Felújították a református templom orgonáját Földesen

Péter Imre

Vasárnap délelőtt ünnepi úrvacsorás Istentiszteleten adtak hálát az újborért és a templom 130 éves orgonájának felújításáért Földes lakói. A több évszázada épült, helyi nemzeti értékké nyilvánított református templomban Dr. Fekete Károly református püspök végezte az igehirdetés szolgálatát és részt vett az úrvacsora jegyeinek kiszolgáltatásában. Az Istentisztelet résztvevőit Eszenyi Balázs, a Hajdúvidéki egyházmegye tanácsosa és Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester köszöntötte.

Dr. Fekete Károly adta elő az első orgonaműve
Dr. Fekete Károly adta elő az első orgonaműve
Forrás: Péter Imre

Örökösei vagyunk Istennek

Akiket pedig Isten lelke vezérel, azok Isten fiai. Maga a lélek tesz tanúbizonyságot, a mi lelkünk együtt arról, hogy Isten gyermekei vagyunk. Ha pedig gyermekek, akkor örökösök is: örökösei Istennek, örököstársai Krisztusnak, ha vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt megdicsőüljünk fogalmazta meg a Róm.8-14,17 alapján Dr. Fekete Károly püspök igehirdetésében. 

– A reformáció emléknapjához közeledve megfogalmazta: Isten Lelkének vezérlése arra felismerésre akar juttatni bennünket, hogy ne legyen bennünk üzemzavar. Ő tudja, látja, hogy mi történik velünk. Tudja és látja milyen az, amikor kívülről irányítottakká válunk és a belső vezérlésünk felmondja a szolgálatot. Gyöngeségünkben segítségünkre siet a helyrehozást munkáló Szentlélek. Isten elküldte Szentlelkét, hogy elvégeztessen bennünk három fordulatot. Elsőként a Szentlélek át akar fordítani a szolgalelkűségből a fiúságba. 

Isten azon munkálkodik, hogy felnyissa sokféle szolgaságunk zárait. Ő rátalál szívünk nyitjára. A Szentlélek ereje segít legyőzni az ember szolgalelkűségét, amit felvált a gyermeki öntudat, az Isten családjába tartozás tudatossága.

A Szentlélek másodikként a némákból Istenhez kiáltókká akar tenni. Harmadikként örökösökké akar tenni. Isten megmutatja szabadító erejét, mert figyelmeztet: örökös vagy! Bizony gazdag örökségünk van, mint keresztyéneknek. Örököstársunk, jogaink kivívója végig járta a fordulatteremtés állomásait, hiszen szenvedő szolgából lett győztes Fiú, bírái előtt némán megálló ecce- homóból lett kereszten kiáltó, és közbenjáró Megváltónkká. Az Ő országa a mi legnagyszerűbb örökségünk- zárta igehirdetését Dr. Fekete Károly.

Megújult a templom orgonája

A nemzetközi hírű orgonaépítő mester, Angster József 1894-ben építette meg Földesre ezt a 14 regiszteres, mechanikus csúszkaládás, 2 manuál-pedálos hangszert. 1917-ben a homlokzati sípsort a templom 2 nagyobb harangjával együtt rekvirálták. 1923-ban az Angster cég pótolta a hiányzó sípokat, de akkor már csak horganyból készültek el a sípok a korábbi ónötvözet helyett. A második világháború sem kímélte a hangszert. A hangszer a maga 14 regiszterével nem tartozik a nagy orgonák közé, sőt kis hangszernek minősül. Értékét az adja, hogy mechanikus traktúrával épült, billentése mégsem nehéz, valamint hangszínei a 19. század igényeit hűen példázzák.

A felújítás során elvégzett munkákról a gyülekezet lelkipásztora, Kovács András tájékoztatta az Istentisztelet résztvevőit. Mint elmondta, minden hangszer esetében van természetes elhasználódás. A bőrborítások egy idő után kirepedeznek, a finomabb fémalkatrészek megkopnak, eltörnek. Ebből fakadóan bizonytalanná válik a hangszer működése. 130 év után időszerű volt, hogy a fúvó és a szelepek új bőrözésen essenek át, a szeleprugók és vezetők cseréje megtörténjen, a törött húzólécek és a sípanyagban esett károk javításra kerüljenek. Új borítást kapott valamennyi billentyű, és megtörtént a hangszer tisztítása, kiegyenlítő intonálása és hangolása.

Kovács András beszámolt arról, hogy a felújításhoz szükséges forrás tetemes részét pályázati támogatás biztosította, a VKT kód megnevezéssel bíró támogatásból 4,5 M forintot nyert az Egyházközség, a beruházás 5 M Ft-ba került, a különbözetet saját forrásból, adományokból sikerült előteremteni. A felújítást Sipos István orgonaépítő végezte. A lelkipásztor gondolatai zárásaként reményét fejezte ki, hogy a következő nemzedékeket is el tudja bűvölni majd az orgona, ha megszólal!

Az ünneplő gyülekezet örömére elsőként Dr. Fekete Károly püspök mutatott be egy orgona darabot, majd Kovács András lelkipásztor előadásában négy különböző sítusú orgonamű hangzott fel a kiváló akusztikájú templomban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában