Konferencia

3 órája

Még idén elkezdik felmérni Debrecen környezetének állapotát

Az ipar dinamikus fejlődése miatt is fontos a Környezeti Ellenőrző Rendszer kiépítése Debrecenben. Pénteken a szakemberek többek között biodiverzitás-monitorozás szükségességéről és az elemzési módszerekről értekeztek.

Kiss Dóra

A Civaqua-program részeként jött létre a Vezér utcai tó

Forrás: Napló-archív

Első alkalommal szervezett szakmai konferenciát október 25-én, pénteken a Debreceni Egyetem Biodiverzitás, Vízgazdálkodás és Klímaváltozás Kompetencia Központja azzal a céllal, hogy egyebek mellett áttekintést nyújtson a biodiverzitás-monitorozás szükségességéről, legújabb fejlesztéseiről, problémáiról, valamint a korszerű adatgyűjtési és elemzési módszerekről. Az eseményen szakmai előadásokon mutatták be a témában elért szakmai eredményeket, előtte azonban a megjelenteket Kossa György, a Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte. Többek között arról beszélt, hogy manapság a városok nem csupán az emberi élet központjai, hanem a biodiverzitás védelmének és fenntartásának kulcsfontosságú helyszínei.

Kossa György a biodiverzitás fontosságáról beszélt
Kossa György a biodiverzitás fontosságáról beszélt 
Forrás: Molnár Péter

Ahogy a világ népessége folyamatosan növekszik, úgy egyre inkább felismerjük, hogy a zöld területek, parkok és kertek nemcsak esztétikai értéket képviselnek, hanem élőhelyet is biztosítanak a helyi ökoszisztémák és fajaik számára. A városi biodiverzitás megőrzése nemcsak a környezetvédelem szempontjából lényeges, hanem a közösségeink egészsége és jóléte szempontjából is. Az élőlények sokfélesége hozzájárul a városi ökoszisztémák stabilitásához, miközben javítja az életminőséget, csökkenti a stresszt és fokozza a közösségi interakciókat

– húzta alá. A kuratóriumai elnök kitért arra is, hogy a Debreceni Egyetem az elmúlt évtizedekben élen járt az ökológia, a természetvédelem és a biodiverzitás területein. Felhívta a figyelmet a mintegy másfél éve megalakult Debreceni Biodiverzitás, Klímaváltozás és Vízgazdálkodás Kompetencia Központ, melynek 4 fő küldetése van: a nemzetközi színvonalú kutatás, a szemléletformálás és környezeti nevelés, a biodiverzitással foglalkozó intézmények, szakemberek együttműködésének elősegítése, valamint a biológiai sokféleség monitorozása. Utóbbi volt a témája a pénteki konferenciának is, hiszen a központ fontos feladata a Debrecenben kiépülő Környezeti Ellenőrző Rendszer (KER) keretén belül a biológiai sokféleség, a biodiverzitás monitorozása, nyomon követése.

A biodiverzitást is felmérik a rendszerrel

Balázs Ákos többek között ismertette, milyen lépéseket tett a város vezetése a környezetvédelemért. Az alpolgármester elöljáróban hangsúlyozta, Debrecen egy tudásalapú város, ahol tisztelik a hagyományokat, s egyúttal keresik az innovatív megoldásokat. Emlékeztetett arra, hogy 5 évvel ezelőtt új környezetpolitikát indítottak, zöld munkacsoportot hoztak létre, majd eljutottak a biodiverzitási központ ötletéig, mely később valósággá vált.

Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere
Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere
Forrás: Molnár Péter


Az alpolgármester felidézte, amikor a Civaqua-program révén elért a Tisza vize Debrecenbe, akkor döntötték el, hogy jó lenne monitorozni azt, ennek milyen hatásai vannak a városban. – 

A város polgárainak megnyugtatása érdekében, amikor az ipar rendkívül dinamikusan elkezdett fejlődni, azt gondoltuk, hogy érdemes létrehozni egy Környezeti Ellenőrző Rendszert. Az alapgondolat egy jó dologból született, hiszen megérkezett a víz Debrecenbe. A város egy olyan hely tud lenni, ahol egyszerre lesz jelen a jövő zöld technológiája, és a monitoringrendszer, ami a környezetünk állapotot fogja ellenőrizni

– fejtette ki. Balázs Ákos tudatta, jelenleg a rendszer kiépítése és az eszközök beszerzése zajlik, ebben az évben elindul az alapállapot felmérése. – Tudományos igénnyel és háttérrel fog működni az ellenőrző rendszer, a környezeti elemek mentén fogunk folyamatosan ellenőrzéseket végezni, ebben a biodiverzitás is benne van – tudatta Balázs Ákos, aki hozzátette, nagy felelősségük van abban, hogy a városi polgárokat bevonják a monitoring rendszer munkájába.
Az előadások előtt még Bács Zoltán, az egyetem kancellárja is szólt a jelenlévőkhöz. Leszögezte, a Debreceni Egyetemen mindig is fontos volt a ökológia, de az utóbbi években felfedezték azt, hogy ezzel még koncentráltabban kell foglalkozni. Ennek okán jött létre egyrészt az egyetem belső tudományos igényességéből fakadóan, másrészt a város szükségletéből a már említett központ, ami többek között koordinálja a különböző karok és a város ilyen jellegű tevékenységét. 

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja
Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja
Forrás: Molnár Péter

Nagyon sokat várunk ettől a területtől, hiszen az egyetem vezetésében is természettudósok vannak többségben, mindenki érti és magáénak érzi ezt a területet

 – húzta alá Bács Zoltán, majd bizodalmát fejezte ki aziránt, hogy a rendszer működtetése más városoknak is példát mutat. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában