Oda nézzenek!

5 órája

Nem bortermő vidék Debrecen, mégis itt találták meg az ország legjobb bio borait

Idén 10 borvidék 21 pincészet összesen 88 borát bírálta a nemzetközi borakadémikusokból, borászokból és újságírókból álló zsűri Debrecenben. A XVI. Országos Bio Borverseny végeredménye pedig rendkívül imponáló lett, ugyanis a zsűri a 100 pontos rendszerben hiába tette magasra minőségi elvárásait.

Bekecs Sándor

Idén minden eddigi rekordot túlszárnyalva, 10 borvidék 21 pincészet összesen 88 borát bírálta a nemzetközi borakadémikusokból, borászokból és újságírókból álló zsűri a XVI. Országos Bio Borversenyen. A megmérettetés – amelyet Kovács Pál borakadémikus és a Debreceni Borozó szervezett – egyik fő célja a bio borok népszerűsítése. A debreceni borverseny végeredménye rendkívül imponáló lett, ugyanis a zsűri a 100 pontos rendszerben hiába tette magasra minőségi elvárásait, így is 28 bort aranyéremben részesített.    

Tizennyolc évvel született az az ötlet, ha már itt vagyunk Debrecenben, egy óriási biológiailag védett terület, a Hortobágyi Nemzeti Park 37 ezer hektáros területe mellett, ahol szinte mindent csinálnak bio módon, csak borokat nem, hozzuk ide az ország bio borászait, hogy a finom bio ételek mellett mutassák be boraikat

 – idézte fel az előzményeket az Aquaticum szállodában tartott csütörtöki ünnepélyes díjátadáson Kovács Pál borakadémikus, a bio borverseny ötletgazdája.

Az ország legnívósabb bio borversenyévé nőtte ki magát

Kovács Pál elmondta, akkor még körülbelül 4-5 borászat körülbelül 16 borával ismerkedhettek meg a résztvevők. Ma, a tizenhatodik alkalommal, az eddigi legnagyobb borverseny nevezőit bírálhatta a nemzetközi bizottság. 

Jól látható a fejlődés, de még nagyobb öröm, hogy az előző évhez képest 30-40 százalékkal több borászat és bor jelent meg. Ha így megy tovább, mi leszünk a Kárpát-medence legnagyobb bio borversenye

 – fogalmazott.

Fazekas Lajos, az Aquaticum Debrecen Kft. Ügyvezetője elmondta, immár harmadik éve fő támogatójuk a rendezvénynek, hiszen úgy gondolják, hozzájuk is közel áll az a filozófia, amit a bio borászok képviselnek.

Ők lettek a debreceni bio borverseny legjobbjai

Az idén 10 borvidék 21 pincészet összesen 88 borát bírálta a nemzetközi borakadémikusokból, borászokból és újságírókból álló zsűri. Kovács Pál elmondta, idén két ponttal emelték a ponthatárokat, tehát aranyérmet minimum 89 ponttal lehetett elérni. Ez alkalommal 28 bornak sikerült ezt az értéket meghaladnia.

A szeptember 26-i, borkóstolóval egybekötött ünnepélyes eredményhirdetésen:

  • A legeredményesebb borászat elismerést a Hárs Családi Bio Pincészet (Szajk) és a Zelna Borászat (Balatonfüred) nyerték el,
  • A Magyar Bor Akadémia különdíját a Szászi Birtok (Hegymagas) nyerte el,
  • Champion vörös-díjat Steigler Pince (Sopron),
  • Champion fehér-díjat pedig a Skrabski Borászat (Balatonudvari) kapott.

Utóbbi két díjazott pincészet fogja képviselni hazánkat a németországi Nürnbergben rendezendő MUNDUS VINI nemzetközi versenyen. A győztesek a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. támogatásával jutnak ki a világ legnagyobb bio borversenyére. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában