Visszaváltás

2 órája

Pénzbírság, elzárás vagy közmunka is lehet a vége, ha a kukából szedjük ki az 50 forintos palackokat

Az utóbbi időben újfajta életformaként jelent meg az úgynevezett flakonozás. Jellemzően rászorulók, hajléktalanok azok, akik az 50 forintos palackokat gyűjtik a köztéri szemetesekből, majd visszaváltják azokat valamelyik Reponton. Látszólag könnyű bevételszerzés, azonban nem feltétlen legális.

Bekecs Sándor

Megosztó témává vált az elmúlt hónapokban az 50 forintos palackok gyűjtése és visszaváltása. Az intézkedés célja a hulladékcsökkentés, illetve a műanyag és az üveg palackok, valamint a fém italos dobozok minél nagyobb újrahasznosítása. Az aludobozok és PET-palackok Repontokon történő visszaváltása akár több tízezer forint bevételt is jelenthet, nem véletlen, hogy vannak, akik például köztéri szemetesekből gyűjtik össze ezeket. A flakonozás így megélhetési formává vált, azonban ezzel más problémák jelentek meg, de ami fontosabb: ez nem feltétlenül legális tevékenység.  

50 forintos palackok, flakonozás, szabálysértés, hajléktalan, köztéri szemetes, elzárás, bírság, közmunka
Jelentős napi bevétel is lehet az 50 forintos palackok gyűjtése és visszaváltása
Forrás:  Illusztráció / MW-archív

A közösségi médiában számtalan bejegyzés látható arról, hogyan és miként keresik, gyűjtik – jellemzően rászorulók, hajléktalanok – az 50 forintos palackokat, akár Debrecenben vagy Hajdúböszörményben is. A legtöbb esetben viszont az adott szemetes környezete nem épp a flakonozás előtti állapotot tükrözi: a hulladéktárolók környezetében elszórva hagyják a „értéktelen” szemetet, amely mind esztétikailag, mind közegészségügyi szempontból erősen megkérdőjelezhető állapot.

Nem gazdátlanok a köztéri szemetesekben lévő 50 forintos palackok

A Dívány megjelent cikke alapján tájékoztatott nemrég a Világgazdaság arról, hogy a szemetesekbe dobott betétdíjas csomagolások gyűjtése, majd visszaváltása szabálysértésnek minősül, ami nagy összegű bírsággal, de akár elzárással is büntethető. Mint írják, a témában előbbi portál az Országos Rendőr-Főkapitányságot (ORFK) kérdezte, amely részletes válaszokat küldött a guberálás, tehát a főleg kukákból való gyűjtés kapcsán.

50 forintos palackok, flakonozás, szabálysértés, hajléktalan, köztéri szemetes, elzárás, bírság, közmunka
Az 50 forintos palackok után kutatók jellemzően már nem törődnek a többi szemét kukába való visszahelyezésével
Forrás:  Illusztráció / MW-archív

Az ORFK tájékoztatása szerint a kidobott palackok jogállását a hulladékról szóló törvény szabályozza, amelynek értelmében ezek települési hulladéknak minősülnek egészen addig, amíg a MOHU vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába nem kerülnek. Az 50 forintos palackok tehát valakinek a tulajdonát képezik, a flakonozás így a tulajdon elleni szabálysértéssel egyenlő és feljelentés alapján az eljárás alá vont személlyel szemben szabálysértési előkészítő eljárás indulhat.  

A szabálysértésekről szóló törvény alapján a pénzbírság mértéke 6500 forinttól 65 ezer forintig terjedhet, amennyiben hónapon belül újabb szabálysértést követ el az adott flakonozó, 90 ezer forint is lehet a büntetés összege. Fiatalkorúak esetén 32 ezer 500 forint a plafon. Mindezek mellett a tulajdon elleni szabálysértés elzárással és közmunka kiszabásával is büntethető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában