Ünnep

2 órája

Papp László: „Debrecennek is szüksége van arra, hogy erőt merítsen az 1956-os reményből” – fotókkal, videóval

Megemlékezések zajlanak szerdán Debrecenben. Az 1956-os forradalom és szabadságharc, illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának évfordulója előtt tisztelegnek a cívisvárosban október 23-án.

Balogh Efraim

Az Egyetem téren is emlékeztek az 1956-os történésekre

Fotó: Molnár Péter

A Kossuth téren vonták fel az országzászlót szerda reggel Debrecenben az 1956-os forradalom és szabadságharc 68., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 35. évfordulója tiszteletére megrendezett ünnepségsorozat nyitányaként. Ezután az ÁVH-s sortűz áldozatainak emléktáblájánál koszorúztak, majd az egyetemi templom előtti 1956-os emlékműnél folytatódott az ünnepség október 23-án, ahol Papp László polgármester beszédet mondott. 

Koszorúzás az ÁVH-s sortűz áldozatainak emléktáblájánál 2024 október 23-án Debrecen haon
Koszorúzás az ÁVH-s sortűz áldozatainak emléktáblájánál 2024 október 23-án
Fotó: Molnár Péter


1956. október 23: hazaszeretetre nem csak akkor volt  szükség, a jelenlegi veszélyek korában is elengedhetetlen 

A város első embere kiemelte, az 1956-os forradalom szellemisége, a magyar szabadságvágy legyőzhetetlen. Hangsúlyozta, olyan időket élünk, amikor a hazaszeretetre, egymás megbecsülésére és az összefogásra mindennél nagyobb szükség van a szomszédban dúló háború és a gazdasági válság miatt, melyek veszélyeztetik mindennapjaink biztonságát.

A Közel-Kelet ismét lángba borult, az országok gőzerővel fegyverkeznek, ami még soha nem jelentett jót. Eközben zajlik egy világméretű küzdelem, melyben évezredes hagyományokon alapuló  családi, kulturális vagy vallási értékeinket kérdőjelezik meg. A veszélyek korában élünk, megrettennünk azonban nem szabad, és hiszem azt, hogy Debrecen (mint mindig) a jövőben is megtalálja azt az utat, amely biztosítja polgárainak a szabadságot, a biztonságot, a fejlődést és a jólétet

 – foglalta össze Papp László. 

Debrecen erőt meríthet az 1956-os forradalom keltette reményből

A koszorúzás után ünnepi közgyűlést tartottak a Kölcsey Központ Görömbei András termében. A Csokonai Nemzeti Színház Debrecen színművészeinek műsorával kezdődött az esemény, majd Papp László köszöntötte ismét a megjelenteket.

Beszédében hangsúlyozta, jórészt a magyar forradalomnak köszönhető többek között az is, hogy egy idő után csökkent a terror, hogy a szovjet befolyás ellenére valamelyest nagyobb lett a keleti blokk más államainak is a mozgásszabadsága, illetve hogy felcsillant a diktatúra megroppanásának esélye. 

– Ez a remény az, ami átsegíthet minket a nehézségeken, és ez felszabadultságot adhat olyan időkben is, amikor háborúk vannak körülöttünk, és kríziseket élünk át – vetítette előre a polgármester. Leszögezte, Debrecennek is szüksége van arra, hogy erőt merítsen az 1956-os reményből, egyúttal terhelhetővé váljon, és önazonos maradjon egy olyan változó időszakban, amikor jelentős léptékváltáson megy keresztül a város.

A város díjainak kiosztását megelőzően pedig elmondta, hogy olyan embereknek adják az elismeréseket, akik emberi habitusukkal, tehetségükkel és alázatukkal mintát adnak Debrecennek, illetve az egész magyar társadalomnak. 

Különösen hálásnak kell legyünk azoknak, akik munkájukkal és szakmai tevékenységükkel olyan eredményeket értek el, amelyek sokak életében jelentettek már eddig is változást, illetve a jövőben is adhatnak megújulást városunkban, valamint tágabb régiókban

 – hívta fel a figyelmet Papp László.

 


 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában