a magyar unikum

2019.09.01. 19:24

Megérkezett Szoboszlóra a magyar szürke

Bejárta az országot, s immár a hajdúk földjének egyik legfontosabbikára, Hajdúszoboszlóra is megérkezett a „Megmaradásunk jelképe a magyar szürke” elnevezésű látványos és informatív tablókiállítás.

Fotó: Tibai Irma

A művelődési központ falai között szeptember 1-jén nyílt meg a tárlat, amely egyben ünnepi nyitány is, hiszen szeptember 2-ára esik a hajdúk Szoboszlóra telepítésének 413. évfordulója.

A rekkenő hőség ellenére délután egybegyűlt közönségnek Holoda Attila alpolgármester tolmácsolt méltató gondolatokat a tárlatról, a pusztáról, a magyar szürkéről, a marhahajcsár hajdúkról. Gencsi Zoltán kutató, Hortobágy alpolgármestere, a vándorkiállítás megalapítója a magyar szürkék jelentőségét többek között azzal a példával hangsúlyozta, hogy az európai iskolákban ma is tanítják: egykoron századokig hazánk volt Európa húséléskamrája.

Fotó: Tibai Irma

A kiállítás bemutatja a fajtát, s emellett minden néprajzi vonatkozást, betekintve a Hajdúság és magyarságunk világába. A magyar szürke nagyon szívós fajta, mely a Kárpát-medencében őshonos, itt, a Hortobágyon. Nem igényli télen a fedelet, ezért Debrecennél telelt az erdőspusztai tisztásokon. A folyamatosan mozogva legelő jószág kiváló húst produkált, ezért is nagy értéket képviselt, s lényegesen többet fizettek a magyar marhahúsért.

Fotó: Tibai Irma

Gencsi Zoltán elmondta, a XIX. században megjelentek az uradalmakban az új húsmarhafélék, majd a két világháború megtizedelte az állományt. Az igazi csapást az a politikai döntés mérte a fajtára, mely szerint a Szovjetunióból származó marhával kellett keresztezni az állományt. Ezért a 60-as években a kipusztulás közelébe került ez az értékes állat. Ám Bodó Imre, akkori hortobágyi főállattenyésztő elrejtett néhányat a puszta mélyén, neki köszönhetjük fennmaradását, újbóli haszonállattá válását. Ő már akkor látta, hogy minden nemzetnek hozzá lehet járulni a saját háziállataival a Föld sokféleségéhez. Tíz éven belül a világ tudósai is felismerték ezt. A 70-es években újra támogatni kezdték a magyar fajtákat. A rendszerváltás előtt a nemzeti parkoknak volt a legnagyobb szerepe. A Hortobágyi Nemzeti Park 80 ezer hektárnyi legelőjén a vezér címerállat a szürkemarha, körülbelül 10 ezer példány járja e pusztát. Napjainkban országszerte 350 tenyészetben mintegy 5 ezer tehenet tartanak, összességében pedig több mint 20 ezer magyar szürkét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában