Oktatás

2 órája

Debrecenben együttműködnek a minőségi tanárképzésért

Értékorientáltság és gyakorlatiasság. Elsősorban ezek a hívószavai annak az új tanárképzési formának, amelynek megvalósításához együttműködési megállapodást írtak alá a Debreceni Egyetem (DE), a Debreceni Tankerületi Központ és a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) képviselői pénteken a DE Böszörményi úti campusán.

Kosztin Éva

Türk László (balról), Szilágyi-Asztalos Gyöngyi, Forisek Péter, Pósánné Rácz Annamária, Szilágyi Sándor, Tirpák Zsolt

Forrás: Kosztin Éva

– Idén szeptemberben Debrecenben új tanárképzés indult, amelynek a két fő hívószava az értékorientáltság és gyakorlatiasság – kezdte beszédét Forisek Péter, a DE Pedagógusképző Központjának főigazgatója a pénteki eseményen. Kifejtette, a tanárszakos hallgatók oktatását a Nemzeti alaptanterven felül olyan diszciplináris tudással egészítik ki, amely kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szakma kiváló képviselői lehessenek. – A hallgatók az első évtől kezdve gyakorlatokon sajátítják el a szükséges kompetenciákat. Ehhez szükségünk volt egy olyan kiterjedt iskolahálózati kapcsolati rendszerre, amely 4 pillérre támaszkodik: a gyakorlóiskoláinkra, a tankerületekre, a szakképzési centrumokra, illetve az egyházi intézményekre. Ezt az együttműködést szeretnénk még szorosabbra fonni azzal, hogy a köznevelést és a felsőoktatást szorosan összekapcsoljuk – fogalmazta meg.

tanárképzés, debreceni egyetem, debreceni tankerületi központ, dszc
Az új tanárképzési lehetőség részleteit pénteken ismertették
Forrás: Kosztin Éva

Pósánné Rácz Annamária felsőoktatásért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, a kezdeményezésnek erős gyökerei vannak, hiszen már évek óta jelentős az egyetem együttműködése a Debreceni Tankerületi Központtal és a DSZC-vel. – Az a felsőoktatási intézmény, amelyik ilyen együttműködésre képes, a gazdasági élet motorja. a kulturális életnek és a tudás közvetítésének a központjai abban a régióban, amelyben működnek – adott hangot a vélekedésnek. Úgy látja, a megállapodás minden partnere elkötelezte magát a minőségi tanárképzés mellett, és a program garantálja, hogy olyan tanárok foglalkozzanak a tanárjelöltekkel, akik maguk is a legjobbak a szakmájukban. 

Jó gyakorlatnak és példaértékűnek tekinthetjük ezt az együttműködést, ami most létrejön, és remélem, hogy országos méretűvé lehet kiterjeszteni a közeljövőben

– jegyezte meg a helyettes államtitkár.

A tanárképzés térítésmentesen elérhető

Szilágyi-Asztalos Gyöngyi, a DE Oktatási Főigazgatóságának főigazgató-helyettese elmondta, a program célja, hogy a DE tanárszakos hallgatói olyan mentortanárok szárnyai alá kerülhessenek, akik fel vannak vértezve a képzésükhöz szükséges olyan mentori kompetenciákkal, mint például a tehetséggondozás, kommunikációs technikák, konfliktuskezelés, vagy szociológia ismeretek. – Az elméleti előadásokat és szemináriumi jellegű foglalkozásokat is kínáló képzés 4 féléves, de aki rendelkezik egyéb pedagógia-szakvizsgával, az 2 félév alatt is teljesítheti. A részvételt a DE térítésmentesen biztosítja az együttműködésben részt vevő oktatók számára, akiknek ezért az együttműködési megállapodásban meghatározott időtartamra rendelkezésre állási kötelezettségük keletkezik – ismertette a részleteket Szilágyi-Asztalos Gyöngyi.

– A pedagógusi pálya olyan hivatás, amely magában foglalja a szakmai alázatot, a felelősséget, és a mérhetetlen önzetlenséget a tudás átadását illetően – mondta Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója. Mint fogalmazott, a Debreceni Egyetem, a Debreceni Tankerületi Központ és a DSZC nemcsak együtt gondolkodik, hanem együtt is dolgozik a jövő pedagógusaiért. – Hiszem, hogy ez a mai mozzanat tovább erősíti a közös munkát. Óriási ajándék, hogy az egyetemnek köszönhetően 75 kolléga térítésmentesen vehet részt az oktatásban. Tanárként azt vallom, hogy van, amit nem lehet könyvből megtanulni, a tanári szakma is ilyen.

Ezzel együtt úgy gondolom, hogy aki egyszer megtanul jól tanítani, az soha nem felejti el, és bármilyen intézménybe is kerül, munkájával segíteni fogja az oktatást. Biztos vagyok benne, hogy ebben a programban élmény lesz mentornak és mentoráltnak lenni

– fűzte hozzá Türk László.

Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja arról beszélt, hogy mitől a sikeres szakképzés záloga az együttműködés. – Napjainkban a szakképzés és a felsőoktatás összekapcsolódásnak időszakát éljük. – Egy évtizeddel ezelőtt még azt láttuk, hogy aki a szakképzést választja, az majdhogynem lemond a felsőoktatás lehetőségéről. Ezzel szemben ma azt mondjuk, számukra biztos jövőképet tudunk nyújtani. Az elmúlt időszakban folyamatosan építettük ki a Debreceni Egyetemmel az együttműködésünket, például nagyon sikeres 6 különböző területen is az oklevelestechnikus-képzés – mutatott rá. Tirpák Zsolt arra is kitért, hogy a sikerben az oktatónak szintén meghatározó a szerepe. – A szakképzésben olyan kiváló technológiai környezet és nagyszerű tanműhelyek találhatóak, amelyek elvarázsolják a fiatalokat. Aki viszont igazán varázsolni tud, az a tanár, és a pálya csúcsa, amikor a tanítás varázslatos művészetét tovább tudják adni a következő nemzedéknek – zárta gondolatait.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában