Amit eddig tudunk

2 órája

Meglehet, hogy Romániából jött medve Hajdú-Biharba

Hiszik is, meg nem is, van, aki látta, más szerint butaság. Nézzük, mit tudunk eddig a medve hajdú-bihari megjelenéséről.

Haon.hu

Csütörtökön jelent meg az első hír, miszerint medvét láttak Hajdú-Biharban

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Csütörtök este óta „medvelázban” ég nemcsak Hajdú-Bihar. Néhány napja Nógrádban fotóztak medvenyomot, szeptember 26-án pedig Filemon Mihály, Nyírmártonfalva polgármestere tette közzé, a többen jelezték, hogy a falu környékén medvét láttak. Több cikket is közöltünk már a témával kapcsolatban, most sorra vesszük, mit tudunk eddig a medve hajdú-bihari ténykedéséről és mozgásáról.

Medve Hajdú-Biharban: Filemon Mihály megmutatta, hol látták az állatot
Medve Hajdú-Biharban: Filemon Mihály megmutatta, hol látták az állatot
Forrás: Czinege Melinda

A medveveszélyre figyelmeztető poszt csütörtök este jelent meg, ebből kiderült, hogy vélhetően egy nagytestű barna medve portyázik Nyírmártonfalva és Vámospércs környékén. Filemon Mihály bejegyzésében arról írt, több lakossági észlelés is történt a település külterületén, előbb a Nyírerdő Zrt., majd a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság felé is jelezték ezeket.

A medve hajdú-bihari mozgását szerettük volna feltérképezni

Felkerestük azokat a helyszíneket, ahol látták az állatot. Megtudtuk, péntek reggel egy favágó brigád Hármashegyalján látta, csütörtök este a medve Nyírmártonfalva és Vámospércs között volt az út szélén, de egy traktoros is látta már a falu külső területén. Jónizsné Nikolett megosztotta velünk, mit élt át, mikor meglátta az állatot. Erről itt olvashatnak:

 Sőt, mint kiderült, pár héttel ezelőtt Halápon kisebb tanyákra is megpróbált bejutni a medve. Felkerestünk egy tanyát, ahol több jószág is medvetámadás áldozatául eshetett. 

Molnár István számolt be arról, hogy három juh és egy kutya pusztult el: 

Akár Romániából is jöhetett

Annak is utánajártunk, a jelzések alapján, ki mit tesz. Többek között Forgács Barna, a Hajdú-Bihar Vármegyei Vadászkamara elnöke megkeresésünkre elmondta, hivatalos információjuk nincs arról, hogy valóban medve járná a vármegyét, de nem zárja ki ennek eshetőségét. A területileg érintett Zrínyi Miklós Vadásztársaság elnöke, Papp Attila azt nyilatkozta:

Mindenki megkérdezi: itt, barna medve? Miért ne lehetne? Közel van a román határ, a túloldalán rengeteg van belőlük, a közelmúltban elkezdték gyéríteni őket a sok támadás miatt. Simán benne van, hogy elindult egy példány erre.

A Nyírerdő Zrt.-hez, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósághoz és Kormányhivatalhoz is küldtünk megkeresést. A medve jelenlétét egyikük sem tudja megerősíteni, de arról tájékoztattak, hogy miként kezelik a helyzetet:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában