Tanévnyitó

2024.09.01. 14:45

Szimbolikus helyen tartották a debreceni tanévnyitó ünnepséget – fotókkal

Egy régi hagyományt újraélesztve ünnepelték a 2024-2025-ös nevelési és oktatási év kezdetét a cívisvárosban. A debreceni városi tanévnyitó ünnepségen együtt köszöntötték a város diákjait az intézményfenntartók.

Bekecs Sándor

Az Epreskert Általános Iskola tornacsarnoka adott otthont a debreceni városi tanévnyitó ünnepségnek szeptember 1-én. Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója beszédében felidézte, néhány éve az eső mosott el egy tanévnyitó rendezvényt, melyet az iskolarádión kellett végül megtartaniuk. Ez most már nem akadály, hiszen az intézmény új tornacsarnoka akár 600 fő befogadására is alkalmas. 

debreceni városi tanévnyitó, epreskerti általános iskola, oktatás, 2024-2025-ös tanév, ünnepség
Az Epreskerti Általános Iskola új és modern tornacsarnoka adott otthont a debreceni városi tanévnyitó ünnepségnek
Forrás: Kiss Annamarie

– Debrecen iskolaváros és pedagógusváros, ahol a mindannyian a gyerekekért dolgozunk. A cívisváros megfogja a gyermek kezét, bekíséri az óvodába, végigkíséri az általános iskolai éveken, majd lehetőségeket kínál számára tanulmányai közép- és felsőfokú intézményekben történő folytatására és a karrierépítésre is – fogalmazott Türk László

Elmondta, ebben a tanévben a Debreceni Tankerületi Központ általános iskoláiban 1300 első osztályost köszönhetnek, a következő szinte lépve pedig közel 1000 diák kezdi meg középiskolai tanulmányait. Az Epreskerti Általános Iskola 64 elsőosztályos tanulót fogad. 

 

debreceni városi tanévnyitó, epreskerti általános iskola, oktatás, 2024-2025-ös tanév, ünnepség
Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója
Forrás:  Kiss Annamarie

A jövő sikereinek zálogai is ott voltak a debreceni városi tanévnyitó ünnepségen

–  Egy új iskolai év kezdete – ami elsőre mindig szomorú, hiszen vége a vakációnak –, különösen az elsősök számára, új reményeket, célokat, élményeket és lehetőségeket hozó időszak. Kedves Elsősök! A mai naptól új kihívások és új lehetőségek várnak rátok – köszöntötte az iskola új diákjait Papp László polgármester a debreceni városi tanévnyitó ünnepségen. Az intézmények vezetőihez, pedagógusokhoz fordulva hangsúlyozta, munkájuk elengedhetetlen ahhoz, hogy a debreceni oktatás sikeresen működjön és folyamatosan fejlődjön.

 A jövő sikere azokon a fiatalokon múlik, akik ma itt vannak velünk. Együtt építjük Debrecent, s büszke vagyok arra, hogy mindannyian részesei vagyunk ennek a közös alkotómunkának. Különösen nagy öröm számomra, hogy az idei városi tanévnyitó ünnepséget ebben az új tornacsarnokban tarthatjuk meg, hiszen ez az épület az elmúlt évek egyik legnagyobb és legjobban várt oktatási célú beruházása volt. A debreceni oktatási rendszer legszebb, legmodernebb tornacsarnokában lehetőséget biztosítunk arra, hogy a tanulók korszerű körülmények között sportoljanak

 – fogalmazott a városvezető.  

debreceni városi tanévnyitó, epreskerti általános iskola, oktatás, 2024-2025-ös tanév, ünnepség
Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

Az ország legjobbjai között a debreceni oktatás

A debreceni városi tanévnyitó ünnepségen Papp László kiemelte, a városban folyamatosan újulhatnak meg és épülhetnek fel bölcsődék, óvodák és iskolák. Előrelépések történtek a digitalizáció területén, s a pedagógusok lelkiismeretes munkáinak köszönhetően rengeteg, kiemelkedően tehetséges diák jövőjét tudja a város segíteni.  

Büszke vagyok arra, hogy miénk az ország egyik legjobb tankerülete és szakképzési centruma. Debrecen fejlődése elválaszthatatlan az oktatás fejlesztésétől, hiszen tudás nélkül nincs előrelépés, a fejlődés sem lesz hatékony. Éppen ezért az oktatás, a gyermekek nevelése vált azzá a fundamentummá, amelyre építkezni kell. A tudás, amelyet az iskolában megszereznek a tanulók, nemcsak a saját életüket, hanem városunk és egész nemzetünk jövőjét is alakítják

 – hangsúlyozta Debrecen polgármestere.  

Mi a debreceni oktatás sikerének a titka?

– A cívisváros mindig is fontos szerepet játszott az oktatás több évszázados történelmében, igazi iskolaváros már évszázadok óta. Mitől sikeres Debrecen? A lehetőségeink a folyó egyik, az álmaink a folyó másik partján helyezkedik el, a folyó pedig az akadályok a másik kettő között. Az álom megvalósulását biztosítja számunkra Debrecen városa azzal, hogy épít egy olyan hidat, amelynek pillérei biztosítják a tudást – fogalmazott köszöntőjében Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum igazgatója. Mint folytatta, a híd korlátjai jelentik az irányt, mely a pedagógusok munkáját szimbolizálja. – Az úttest biztosítja a megfelelő kapcsolatot, lehetőséget és biztonságot a célok elérése érdekében. Biztosítja a hatékony együttműködést az elemek között. Ez maga a város, a város vezetése – vezette le. Hangsúlyozta, Debrecen sikerének záloga az összefogás, együttműködés a város és az intézmények, fenntartók között.

debreceni városi tanévnyitó, epreskerti általános iskola, oktatás, 2024-2025-ös tanév, ünnepség
Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója
Forrás:  Kiss Annamarie

Egy új tanév kezdete olyan, mint amikor kinyitunk egy ajtót és belépünk egy olyan helyiségbe, ami tele van mindenféle izgalmas, érdekes játékkal, kinccsel. Minden év újabb és újabb lehetőséget teremt a játékra, tanulásra, ismeretszerzésre

 – mondta a debreceni tanévnyitó ünnepségen Pósán László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke. Kiemelte, a mai világban felértékelődött a kreativitás – amit az iskolapadban fejleszthetnek a gyerek–, hiszen hiába a digitalizáció, az okoseszközök, ezeket is az embereket alkották.

debreceni városi tanévnyitó, epreskerti általános iskola, oktatás, 2024-2025-ös tanév, ünnepség
Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

Minden hely elkelt az első osztályban

Intézményünkben 8 évfolyamon, évfolyamonként 2-2 osztályban folyik a nevelő-oktató munka. A 2016/17-es tanévtől mindkét első osztályban emelt szintű informatikaoktatást indítottunk Szabó Gyula címzetes igazgató vezetésével. A 2024-25-ös tanévet a két elsőosztályunk a maximális létszámmal indítja. Maximális befogadóképességünk 432 fő, melyet elértünk. Köszönjük a szülők bizalmát

 – osztotta meg a házigazda intézmény igazgatója, Gondáné Fórián Csilla. Köszöntőjében kitért többek között arra, szeptemberben felújítják az iskola műfüves pályáját.  

debreceni városi tanévnyitó, epreskerti általános iskola, oktatás, 2024-2025-ös tanév, ünnepség
Gondáné Fórián Csilla, az Epreskerti Általános Iskola igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

A debreceni városi tanévnyitó ünnepségének zárásaként – a hagyományoknak megfelelően – feltűzték az első osztályosok szalagjait, majd a fenntartók és a város nevében köszöntötték az új pedagógusokat, illetve a köznevelési- és közoktatási intézmények újonnan kinevezett vezetőit is.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában