Letették esküjüket a debreceni közgyűlés tagjai – fotókkal

A Régi Városháza megújult épületének Simonffy-termében tartottak alakuló ülést október 10-én. A debreceni közgyűlés 33 tagja tette le esküjét, s kezdte meg ötéves ciklusát.

Bekecs Sándor

Szimbolikus körülmények között tartotta alakuló ülését Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése október 10-én. Az elmúlt évek alatt megújult Régi Városháza Simonffy-termében tették le esküjüket a debreceni közgyűlés új tagjai.

debreceni közgyűlés, alakuló ülés, papp lászló, kósa lajos, alakuló ülés, régi városháza
A debreceni közgyűlés tagjai Kósa Lajossal és Gulyás Gergellyel
Forrás:  Kiss Annamarie

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntőjében elmondta, Debrecen mindig is a szíve volt e hazának. Ami itt történt, hatással volt az ország történetének alakulására. – Az elmúlt évek leggyorsabban fejlődő városa Debrecen. Az itt élők szorgalma, az itt befektetők város iránti elköteleződése formálta ezt a várost. Debrecen új arculatot nyert, Magyarország vidéki városai közül a legnagyobb súllyal, erővel rendelkező város – emelte ki Gulyás Gergely. Elmondta: a fejlődés mellett az cívisváros örökségét is ápolni kell, hisz Debrecen olyan értéket hordoz, amely az egész országnak megtartóerőt biztosít.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
Forrás: Kiss Annamarie
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
Forrás: Kiss Annamarie

Orando et laborando Debrecenért!

– 486 évvel ezelőtt a debreceniek alapítottak egy kollégiumot, és felírták a homlokzatára: Orando et laborando. Ezt hagyták örökül, ez mutatott irányt és segített megőrizni a várost annak, amit ma ismerünk. Imádkozva és dolgozva: alázatosan és szorgalmasan, de sosem csüggedve küzdünk a nemzetünkért, családunkért, Debrecenért – kezdte beszédét Kósa Lajos országgyűlési képviselő. Elmondta, Debrecen, a kálvinista Róma mindig befogadta azokat is, akik más liturgia szerint, de ugyanazt az istent fogadták imáikba.

Soha nem látott támadás alatt van az az értékvilág, amit mi képviselünk. Támadják a nemzetet, a családot és a hitünket. Ezért figyeljünk jól oda és jegyezzük meg: orando et laborando. Debrecen attól lett nagy, mert imádkozva és dolgozva a városunkért vagyunk. Azok, akik ma korszerűséget, trendet hirdetve támadják az értékrendjeinket, rég a múlté lesznek, mikor Debrecen még mindig állni fog 

– fejezte ki Kósa Lajos.  

debreceni közgyűlés, alakuló ülés, papp lászló, kósa lajos, alakuló ülés, régi városháza
Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Debrecen korábbi polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

Az ünnepi alakuló ülés a közgyűlés 33 tagjának eskütételével és az esküokmányok aláírásával folytatódott, majd a főbírói eskü elhangzását követően Papp László polgármester tette le esküjét. Ezt követően választották meg az alpolgármestereket. Kérdés, hozzászólás és más javaslat nélkül 31 igen 0 nem 2 tartózkodás mellett a debreceni közgyűlés elfogadta Barcsa Lajos, Széles Diána, Balázs Ákos és Puskás István alpolgármesterek kinevezését. 

 

A debreceni közgyűlés hazaköltözött

– „E városnak valamiféle rendeltetése van. Elsősorban saját szűkebb közössége, ezen felül az egész nemzet és végül valamiféle transzcendens harang számára” – Bartha Boldizsár 1666-ban keletkezett rövid krónikájának idézetével köszöntötte a debreceni közgyűlés tagjait és a jelenlévőket Papp László, Debrecen polgármestere. 

debreceni közgyűlés, alakuló ülés, papp lászló, kósa lajos, alakuló ülés, régi városháza
Puskás István (balra), Széles Diána, Papp László, Barcsa Lajos és Balázs Ákos
Forrás: Kiss Annamarie

– Végre, újra itthon vagyunk. Ebben a gyönyörű, megújult házban, amely történelmi jelentőségét tekintve egyik legfontosabb épülete városunknak. A debreceni városháza megújulása az egyik legjobb szimbóluma a Debrecenben zajló, történelmi jelentőségű folyamatnak – fogalmazott.  

Ez a város a cívisek erejéből, szorgalmából, tehetségéből, megbízhatóságából lett a nemzet kiemelkedő jelentőségű városa, vagy ahogy Kossuth nevezte, a magyar szabadság őrvárosa. Mindig vállalta azt a felelősséget, amit a nemzeti törekvések támogattak. Soha nem tért ki a kihívások elől, a haza érdeke úgy kívánta. Ennek a városnak soha nem a jó szerencse, nem a véletlen biztosította a fejlődést, hanem polgárainak szorgalmas, kemény munkája

 – mutatott rá Papp László. Elmondta, a debreceniség éltető eleme az erős gazdaság és a rendelkezési jog a város által megtermelt javak fölött. Nincs ez másképp ma sem.

– A város bevételei elsősorban Debrecen polgárait illetik, és a mi felelősségünk, hogy ezek a bevételek úgy hasznosuljanak, hogy az a cívisek javát szolgálja. Ami most a településeink adóbevételével történik, az nem szolgálja a helyben élők érdekét, még akkor sem, ha tudomásul vesszük, hogy a gazdag településeknek van felelősségük a városhatáron túl is. Ennek a felelősségnek azonban van egy egészséges mértéke, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni, mert ellenkező esetben elveszítjük a hitünket az alkotó, teremtő munka értékében – emelte ki Debrecen polgármestere.  

debreceni közgyűlés, alakuló ülés, papp lászló, kósa lajos, alakuló ülés, régi városháza
A debreceni közgyűlés előtt tette le esküjét Papp László polgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Az elmúlt tíz év eredményei a jövő sikerének alapja

A polgármester hangsúlyozta, Debrecen tíz éve lépett arra az útra, amelyen haladva és amelynek eredményeként együttműködve Magyarország Kormányával az évtized végére Közép-Európa egyik legnagyobb és legfejlettebb gazdasága jön létre.

Célunk 2030-ra egyszerű és világos. Debrecennek egy olyan várossá kell válnia, ahol a fejlődés és a hagyományok harmóniában állnak egymással. Ahol a csúcstechnológiát képviselő gazdaság találkozik a környezetvédelem magas szintű érvényesülésével

 – emelte ki.

debreceni közgyűlés, alakuló ülés, papp lászló, kósa lajos, alakuló ülés, régi városháza
Papp László beszédében kiemelte, hogy Debrecen jövőjét a biztonság, a fejlődés és a jólét határozza meg
Forrás: Kiss Annamarie

Papp László elmondta, Debrecen a technológiai innováció magyarországi központjaként, a fenntarthatóság bajnokaként és olyan városként kell ismerjék, amely kiemelkedő életminőséget és lehetőséget biztosít az itt élők számára. Ennek alapja pedig a biztonság, a fejlődés és a jólét.  

A következő évek fejlődésének továbbra is stratégiai alapja a Debrecen 2030 program. Az elmúlt évtized gazdasági eredményei megnyitják a lehetőséget számunkra, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt fektessünk a városépítésre. A gazdaság területén a következő évek feladata az ipari övezetek fejlesztésének befejezése, a környezetvédelmi és fenntarthatósági kritériumok legszigorúbb betartása mellett. Kiemelt cél a helyi kis- és középvállalkozások támogatása is. A gazdasági fejlődéssel legszorosabban összefüggő, megoldandó feladat a lakhatás feltételeinek javítása, valamint a gondoskodáspolitika és a társadalmi kapcsolatok erősítése, valamint a prevenciós egészségügyi és közösségi sportprogramok támogatása is

 – jelölte ki Papp László. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában