Pályaválasztás

3 órája

A jövőről dönthetnek a debreceni nyolcadikosok

A mesterséges intelligencia szakmákra gyakorolt hatása egy plusz teher lehet a pályaválasztás során. A debreceni tanulóknak azonban soha nem állt ennyi karrierlehetőség a rendelkezésükre. A SuliFórum segítséget nyújthat a diákoknak a továbbtanulás útvesztőjében.

Hajnal László

Rendhagyó osztályfőnöki órán vettek részt a hatvanisok

Forrás: Czinege Melinda

Osztály, vigyázz! – hasított a levegőbe a Debreceni Hatvani István Általános Iskola egyik osztálytermében a két ügyeletes hetes hangja. Az intézményben mindennaposak az óra előtti jelentések, azonban mindannyian újra nyolcadikosnak érezhettük magunkat kedden délután a Debreceni Tankerületi Központ Suliválasztó SuliFórum elnevezésű továbbtanulást segítő programjának sajtótájékoztatóján, amely sokkal inkább egy rendhagyó osztályfőnöki óra volt.

továbbtanulás, Sulifórum, tankerület, debrecen
Az órán a Sulifórumról beszéltek, amely a továbbtanulásban adhat iránymutatást a gyerekeknek
Forrás:  Czinege Melinda

Elsőként Bertók Krisztina, az iskola igazgatója köszöntötte a résztvevőket, aki a tanulók számára felvázolta, hamarosan dönteniük kell arról, melyik középiskolában folytatják a tanulmányaikat. Türk Lászlót saját bevallása szerint áthatotta az érzés, milyen nehéz és fontos döntés előtt áll az ember nyolcadikosként, és arra inspirálta a gyerekeket, hogy az érdeklődési körüknek megfelelő iskolát válasszák. A tankerületi igazgató egy interaktív beszélgetést kezdeményezett a diákokkal, arról érdeklődve, körvonalazódik-e már bennük, milyen pályát szánnak maguknak. Volt, aki gépészmérnökként képzelte el magát, míg egy másik tanuló vegyész szeretne majd lenni.

Az igazgató elárulta, a döntésben egy általános iskolások számára megrendezett rendezvénnyel igyekeznek segíteni, melyet október 21-én, a Fórum Bevásárlóközpontban tartanak meg. A pályaorientációs napon a Tankerületi Központ fenntartásában lévő valamennyi középfokú intézmény jelen lesz, illetve a Szakképzési Centrum intézményei is képviselik magukat. Türk László hozzátette, a SuliFórum az iskolák képzési struktúráját mutatja be, következő lépésként pedig az ott intézmény nyílt napján szerezhetnek bővebb információt a tanulók.

A továbbtanulásba a mesterséges intelligencia is beleszólhat

Barcsa Lajos alpolgármester úgy véli, nyolcadik osztályban a szülői ráhatás jelen van a pályaválasztásban. A diákokat arra ösztönözte, hogy a lehetőségeket beszéljék meg a szülőkkel és a pedagógusokkal, és ez alapján hozzanak döntést. Rámutatott arra is, hogy a középfokú intézmény kiválasztásával nem határozzák meg véglegesen a tanulók a jövőjüket, azonban egy irányvonalat kijelölnek vele.

Kitért arra is, hogy a mai diákoknak figyelembe kell venni a munkaerőpiaci igényeket. Úgy véli, manapság lényegesen több munkalehetőség van Debrecenben, mint évtizedekkel ezelőtt. Egyúttal felhívta a gyerekek figyelmét arra is, hogy a mesterséges intelligencia fejlődésével a jövőben bizonyos szakmák megszűnhetnek, míg más pozíciók létrejöhetnek, így ezt a hatást is érdemes figyelembe venniük.

továbbtanulás, Sulifórum, tankerület, debrecen
A rendhagyó osztályfőnöki órán a diákokat interaktív kommunikációra buzdították
Forrás:  Czinege Melinda

Aranyi Imre, a Fazekas Mihály Gimnázium igazgatója és a Debreceni Tankerületi Központ munkaközösségének vezetője megnyugtatta a diákokat, a Hatvani István pedagógusai kellőképpen felkészítik őket arra, hogy bármelyik középiskolába nyugodtan jelentkezzenek. Mint fogalmazott, a SuliFórummal a döntést szeretnék megkönnyíteni, ahol majd az intézmények diákjaival beszélgethetnek arról, miért lehet jó választás az adott iskola.

Úgy véli, Debrecen kiváló karrierlehetőségeket kínál, azonban odáig el kell jutni a középiskolai, esetleg a felsőfokú tanulmányok révén. Mint mondta, előfordul, hogy a kiválasztott cél változni fog, erre kiváló lehetőségnek tartja a gimnáziumokat, így négy-öt év után hozhatják meg majd a tanulók azt a döntést, hogy melyik egyetemre jelentkezzenek.

Az osztályfőnöki órán egykori hatvanis diákok is részt vettek, akik jelenleg Debrecen különböző középiskoláiban végzik tanulmányaikat. Ők arról beszéltek, mit jelent számukra jelenlegi iskolájuk közössége, megosztották élményeiket, és arról is beszámoltak, hogyan alakították ki bennük a középiskolás évek a jövőbeli céljaikat.

Barcsa Lajos reményét fejezte ki, hogy tanulmányaik végeztével Debrecenben képzelik el jövőjüket a Hatvani István jelenleg nyolcadikosai, ezért mindannyiuknak egy-egy Debrecen feliratú tornazsákot adott át, mely erősítheti a városhoz való kötődésüket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában