Ki a kicsit nem becsüli

2024.07.31. 17:16

Itt az új őrület: visszaváltós palackokat árulnak az interneten

Nem mondjuk, hogy a hirdetések nagy része komolyan vehető, de olyat is látni, aki igenis pénzt szeretne a visszaváltós palackok értékesítéséből csinálni.

Hajnal László

Ezer forintért eladó ez a 34 darab palack. Gyors fejszámolással kideríthető, hogy még meg is érheti

Forrás: Facebook

Gazdag vállalkozóktól gyakran elhangzott már, hogy a sűrű fillér elve a biztos recept, mely szerint kis árréssel, kevés haszonnal, de nagy mennyiségben hatalmas összegeket lehet kaszálni. A sikeres emberek javaslatát tanácsos megfogadni. Így gondolkodhattak azok, akik meglátták a lehetőséget a 2024 júliusa óta betétdíjas PET-palackok továbbértékesítésében. Egy debreceni facebookos adok-veszek csoportban bukkantunk rá, hogy valaki 35 forintért árul üres italosüveget. A mellékelt fényképen a palackot még gondosan úgy is fordította, hogy az 50 forintos betétdíjat jelző logó látható legyen. Kis kutakodással ráébredtünk, hemzseg az internet a hasonló bejegyzésektől.

Az, hogy a hirdetések mennyire komolyak, vitatható, de talán nem is lényeges. Egyes posztokban nyilvánvalóan egy jópofa poénnak szánták, míg máshol a megfogalmazás és az eladó személye azt sugározza, hogy komoly szándékai vannak az adásvétellel. Ilyen annak az idős férfinak a bejegyzése, aki meglehetősen jutányos áron, ezer forintért árul 34 darab, kartondobozba gyűjtött italosflakont. Természetesen a legtöbb ajánlatot nem érdemes túl komolyan venni:

Kihasználatlanság miatt megválnék szeretett palackomtól

 – olvasható az egyik hirdetés alatt. A fiatalember azzal indokolja az eladást, hogy nincs kedve elsétálni a visszavételi pontig, így áron alul továbbadja.

Mint a legtöbb esetben, a hozzászólások között lehet a legfényesebb csillagokra bukkanni. Van, aki máris 60 forintért adná tovább, míg más naposcsibére cserélné vagy épp utánvéttel kéri. Egy másik posztban már több száz forintnál tart a licit az 50 forintért visszaváltható PET-palackra. Valaki azt is megjegyzi, Helsinkiben működik az ötlet egy alkalmazáson keresztül, amire fel lehet tölteni a palackok fényképét, és a rászorulók házhoz mennek érte.

Bárhogyan is, az ötlet hamar mémmé vált, és néhány facebookos humoroldal is felkapott egy bejegyzést, így pár óra alatt rohamosan elterjedt az újfajta marketplace-es meggazdagodási tipp. Ha más nem, egy mosolyt mindenképp megér.

pet-palack, debrecen, palack, repont
Képünk feltehetően kétes hirdetést tartalmaz
Forrás: Facebook / Debreceni Apróhirdetések

A kötelező visszaváltási rendszerrel egyébként már több ízben foglalkoztunk. Megnéztük, mi a teendő, ha nincs hol visszaváltani a palackot, csemegéztünk az emberek reakcióiból, illetve a visszaváltási problémákról is írtunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában