Minden nyolcadik nő érintett, holott megelőzhető lenne a súlyos betegség

Debrecenben egy erős közösség küzd a mellrák ellen, a Kossuth térre vonulva hirdették, hogy korai felismerés esetén kezelhető a betegség.

Hajnal László

Rózsaszín sétát tartottak a Piac utcán

Forrás: Molnár Péter

A mellrákkal kapcsolatos szakmai előadások, személyes beszámolók és statisztikai adatok övezték azt a hétfő délutáni szimpózumot, melyet a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és Segítő Szolgálata szervezett Debrecenben, a Városháza Tanácstermében. A rendezvény kezdetén az egyházi méltóságok áldották meg az eseményt. Seszták István helynök Kocsis Fülöp érsek metropolita szavait tolmácsolta, aki Rómából üdvözölte a Rákellenes Liga tagjait. Azt üzente, a katolikus püspökök, szerzetesek, szakértők azon dolgoznak, hogyan tud az egyház a korábbinál nagyobb nyitottsággal fordulni az emberek felé, vallási hovatartozástól függetlenül, hitelesen közvetítve Isten szeretetét. Palánki Ferenc püspök feltette a kérdést: miért történnek rossz dolgok a jó emberekkel? Rávilágított, ilyen esetben azt kell vizsgálni, megmaradnak-e jó embereknek. Úgy látja, a beteg emberek imájára Isten válasza a többi ember, az orvosok és ápolók, akik meggyógyítják őket.

mellrák, emlőrák, daganat, debrecen, mellrák ellenes liga,
Telt házas érdeklődés fogadta a mellrák ellenes szimpózumot
Forrás:  Czinege Melinda

Fekete Károly püspök szerint a férfiak aggódnak és imádkoznak az emlőrákkal küzdő feleségükért, gyermekükért, azonban nem tudják elképzelni, mekkora terhet jelent belül a nők számára a küzdelem. Úgy véli azonban, a betegeket körülvevő figyelem és gondoskodás, akárcsak a hit, erőt adhat a nőknek a gyógyuláshoz.

Duplájára nőhet a daganatos megbetegedések száma

Kossa György Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint a liga debreceni szervezete olyan segítő közösséget alkot, amely nélkülözhetetlenné vált az egészségfejlesztésben, hidat képeznek a betegek és az egészségügyi személyzet között.

Minden év októbere a mellrák elleni közdelem hónapja. A sokak által viselt rózsaszín szalag a korai felismerés fontosságára és a betegség megelőzésére hívja fel a figyelmet, hiszen az orvostudománynak és a betegek kitartásának köszönhetően az időben felismert betegség a legtöbb esetben gyógyítható

 – mondta az elnök. Kossa György friss statisztikai adatokra hivatkozva rámutatott, 2040-re megduplázódik az újonnan diagnosztizált daganatos betegek száma, azonban 60-70 százalékuk meggyógyítható, vagy legalábbis a betegség krónikussá tehető, így exponenciálisan nőni fog az onkolóiai betegek száma. Hozzátette, a daganatos megbetegedések fizikumot és lelket megterhelő erőpróbák, viszont az időben kiemelt esetek nagyobb sikerrátával kezelhetőek, éppen ezért a szervezett szűréseknek nagy jelentősége van.

mellrák, emlőrák, daganat, debrecen, mellrák ellenes liga,
Széles Diána, a rendezvény fővédnökeként beszélt a szűrések fontosságáról
Forrás:  Czinege Melinda

Széles Diána alpolgármester, egyúttal a rendezvény fővédnöke beszédében hangsúlyozta, a nők számára gyakran fontosabb a családról és a környezetükről való gondoskodás, mint saját maguk:

Minden nyolcadik nő érintett a mellrákban, éppen ezért, ha mi nem figyelünk magunkra, családok mennek tönkre. Hiszen mi nők vagyunk a családok motorjai, mi adjuk a melegét egy otthonnak. Éppen ezért fontos tudni, hogy a mellrák korai stádiumban felismerve igenis gyógyítható az orvostudomány jelenlegi állása szerint

 – mondta az alpolgármester. Széles Diána úgy véli, amikor valaki esetében kiderül, hogy súlyos betegségben szenved, elsőként magát kezdi okolni, holott arra kellene koncentrálni, hogy a gyógyulás elérhető, és erőt meríthet az ember a természetből, a családtagjaiból, a közösségből.

A nők esetében a mellrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés

Árkosy Péter, Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkológiai Klinika igazgatója elmondta, Magyarországon minden ötödik ember rosszindulatú daganat következtében hal meg, azonban hozzátette, az új terápiás módszereknek köszönhetően világosan látható, hogy csaknem négy gyógyult eset jut egy-egy elhalálozásra.

mellrák, emlőrák, daganat, debrecen, mellrák ellenes liga,
Árkosy Péter a daganatos megbetegedések fő okairól és hazai adatokról számolt be
Forrás:  Czinege Melinda

Az igazgató beszélt a rizikófaktorokról. Mint mondta, a daganatok kialakulásárért 80 százalékban a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a mozgáshiány, a helytele táplálkozás tehető felelőssé, de ide sorolható a környezetszennyezés és a foglalkozási ártalmak is. Kisebb részben, azonban vírusok és fertőzések is okozhatnak daganatos megbetegedéseket. Kiemelte a hepatitis C-t, amely nemcsak a májrák kialakulásában játszik fontos szerepet, hanem a hordozók körében a szájüregi rák kockázata a kétszeresére, a gégerák kockázata pedig ötszörösére nő. Illetve beszélt a HPV-ről is, ami a végbél- és a méhnyakrákért felel.

Mint mondta, Magyarországon a férfiak esetében a tüdőrák előfordulása a leggyakoribb, ezt a prosztatarák követi, míg a nőknél az emlőrák áll az első helyen, melyet a vastag- és végbéldaganat követ. Árkosy Péter felhívta a figyelmet arra a szomorú tényre, hogy a méhnyakrák ugyan viszonylag kevés esetben halálos, azonban teljes mértékben elkerülhető napjainkban, ha idejében részt vesznek a nők szűrővizsgálaton.

A szimpózumon előadást tartott Szegedi Sebő Éva, az Emlőcentrum igazgatója, Kósa Csaba, a Sebészeti Klinika adjunktusa, valamint Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke is. A rendezvényt követően Rózsaszín Sétát szerveztek a Kossuth térre, amellyel a mellrák elleni küzdelemre és a szűrések fontosságára szerette volna felhívni a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga.

A Haon nemrég tett közzé egy cikket azzal kapcsolatban, hogy drámaian nő az emlő-, vastag- és végbéldaganatos megbetegedések, emellett arról is beszámoltunk, hogy szeptember végén egy motoros felvonulással hívták fel a figyelmet az emlőrák elleni küzdelemre:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában