Nyári szünidő

2024.08.08. 07:00

Hová tegyem a gyermekem a nyári szünetben? Erre kerestük a választ Hajdú-Biharban

A bölcsődei és óvodai ügyeletek mellett különböző napközi táborokkal is készülnek az önkormányzatok, intézmények és civil szervezetek is. A nyári gyermekfelügyelet különböző megoldásairól tájékozódtunk a hajdú-bihari települések vezetőinél.

Bekecs Sándor

A legtöbb család számára a nyári időszak egyik legnehezebb feladata a gyermekek biztonságos elhelyezése napközben. Nyári gyermekfelügyelet ma már többféle formában is elérhető, fogadható bébiszitter, lehetőség van különböző szünidei táborba elküldeni a csemetéket, de adott esetben a települési önkormányzatok és azok intézményei is készülnek programokkal. Ez utóbbi lehetőségekről érdeklődtünk a hajdú-bihari településeknél.

nyári gyermekfelügyelet, napközi tábor, hajdú-bihar
Megkérdeztük, milyen programokkal várják a hajdú-bihari települések a gyerekeket a nyári gyermekfelügyelet ideje alatt
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

– Július közepéig az általános iskola tartott napközi tábort, ezt sok szülő igénybe vette. Ezt követően a könyvtárunk szervezett egy kéthetes olvasó- és kézművestábort. Oda az alsó tagozatos korosztályt várták, de fogadtak ötödikes diákokat is. 30 gyerek látogatta a különböző programokat, nagyon népszerű volt – mondta megkeresésünkre Nagyhegyes polgármestere. Mint megtudtuk, a község erdélyi testvértelepüléséről, Vámosgálfalváról érkezett fiatalok táboroznak most Nagyhegyesen, akikhez több helyi felső tagozatos diák is csatlakozott. 

– Tiszacsegére, Tiszafüredre és Sárospatakra is kirándultak, nagyon tartalmas programot állított össze nekik a művelődési házunk – emelte ki Bajusz Istvánné. A héten elkezdődött a helyi református közösség napközi tábora is.  

– Az óvoda a jövő héttől 3 hétre bezár, hogy elvégezzük a szokásos és szükséges festéseket, meszeléseket, karbantartásokat. A szociális étkeztetés viszont augusztus 23-ig továbbra is működik majd – mondta a polgármester. Mindezek mellett a nyári szünet alatt is működnek a művelődési ház szakkörei, továbbá az általános iskola pedagógusai focitáborral készülnek. 

nyári gyermekfelügyelet, napközi tábor, hajdú-bihar
Az örömben és a helyi strand medencéiben is lubickolhatnak a kabai gyerekek
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Minden héten mennek a strandra a kabai gyerekek

– A nyári szünet alatt – június 24-től augusztus 30-ig – folyamatosan biztosított a nyári gyermekfelügyelet az önkormányzat intézményei (Mácsai Sándor Művelődési Ház és Városi Könyvtár, Támasz Szociális Alapszolgáltatási Központ) és az iskola szervezetésében – tudtuk meg Szegi Emmától, Kaba polgármesterétől. A lehetőségekkel élnek a helyi szülők, van olyan gyermek, aki a délelőtti órákban vesz részt a tevékenységekben és van, aki egész nap. 8 órától 16 óráig tart a nyári gyermekfelügyelet napközben.

Az intézmények igyekeznek színes programokat kínálni a gyerekeknek. Kézműveskedés, batikolás, számháború, társasjátékok stb. Betekinthettek az alkotótábor életébe is. Minden héten egy alkalommal a városi gyógy-és strandfürdőben lubickolhatnak 

– sorolta a lehetőségeket a városvezető.

A nyári gyermekfelügyelet több hétig kitart Bárándon

A nyári gyermekfelügyelet iránt érdeklődő bárándi szülőknek se fájhat a feje. Szinte az egész nyarat lefedik a különböző napközin táborok. Kovács Miklós polgármester a Haon megkeresésére elmondta, a bölcsőde és az óvoda – a szükséges karbantartások, javítások miatt – 1-2 hét kihagyással, de egész nyáron üzemel. – Szinte minden helyi intézménynek van saját tábora. Az iskola Erzsébet-tábort szervez, ezt követte a Csillagvirág Hagyományőrző Egyesület tábora, jelenleg pedig a Támasz Szociális Alapszolgáltatási Központ napközi tábora zajlik, de lesz még hittantábor is – sorolta.

nyári gyermekfelügyelet, napközi tábor, hajdú-bihar
A napközi táborok szervezői igyekeznek minél több programot a szabadba szervezni
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Elek-Marázi Angéla, a Támasz bárándi telephelyvezetője elmondta, 5-15 éves korosztályt fogadnak a napközi tábor programjain. Meglátogatják a helyi játszóházat, csapatépítő játékokat játszanak a gyerekekkel, kézműves foglalkozásokat tartanak és társasjátékoznak is hétköznap délelőttönként. 

– Nálunk most 21 gyerek vesz részt a programokban, de jellemzően a szünet eleji Erzsébet-táborban vannak a legtöbben. Minden napközi tábor más, a művelődési ház úszni vitte a fiatalokat, a mi záróprogramunkon az idősek klubjának tagjai sütnek-főznek majd a gyerekeknek – mondta.

Sárándon július végéig tartott nyári gyermekfelügyeletet az óvoda. Dézsi András polgármester elmondta, az óvodások körülbelül egyharmada élt ezzel a lehetőséggel. Augusztusban különböző tematikus táborokat tartanak egyesületek, szervezetek a településen. Ezek szervezésében az önkormányzat nem vesz részt, csupán helyiségeket, szállást biztosítja.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában