Kár lenne kihagyni!

2024.09.14. 15:26

Daruvonulás és behajtási ünnep - ősszel is csodálatos a Hortobágy – videóval!

Hamarosan elérkezik az ősz egyik legnagyobb látványossága a Hortobágyon, amikor több ezer daru gyűlik össze a sekély vizeknél. A daruvonulás mellett behajtási ünnep is lesz, amikor téli szálláshelyükre térnek vissza az állatok.

Haon.hu

Minden évszaknak megvan a maga szépsége, nincs ez másképp az ősz esetében sem. Bár a forró nyár után valódi sokként érhet bennünket az első, igazán hűvös őszi hétvége, a természetben ilyenkor olyan páratlan folyamatok zajlanak, amelyek évről évre magával ragadják emberek millióit. Ha már természet és Hajdú-Bihar, kár lenne elmenni a mellett, ami minden évben a Hortobágyon zajlik ebben az időszakban. 

Őszi programok a Hortobágyon: a darvak vonulását tavaly is ezrek kísérték figyelemmel
Őszi programok a Hortobágyon: a darvak vonulását tavaly is ezrek kísérték figyelemmel
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Október 26-án visszatér a Szent Dömötör-napi behajtási ünnep Hortobágy központjába, ahol újra kíváncsi embertömeg töltheti meg a felújított főteret, hiszen darufesztivál és kézműves vásárral is készülnek majd a szervezők, a részletekről már a puszta ünnepének Facebook-eseményénél is olvashatunk. Mint írják, az érdeklődők testközelből találkozhatnak a pásztorok állataival - magyar racka juhokkal, nóniusz lovakkal, négyökrös bivalyfogattal, hatökrös magyar szürke szarvasmarha fogattal is, akik juhászaik, csikósaik és gulyásaik társaságában elvonulnak az érdeklődők előtt.

A behajtás mellett a daruvonulás is a hortobágyi puszta érdekes őszi látványossága; október elejétől november közepéig több tízezer egyed fordul meg a térségben.

Az esemény különlegességét mindenesetre a Hortobágyi Nemzeti Park közel 10 éves, szemet gyönyörödtető videója is jól szemlélteti.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában