szívügye a határon túliak

2021.06.09. 14:21

Rangos díjban részesült Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere

Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján vette át Szilágybagos református templomában az Összetartozunk Díjat.

Ménes Andrea | Fotó: Vámospércs Városi Önkormányzat

A másodízben odaítélt elismerésben olyan személyiségek részesülhetnek, akik kimagasló szakmai, tudományos vagy művészeti eredményeik mellett példamutató közösségi munkát is végeznek, beleértve a díjalapító két közösség (Szilágybagos és Vámospércs) testvéri kapcsolatának ápolását – számolt be a vámospércsi önkormányzat. Ünnepi beszédében Ménes Andrea kiemelte, hogy gyermekkorától kezdve (egy ideig Nyírábrány határtelepülésen élt vasúti tiszt szüleivel) fontos tapasztalat számára a határon túlra szakadt magyarok sorsának segítése. Ez az alapállás kísérte végig tanári és intézményvezetői pályáját (testvériskolai kapcsolatokat épített ki Bagamér és a romániai Érsemjén diákjai között), településvezetői és megyei képviselői tevékenységét pedig mind a mai napig meghatározza. Munkálkodásának ékes bizonyítéka a Vámospércset és Szilágybagost önkormányzati, intézményi és civil szinteken is összekötő, 2016 óta töretlen kapocs.

Ménes Andrea | Fotó: Vámospércs Városi Önkormányzat

„Az Összetartozunk Díj az elismeréseim közül a legfontosabb számomra, egyszersmind a legszemélyesebb is, hiszen tőletek, a barátaimtól kapom, akikkel néhány évvel ezelőtt mertünk nagyot álmodni. Marina Ida-Magdolna korábbi és Bernáth István jelenlegi szilágybagosi polgármesterekkel nemcsak a közös múltban, de az általunk is formálódó jelenben is hiszünk. Ne feledjék, nekünk, mindannyiunknak, nem könnyű, és immáron 101 éve tartó jövő adatott. Mindennap meg kell harcolnunk a jövőnk megmaradásáért és a megmaradásunk jövőjéért. Emlékezhetnek, tavaly Vámospércsen a bagosiak csak az óriáskivetítő segítségével lehettek jelen; nagyon nehéz másfél év áll mögöttünk a világjárvány miatt, mégis ma itt lehetünk” – fogalmazott a díjazott. Az ünnepi eseményen Komor Csaba vámospércsi lelkész hirdette Isten igéjét, felszólalt Marina-Ida Magdolna korábbi és Bernáth István jelenlegi szilágybagosi polgármester, mini koncertet adott a református kórus és a baptista fúvószenekar.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában