Üzemanyagár

19 órája

Év végére eléri a 650 forintot az üzemanyag literenkénti átlagára? – Itt a válasz!

Az utóbbi időben egyre többet kell fizetnünk a benzinkutakon. Utánajártunk, hogyan fog alakulni az üzemanyagár az év további részében.

Nagy Emese

Nem kell drasztikus üzemanyagár drágulásra számítanunk az év végéig

Forrás: Napló-archív

Keddtől tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak. A benzin nagykereskedelmi ára 3 forinttal, a gázolaj ára 6 forinttal lett drágább – írja a holtankoljak.hu. Tehát szerdától a következő átlagárakkal találkozhatunk a benzinkutakon: a 95-ös benzinért 590, míg a gázolajért 601 forintot kell fizetnünk literenként. A rendszerint autóval közlekedők bizonyára észrevették, az utóbbi időben folyamatosan üzemanyagár drágulást lehet tapasztalni a kutaknál. Az emelkedés nem véletlen, ahogyan több országos hírportál, úgy hétfőn a Világgazdaság is megírta, október 1-jén Irán ballisztikus rakéták százait zúdította Izraelre, válaszul a zsidó állam libanoni katonai akcióira. Ezzel párhuzamosan a Brent olaj jegyzése kilőtt: nagyon rövid időn belül a 70 dolláros szintről 75 dollár fölé ugrott, és most már 80 dollár környékén tart. Ez pedig nyilvánvalóan lecsapódik az üzemanyagárakban is. A trendet a dollár-forint árfolyam is rontja: a két héttel korábbi vasárnapi 355-ös szintről mostanra a 367-es szinten is túljutott. Vagyis a magyar benzinkutak árazása nem sok jóval kecsegtet az autósok számára a következő napokban.

Az üzemanyagár miatt visszaesett a kereslet a benzinkutakon
Az üzemanyagár miatt visszaesett a kereslet a benzinkutakon
Forrás:  Napló-archív

Így alakult az elmúlt hónapokban az üzemanyagok ára

Ha visszanézzük az idei üzemanyagárakat, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy összességében januártól mostanáig (hangsúlyozottan nagykereskedelmi szinten) a literenkénti benzinár 33, a gázolajár pedig 18 forinttal nőtt. Igaz, 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 8 forinttal mérséklődött, a gázolajnál viszont 23 forintos mínusz figyelhető meg. A témával kapcsolatban a Haon megkereste Bujdos Esztert, a holtankoljak.hu ügyvezetőjét, aki nyár elején portálunknak összegezte, hogyan alakulhatnak a főszezonban az üzemanyagárak. Akkor kifejtette, a nyári hónapokban mindig lehet keresletélénkülést tapasztalni, de ettől függetlenül év eleje óta érezhető, hogy csökkent a forgalom minden szempontból. 

A nemzeti viszonyok alakulása nem mutatja, hogy óriási üzemanyagár-emelkedésre kellene számítani, olyan 600-615 forint között fog mocorogni a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára. Ennek ellenére a tapasztalataim azt sugallják, sokáig ez az árrés mérték (alacsony hazai üzemanyagár) nem tartható

 – jegyezte meg.

Mikortól lesz üzemanyagár emelkedés?

Kíváncsiak voltunk, 2024 év végéig meddig emelkedhet az üzemanyagár, továbbá arra is rákérdeztünk, az elmúlt, 2023-as év nyári időszakához képest az idei nyár hogyan teljesített üzemanyag-fogyasztás szempontjából. 

Összességében visszaesés tapasztalható, a 600 forint körüli üzemanyag átlagára komolyan érzékeltette hatását a benzinkutakon: visszafogott kereslet volt megfigyelhető a lakosság, illetve az ipar, mezőgazdaság részéről is. A szállítmányozásban is vannak gondok, illetve az építőipar is hanyatló tendenciát mutat. Nincs annyi beruházás, építkezés, így az ahhoz szükséges anyagokat sem kell szállítani

 – fogalmazott Bujdos Eszter. Elmondta, szeptemberben éreztek forgalomélénkülést a kutakon. Az iskolakezdéssel egy időben mindenki visszaült az autóba, a gyerekeket vitték iskolába, illetve a nagy szabadságolások is befejeződtek. Rámutatott, nyáron nem mindenki autóval megy nyaralni, sokan repülővel utaznak, és egy vagy akár több hétre leteszik otthon a gépjárművüket. Mindemellett a forgalom visszaesése annak is köszönhető, hogy egyre több elektromos autó szaladgál az utakon.

Bujdos Eszter kérdésünkre aláhúzta, nem gondolja, hogy óriási üzemanyagár drágulásra kellene számítani az elkövetkezendő hónapokban. Szerinte nem kell tartani attól, hogy az üzemanyag literenkénti átlagára súrolni fogja a 650 forintot. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában