Október 23.

2 órája

Tisztelet Téglás hőseinek: a városban is megemlékeztek '56-ról

Az ünnepséget a görögkatolikus templom kertjében tartották. Szabó Csaba, Téglás polgármestere beszédében az orosz-ukrán háború áldozataira is felhívta a figyelmet.

Kerekes-Bíró Éva

Az 1956-os forradalom és szabadságharc helyi hőseire is emlékeztek kedd délután Tégláson, a görögkatolikus templomkertben.

1956 hőseire emlékeztek Tégláson
1956 hőseire emlékeztek Tégláson
Forrás: polgármesteri hivatal

Téglás polgármestere: a történelem igazolta ’56 hőseit

 Szabó Csaba polgármester beszédében hangsúlyozta: tudják, hogy itt, Tégláson is voltak áldozatai a forradalomnak. – Tudjuk, hogy azokat az embereket, akik leverték a Hajdúsági Iparművek homlokzatáról a vörös csillagot, hangosan szavalták a szózatot, az ávósok gyorsan utolérték. Tudjuk, hogy ezeket az embereket félholtra verve dobták vissza, és egész életükben megfigyelték – mert itt is voltak besúgok, önkétes III/III-as jelentők.

Meg kell emlékeznünk ’56 téglási hőseiről, és köszönetet kell mondanunk nekik, amiért volt hitük szembe szállni az elnyomással, az igazságtalansággal, és aztán volt bátorságuk és erejük élni a megalázó megfigyelések, ügynökjelentések közepette.

Tudjuk, hogy a hivatal irodáiban vallatták és a pincéjében verték többek között Dobszai Sándor édesapját, aki örökül hagyta, hogy ezt soha ne felejtsük el! Ma már egyetlen megszálló szovjet sincs az országban, ma már szabadon emlékezhetünk és mondhatjuk ki az igazságot. A történelem igazolta ’56 hőseit – mondta a polgármester.

téglás megemlékezés 1956 október 23
Sokan hallgatták Szabó Csaba polgármester beszédét
Forrás: polgármesteri hivatal

A megemlékezésen Dobszai Sándor memoárjából részletet hallhattak a jelenlévők, és szavalattal közreműködött Csősz Réka, a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és AMI 8. a osztályos tanulója. Molnár Csilla református lelkész és Mézes Attila római katolikus kisegítő lelkész az igeolvasással és imádsággal egybekötött megemlékezésen a személyes felelősséget, az Istennel való napi kapcsolat fontosságát hangsúlyozták.

Ezért fontos '56 emlékezete

A városvezető a jelenlegi háborús viszonyokra reflektálva elmondta, mennyire szívszorító, amikor azt hallják, hogy kárpátaljai testvérvárosukban mennyi fiatal magyar fiú és férfi hal meg az orosz-ukrán háborúban. Szürtén minden héten van temetés.

Sajnos újra nagyon közel vagyunk a fegyveres harcokhoz, nap mint nap hálásak lehetünk azért, hogy Magyarország Kormánya minden erejével a békéért küzd. Október 23-a a szabadság ünnepe: 12 nap alatt egy diktatúrát söpört le a magyar nép a térképről, és 12 nap alatt többpárti demokráciát hozott létre: ezzel helyreállította a rendet, felmutatta az igazságot. Emlékezni, átörökíteni ’56 tanúságtételét kötelességünk. Bemutatni gyökereinket, folytatni az igazság feltárását – egyetlen lehetőségünk a megmaradásra és a felemelkedésre

– fejtette ki Szabó Csaba polgármester.

Az alkalom zárásaként a városvezetőség, intézmények, civil szervezetek, téglási polgárok helyezték el az emlékezés koszorúit és virágait a történelmi kopjafán.

Szabó Csaba polgármester és Szegedi Attila alpolgármester koszorúznak
Szabó Csaba polgármester és Szegedi Attila alpolgármester koszorúznak
Forrás: polgármesteri hivatal

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában