Rendkívüli tárlatvezetés

2023.02.01. 12:39

Dodó, teknőc, vanília – „ládamesék” a Déri Múzeumban – fotókkal

Működő vulkán, különleges állatfajok, növények, egzotikus kultúra és színes történelem: mindez egyszerre teszi izgalmassá Réuniont, az Indiai-óceán kevéssé ismert, apró szigetét.

Réunion – egy sziget anatómiája. A Déri Múzeumban Mező Szilveszter kurátorral közösen végig jártuk a kiállítást

Forrás: KISS ANNAMARIE

Ki ne emlékezne Robinson Crusoe-ra, aki huszonnyolc éven át egyedül élt egy lakatlan szigeten, vagy épp Jules Verne A rejtelmes sziget című nagyszabású regényére, melyben öt férfi léghajóját sodorja el a vihar, s egy Csendes-óceáni lakatlan szigeten érnek földet. Jelen esetben „főhősünk” a debreceni Déri Múzeum főmuzeológusa, Mező Szilveszter, aki hátizsákját és fehér kalapját magára öltve vágott neki egyedül, kerek húsz évvel ezelőtt Réunion-szigetének. Mint megtudtuk, az egykori francia gyarmatról akkoriban nagyon kevés magyar nyelvű írás született, sok helyen csak annyit lehetett olvasni, vulkán működik rajta és Madagaszkár mellett van. 

Reunion tárlat Debrecen Déri haon
Réunion – egy sziget anatómiája. A Déri Múzeumban Mező Szilveszter kurátorral közösen végig jártuk a kiállítást
Forrás: Kiss Annamarie

– Balázs Dénes debreceni születésű földrajztudós útirajzai hatására ébredt fel bennem a vágy, hogy megismerjem a Földet. Inspirált még a jeles geográfus, Kubassek János, valamint Németh Géza földrajzi szakíró is, aki bejárta valamennyi kontinens számos országát. Az volt a célom, hogy olyan különleges helyre utazzak, amelyről aztán cikkeket írhatok és esetleg könyvet adhatok ki – mondta el Mező Szilveszter. Pár évvel a szigeten tett látogatása után az ott szerzett élményeket és szakmai tapasztalatokat egy könyvben: „Óceánba pottyant édenkert – Réunion története és földrajza” címen 2006-ban tette közkincsé. Kiemelte, számos publikációja jelent meg a szigetről hazai ismeretterjesztő lapokban, emellett a Réunionon forgatott felvételeiből filmet készített, s azokat műsorra is tűzte a Duna TV és a Magyar Televízió.

Út az ismeretlenbe

Nagyon kevesen ismerik Réunion nevét. Népszerűbbek a környező szigetek, Madagaszkár, s még inkább Mauritius, ahová főleg az üdülni vágyók járnak, vagy a közeli régióban található Seychelle-szigetek, amely ország a luxusturizmus egyik központja. 

A Réunionon gyűjtött anyagaimat két évtizeddel ezelőtt egy nagy ládába raktam és betettem a szekrény mélyére. Most, húsz évvel az utazás után vettem elő, hogy egy időszaki kiállítás keretében a Déri Múzeumban másoknak is visszaadjak a szigeten átélt impulzusokból

 – mutatott rá Mező Szilveszter. A főmuzeológus visszaemlékezett kalandos útjára, s arra, miként jutott ki a szigetre két évtizeddel ezelőtt: Debrecenből vonattal utazott Budapestre, onnan autóbusszal a Bécs–Schwechati Nemzetközi Repülőtérre, ahol egy éjszakát egy padon töltött a párizsi járat indulásáig. A francia fővárosból aztán egy óriásgép vitte Réunionra, ahol egy teljes hónapot töltött. – Ez idő alatt 4-5 város olcsó panziójában laktam, csillagtúraszerűen utaztam be a környéket: hátamra vettem a hátizsákomat és elindultam a környező hegyekbe, ahol menedékházakban aludtam, de volt, hogy a szabad ég, a csillagok alatt. Szerencsére a kint élő emberek barátsággal fogadtak, és semmilyen sérelem nem ért – idézte fel Mező Szilveszter.

Reunion tárlat Debrecen Déri haon
Réunion – egy sziget anatómiája. A Déri Múzeumban Mező Szilveszter kurátorral közösen végig jártuk a kiállítást
Forrás: Kiss Annamarie

Mit is „tud” az óceánba pottyant édenkert?

Korábban a teknősök szigetének is nevezték Réuniont. A tengerészek „élő konzervként” vitték fedélzetükre ezeket az állatokat: befogták őket, és mivel víz és élelem nélkül is hosszú ideig életben maradtak, így friss húshoz jutottak a matrózok a hosszú tengeri úton. Tojásaikat is megették, állítólag levest főztek belőle – mondta el a főmuzeológus. 

Hangsúlyozta, sok olyan növény- és állatfaj honos Réunionon, amelyek sehol máshol nem élnek meg, ez a sajátos szigetjellegből, az izolált fejlődésből adódik. 

A sziget otthont adott egy mára már kipusztult madárfajnak, a fehér dodónak is. Kihalásához az emberek mohósága vezethetett, de közvetett úton a szigetre behurcolt állatok is hozzájárultak a faj eltűnéséhez. A patkányok, kutyák és malacok ugyanis felfalták a madarak (és a teknősök) tojásait. – A három leghíresebb illatos növénye a szigetnek a vetiver, a geránium és az ilang-ilang. Belőlük speciális eljárással nyernek ki finom esszenciákat, olajokat, amelyek a legendás francia parfümgyártás alkotóelemei. A kiállításon a különleges növények illatával is megismerkedhetnek a látogatók – árulta el Mező Szilveszter.

Reunion Debrecen déri haon tárlat
Réunion – egy sziget anatómiája. A Déri Múzeumban Mező Szilveszter kurátorral közösen végig jártuk a kiállítást
Forrás: Kiss Annamarie

Azt is elmondta, a világ egyik legaktívabb tűzhányója Réunionon található. Rendszeresek a kitörések, a vulkán olykor egy évig is egyenletesen működik, majd évekre elcsendesül. A szigeten található egy vulkánkutató intézet, s ott figyelemmel kísérik az aktivitást. Végül megtudtuk azt is, hogy Réunionról származik a Bourbon-vanília, dúsan terem a cukornád, de a rum és a kávé is fontos export árucikk a szigeten, amelynek területe mindössze akkora, mint Hajdú-Bihar vármegye fele, s kevesebb, mint egymillió ember lakja.

ND

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában