Állatvédők

2024.09.08. 12:00

A halál torkából mentik az állatokat – 20 éves az Együtt az Állatokért – fotókkal

Mentett kutyák és cicák százai, valamint 30 ezres követőtábor a Facebookon. Idén 20 éves az Együtt az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesület - Debrecen. A kerek évforduló alkalmából a Haon ellátogatott a szervezet Debreceni Kutyaház nevű telephelyére, hogy megismerkedjen a munkatársakkal és a menhely lakóival.

Kosztin Éva

Kuvasz utca 10. szám – mi is lehetne ennél ideálisabb cím egy menhely számára? Bár az első próbálkozásra a térkép alapján nem jártunk sikerrel, az egyesület közösségi oldalán lévő leírás gördülékenyen odavezetett a 20 éves Együtt az Állatokért bázisához szeptember 6-án, pénteken. Nagy Petra alelnök fogadott minket, aki a mentett macskák számára kialakított cicaházban beszélt a szervezet történetéről. – Az Együtt az Állatokért 2004-ben alakult az előző vezetőséggel. A Vekeri-tó mellett egy kertes ház hátsó udvarából nőtte ki magát: itt volt egy kis konténerház, valamint különböző használt eszközökből összetákolt kisebb-nagyobb kennelek. Rengeteg állat volt kis helyre beszorítva, így nagy fordulat volt az egyesület életében, amikor 2013-ban átköltözünk erre a telephelyre. Jelenleg közel 200 kutya és 80 macska áll a gondozásunkban. Nagyobbrészt itt, a Debreceni Kutyaházban vannak, a többiek pedig ideglenes befogadónál – tájékoztatott egy macskával az ölében.

együtt az állatokért, 20 éves, menhely
Nagy Petra, az Együtt az Állatokért alelnöke a cicaházban 
Forrás: Molnár Péter

Elmondta, 10 éve csatlakozott az egyesülethez, de ma is ugyanazokkal a problémákkal kell nap mint nap szembenézniük, mint egy évtizede. 

Nagyon szép és nemes, ha valaki szeretne maga mellé venni egy állatot, de fontos jól választani, hogy ne az legyen az örökbefogadás vége, hogy visszahozzák vagy elengedik a kutyát, cicát. A felelős állattartásra való nevelés kulcsfontosságú, jártunk már bölcsődékben, óvodákban, és általános iskolákban osztályfőnöki órán. Úgy látom, nagyon fogékonyak rá a gyerekek, és eleve tájékozottak a témában. Tisztában vannak vele, hogy egy állnak kell chip és a megfelelő oltások, de ezentúl még sok mindent figyelembe kell venni kedvenceink gondozása során

 – osztotta meg tapasztalatait Nagy Petra. 

Az örökbefogadást nem szabad elhamarkodni

Arról is beszélt, hogy az örökbefogadással kapcsolatban gyakran kapják azt a kritikát, hogy „macerás” a folyamat. Mint az alelnök elmondta, a közeli családjában is találkozott azzal, hogy nem értik, miért nem lehet egyszerűen besétálni egy menhelyre, és rögtön kihozni egy állatot, ami megtetszett. 

Az örökbefogadó-jelölteknek is mindig elmondom, hogy végig kell gondolni, hogy ezeket az állatokat sokszor a halál torkából hozunk vissza, rengeteg állatorvosi költséggel, gondozással, folyamatos jelenléttel. Természetes, hogy ezek után szeretnénk jó gazdát találni, aki nemcsak próbálkozni akar, hanem akivel biztosra mehetünk. A menhely lakói már nagyon sok rosszat tapasztaltak, nincs szükségük újabb negatív élményekre

– mutatott rá Nagy Petra.

Kifejtette, az örökbefogadási folyamat az ismerkedéssel kezdődik, ahol figyelembe veszik, ki milyen ingatlanban él, melyik állat hova illik. Az egyesület munkatársai helyszíni környezettanulmányt is végeznek, személyesen mennek ki a leendő örökbefogadóhoz, és ha mindent rendben találnak, akkor költözhet a négylábú – bár látogatásunk napján pont egy háromlábú kutyus készült új otthonába. – Mindez pár hét alatt lebonyolítható. Úgy gondolom, ha egy új életet veszünk a családi közegbe, azt nem is szabad elhamarkodni – adott hangot a vélekedésnek az Együtt az Állatokért alelnöke.

Sebestyén Dóra Flóra 2015-ben önkéntesként csatlakozott az egyesülethez, 2020 óta főállású munkatárs. Ő az a csapatból, aki autóval hozza-viszi az állatokat.  

Én megyek a bejelentésekre, balesetekhez, én hordom a menhely lakóit állatorvoshoz, illetve az újonnan érkezőket chipeltetni, oltásra. Ebben a munkakörben sosem tudom, mikor végzek egy nap. Ha jön egy telefon, hogy baleset ért egy állatot mondjuk Hosszúpályiban vagy Létavértesen, akkor nem tehetem meg, hogy elfordítom a fejem, mert tudom, hogy ott egy kutya vagy egy macska szenved

 – mondta. 

együtt az állatokért, 20 éves, menhely
Sebestyén Flóra Dóra a Debreceni Kutyaház egyik lakójával
Forrás: Molnár Péter

Hozzátette, ha bejelentés érkezik, szinte sosem tudják, mire számítsanak. Van, hogy a csalánosból kell kihalászni egy kutyát, de olyan is, hogy valaki küld egy fényképet nagyon rossz állapotban lévő állatról, majd eltűnik, és hosszas nyomozás után jönnek rá, hol készülhetett a fotó. Alkalomadtán tömeges mentésekben is részt vesznek: nemrégiben egy hajdúszoboszlói szaporító állományát számolták fel, tavaly pedig egy idős hölgy kezdte el gyűjtögetni a kutyákat, a borzalmas körülmények között tartott belső szaporulatot az egyesület vette magához.

Az Együtt az Állatokért élete nem csak játék és mese

Érdeklődésünkre Sebestyén Dóra Flóra arra is kitért, hogyan kezeli, hogy naponta szívszorító esetekhez megy ki. – Kiírom magamból a történéseket, ezért kezdtem el egy Instagram-oldalt is. Leginkább az idősebb kutyusok és a kölykök érintenek meg. Volt, hogy egy kölyökkutyát elütöttek, és a mínusz 10 Celsius-fokban órákig ott feküdt az út szélén. Száguldottam vele vissza a rendelőbe, borzasztó volt hallani az agonizálását – avatott be.

– Sokan azt gondolják, hogy ez egy vidám és boldog munka, de sok nehézséggel kell szembenéznünk – erősíti meg Szendrei Krisztina Viktória, az Együtt az Állatokért elnöke is. 

Szörnyű látni, milyen állapotban és körülmények közül kerülnek hozzánk az állatok. Emellett folyamatos anyagi gondokkal küzdünk, az adó 1 százalékos hozzájárulásokból tartjuk fent magunkat. Az orvosi költségeink a legmagasabbak, havonta átlagosan másfél millió forint. Már az olyan alapellátás, mint a szívféregszűrés, oltások, ivartalanítás, vagy a chippelés rengeteg pénzbe kerülnek, de ezen felül nekünk sok a balesetes, akinek 200-400 ezer forintos összegbe kerül a gyógyulása 

– számolt be a kihívásokról.

együtt az állatokért, 20 éves, menhely
Szendrei Krisztina Viktória, az Együtt az Állatokért elnöke
Forrás: Molnár Péter

A menhely azonban nemcsak a nehézségekről szól, az egyesület elnöke már másfél éve elhatározta, hogy a kerek évfordulóra egy nagyobb rendezvénnyel készülnek. – Az önkénteseknek köszönhetően ez össze is jött, az Együtt az Állatokért 20 éves születésnapi ünnepségét szeptember 8-án, vasárnap tartja Hármashegyalján. Remélem, minél többen eljönnek, és még több örökbefogadás lesz – fogalmazta meg Szendrei Krisztina Viktória.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában