Szűrővizsgálatok

2024.09.16. 20:34

Több gyermek életét mentették meg az iskolai szűrővizsgálatokkal Debrecenben

Olyan egészségügyi problémákat sikerült időben észrevenni, amelyek életveszélyesek lehettek volna. A szűrővizsgálatok eredményéről is beszéltek Debrecenben.

Haon.hu

A szűrővizsgálatokkal átfogó képet lehet kapni a diákok egészségi állapotáról

Forrás: Debreceni Városháza

A Debrecenben a 2024/2025-ös tanévre vonatkozóan ezen a napon induló iskolaegészségügyi szűrővizsgálatokról és a múlt évi mérési adatokról sajtótájékoztató keretében számolt be Papp László polgármester, Papp Mária, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának orvosszakmai alelnöke, Széles Diána alpolgármester és Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója 2024. szeptember 16-án a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet Pósa utcai központjában – számolt be róla a Debreceni Városháza

Az idei iskolaegészségügyi szűrővizsgálatokról is beszámoltak Debrecenben
Az idei iskolaegészségügyi szűrővizsgálatokról is beszámoltak Debrecenben
Forrás: Debreceni Városháza

Amint azt Papp László elmondta, Debrecen rendkívül szenzitív város, hiszen nagyon sok energiát, forrást és szervezeti hátteret biztosít a gondoskodáspolitika megfelelő szintre emeléséhez. Ennek az egyik legjobb példája az a tevékenység, amit a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet végez. Immár ötödik éve működik a Pósa utcán az a szűrőközpont, amely rendkívül fontos szerepet tölt be a debreceni gyermekek egészségének megőrzésében. Az elmúlt években például a koronavírus-járvány – ez a bezártsággal együtt járó mozgásszegény időszak – sok olyan problémára hívta fel a figyelmet, ami cselekvésre késztette az önkormányzatot – arra, hogy a debreceni gyerekek egészségi állapotával a lehető legszélesebb körben tisztában legyen. Ezért is indult el a város, a Debreceni Egyetem és a Daefi együttműködésében egy olyan szűrőprogram, amely a polgármester meggyőződése szerint az egész ország számára mintaértékű kezdeményezés. 

Évente közel 14 ezer diák egészségügyi szűrését tudják a program keretében elvégezni különböző szempontoknak megfelelően. A 2023/2024-es tanévben valamivel több mint 13.200 gyermek esett át ezeken a szűréseken. Az iskoláskorúak mindegyikénél minden második évben vizsgálják például a látást, a testsúlyváltozást, a szív- és érrendszeri állapotot. 

A szűrővizsgálatokat vármegyei szintre terjeszthetik

Az eredmények felhívták a figyelmet arra, hogy a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramnak még inkább fókuszálnia kell a gyerekek mozgására, sportolására. Amint azt Papp László elmondta, a megye más települései részéről is komoly érdeklődés tapasztalható a szűrőprogram iránt, éppen ezért az UNICEF-fel együttműködve a Pósa utcán elindul egy olyan fejlesztés, amely lehetővé teszi azt, hogy ezt a szűrőprogramot vármegyei szintre is kiterjesszék. A környező települések diákjai számára ez esetleg már ebben a tanévben lehetővé válik, de a következőben biztosan. Papp László megköszönte a Daefi munkatársainak, hogy ezzel a teljesen egyedülálló egészségügyi szűrőprogrammal Debrecen a gondoskodáspolitikában ebben a tekintetben is élen tud járni az országban.

Hamarosan még több diák számára lesznek elérhetőek a szűrések
Hamarosan még több diák számára lesznek elérhetőek a szűrések
Forrás: Debreceni Városháza

Papp Mária, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának orvosszakmai alelnöke – gyakorló orvos, belgyógyász, gasztroenterológus – szerint a központon belül működő Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet hiánypótló munkát végez, hiszen nagyon fontos, hogy még korai állapotban kiszűrjék azokat a betegségeket, amelyek még idejében felismerve kezelhetőek, illetőleg visszafordítható lehet a folyamatuk. Fontos az is, hogy a program keretében a gyerekek megtanulják, hogyan lehet egészségesen élni. Papp Mária úgy véli, a város és a Klinikai Központ összefogásával nem csak Magyarországon, de Európában is egyedülálló kezdeményezés indulhatott el, s külön örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy bővül a program, s Debrecen a városon kívül a megyében élő gyermekeknek is segítséget fog nyújtani ahhoz, hogy egészségesek maradhassanak, egészséges felnőttekké válhassanak.

Az alpolgármester kiemelte annak fontosságát, hogy az egészségügyi szűrést a gyerekek számára egy egészségnevelési folyamat is kiegészíti.
Az alpolgármester kiemelte annak fontosságát, hogy az egészségügyi szűrést a gyerekek számára egy egészségnevelési folyamat is kiegészíti.
Forrás: Debreceni Városháza

Széles Diána alpolgármester többek közt arról ejtett szót, milyen fontos egy olyan iskolaegészségügyi rendszer kialakítása, ahová a gyerekek szorongás nélkül, szívesen járnak, mert érzik, hogy az róluk szól, az ő érdekeiket szolgálja. Ezt sikerült Debrecenben megvalósítani az egyetemmel való együttműködés, összefogás keretében, s a Daefi formájában – elhivatott vezetővel és elhivatott munkatársakkal – a debreceni családok érdekében. 

Az alpolgármester kiemelte annak fontosságát, hogy az egészségügyi szűrést a gyerekek számára egy egészségnevelési folyamat – amely egy védőnő és egy mentálhigiénés szakember által vezetett, egy-egy tanóra időtartamú beszélgetés – is kiegészíti. 

Ez is erősíti a bizalmat az egész folyamatban résztvevők – az egészségügyi dolgozók, a gyerekek és a szülők – között, s a gyerekeken keresztül erősíti a szülők, a családok egészségtudatosságát is, ami mind az egészségügyi szűréseken való részvételnek, mind a HPV-oltások felvételének az országos átlagnál nagyobb arányában is megmutatkozik. Ez is jelzi azt, hogy ez a munka jó irányba halad, s arra sarkall mindenkit, hogy még jobban végezze ezt a tevékenységet, mert van eredménye a debreceni gyerekekkel való foglalkozásnak, a gondoskodásnak. Széles Diána arról is szót ejtett, hogy a szűrőprogram vármegyei hatókörűvé való kiterjesztésén túl előbb-utóbb abban is gondolkodni kell, hogy az regionálissá váljon, hiszen a debreceni iskolarendszerben nagyon sok olyan gyerek is tanul, akik más vármegyékből járnak ide. Ha a kiépülő bizalom alapján minél több családhoz jut el az egészségtudatosság gondolata, abból egészséges társadalom jöhet létre. 

Ez a mi küldetésünk, ezért dolgozunk mindannyian

– mondta Széles Diána, aki megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját.

Szemészeti szempontból romlott a helyzet

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója szintén kiemelte a város és az egyetem hagyományos összefogásának erejét, amely a Pósa utcai egészségügyi központ öt évvel ezelőtti létrehozását és működtetésében is megmutatkozik. Az igazgató részletesen ismertette a szűrőprogram lebonyolításának menetét, s a plusz elemek közül kiemelte, hogy nincs az országban még egy olyan város, mint Debrecen, ahol minden 10. osztályos gyerek megtanul újraéleszteni, nem csak felnőttet, hanem kisgyermeket is. 

Papp Csaba elmondta, hogy összesen 13.247 gyerekkel foglalkoztak
Papp Csaba elmondta, hogy összesen 13.247 gyerekkel foglalkoztak
Forrás: Debreceni Városháza

A szűrőprogram múlt tanévi tapasztalatait ismertetve Papp Csaba elmondta, hogy összesen 13.247 gyerekkel foglalkoztak

Szemészeti szempontból sajnos a korábbiakhoz képest a helyzet nem javult, hanem romlott, mivel már a kisgyermekek is például a mobiltelefonok képernyőit nézik. Az iskolapadokban ülő gyerekek egyharmada nem lát jól, köztük sok a szemüveges, de sokak látásának alakulását nem követik folyamatosan figyelemmel a szülők. A romló tendencia ellen mindenképpen megoldást kell keresni. 

A hallásvizsgálatot a Daefi kifejezetten a város önkormányzatának támogatásával tudja megvalósítani. A vizsgált gyerekek 2 százalékánál ezekben az esetekben további vizsgálatok történtek és ezeket a gyerekeket hallókészülékkel is ellátták. A hallásproblémák okai között is ott szerepel a headsetek használata

Több idő kell a jelentősebb javuláshoz

A mozgásszervi állapotokat tekintve a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogram eredményeként egy év alatt 1 százalékkal csökkent a gyerekek körében a mozgásszervi problémák aránya. Egy év alatt ennél több eredmény nem is volt várható, a jelentősebb javuláshoz hosszabb időnek kell eltelnie. 

Az EKG-eredmények a koronavírus-járvány időszakától – amely sok kardiológiai problémát okozott – távolodva összességében javuló tendenciát mutatnak, de arányaiban még mindig sok a gond. Úgynevezett Wolff-Parkinson-White-szindrómás – ez egy életveszélyes szívritmus-zavar – gyereket a debreceni szűrések folyamán az elmúlt öt évben összesen 17-et találtak. Mindegyikőjüknél műtétre volt szükség, s az ő szüleik így már biztosak lehetnek abban, hogy gyermekeiknek emiatt nem lesznek problémáik.

Papp Csaba megfogalmazása szerint pusztán ezért is érdemes ebben a formában végezni a debreceni iskolaegészségügyi szűrőprogramot. Közel 600 azoknak a más típusú szívritmus-problémával küzdő gyerekeknek a száma, akik a szűrés eredményeként 6 havonta rendszeresen járnak kardiológiai vizsgálatokra, s az ellenőrzés nyomán biztonságosabban élhetnek

A gyerekek többek között fogászati szűréseken is részt vettek
A gyerekek többek között fogászati szűréseken is részt vettek
Forrás: Debreceni Városháza

A tápláltsági állapotról szólva a Daefi igazgatója elmondta, hogy ennek mutatója az úgynevezett percentil, melynek 50 a normális értéke. 75 és 90 közötti mutató esetén már nagy a gond, 90 fölött pedig súlyos elhízottságról beszélünk. A szűrésben részt vett gyerekek 13-15 százaléka súlyosan elhízott, az elhízottak aránya pedig – amiben a súlyosan elhízottak is benne foglaltatnak – 40 százalék. Az előző esztendőhöz viszonyítva valamelyest nőtt az elhízási arány. Papp Csaba szerint a mozgás, illetve az életmódváltás további népszerűsítésére van szükség ezen a területen, nagy körültekintéssel. Nőtt a 3 percentil alatti kórosan soványak aránya is – ami inkább a lányok körében jellemző. Testképzavaros gyerek esetén a családoknak mindenképpen pszichológiai szakmai segítséget kell adni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában