Színház

2024.09.04. 15:47

15 bemutatót tervez új évadában a Csokonai Színház

Stabil önkormányzati támogatás, 15 premier, és szervezeti átalakulás. Ezek voltak a főbb napirendi pontjai a Csokonai Színház 2024/2025-ös évadnyitó társulati ülésének, amit szerdán tartottak a debreceni teátrumban.

Kosztin Éva

Közvetlenebb formában, beszélgetve, optimistán nyissuk meg az évadot – ez volt Papp László polgármester kérése a Csokonai Színház évadnyitó társulati ülésén. Kifejtette, a debreceni önkormányzat ígéretének eleget téve korszerűsítette az intézmény infrastruktúráját, így az előző évad már a megújult környezetben zajlott. – Nemcsak a terek újultak meg, hanem a színházi vezetőség is, ezzel sok élményt és tanulságot hozott ez az első közösen töltött időszak. Az önkormányzat továbbra is teljes mellszélességgel támogatja a színházban zajló munkát, minden támogatást biztosítunk, hogy a 2024/2025-ös évad még sikeresebb legyen, mint az előző – fogalmazta meg Papp László. 

csokonai színház, évadnyitó, évadnyitó társulati ülés
Papp László polgármester az évadnyitó társulati ülésen
Forrás:  Molnár Péter

Kiemelte, a fejlesztéseknek köszönhetően új tereket is kialakítottak, amelyek jóval nagyobb nézőszám befogadására alkalmasak. – A város vezetőségének elvárása, hogy ezek a terek megteljenek nézőkkel, és a közönség olyan élményekkel távozzon, amelyek után újra és újra visszatér a színházba. Ez nem pusztán mennyiségbeli igény, hanem minőségi elvárás a művészeti munka tekintetében, hogy Debrecen betölthesse a régió kulturális központjának a szerepét– hangsúlyozta a polgármester. Arról is beszélt, hogy a debreceni Dósa Nádor tér könnyűzenei közösségi kulturális központtá alakítása érinti a színészházat, de biztosította a társulat tagjait, az önkormányzat már konkrét elképzeléssel rendelkezik, hogyan oldják meg a színészek lakhatását minőségi környezetben. 

Papp László azt is nyomatékosította, hogy a város minden költségvetési forrást megad, hogy az évad pénzügyileg gördülékenyen végig tudjon menni.

 – Biztosított a finanszírozás, hogy kiemelkedően jó évadot zárhassunk jövő nyáron – mondta.

csokonai színház, évadnyitó, évadnyitó társulati ülés
(balról) Papp László, Domoszlai Edit és Mátyássy Szabolcs
Forrás:  Molnár Péter

Mátyássy Szabolcs, a Csokonai Színház igazgatója azzal köszöntötte a megjelenteket, hogy a nyár sem volt színházi élményektől mentes Debrecenben. 

A Nagyerdei Szabadtéri Színpadon 9 színdarabot láthattak nézőink, köztük volt két saját előadás: A Pál utcai fiúk és A padlás, amelyeket két estén át játszottuk telt ház előtt. Elmondható, hogy a nyári színházi időszakot szinte 100 százalékos nézettséggel zártuk 

– ismertette. Emlékeztetett, már május végén elkezdték az Erkel és a felkelés című új darab próbáit, a bemutatót a Gyulai Várszínpadon tartották. – Az előadás olyan nagy sikert aratott, hogy Zakariás Zalán rendezőt a Gyulai Várszínpad Sík Ferenc díjával tüntették ki. Örömmel jelenthetem be azt is, hogy a nyíregyházi Vidor Fesztiválon bemutatott Úrhatnám polgár előadásunk elnyerte a legjobb jelmezért járó PULCINELLA-díjat – sorolta Mátyássy Szabolcs a nemrégiben szerzett elismeréseket.

Ilyen lesz a Csokonai Színház műsora a 2024/2025-ös évadban

Elmondta, az előző évadban a társulat kipróbálta magát minden műfajban, több színházszakmai koncepció alapján, és a megszerzett tapasztalatokat beépítették a 2024/2025-ös évad kínálatába. 
– Egyértelműen látszik a nézettségi adatokból, hogy a Csokonai közönsége nagyon szereti az érzelmekkel teli, szép történteket, különösen a zenés darabokat. Ezért kerül műsorra másfél hét múlva az OLIVER! című musical, ami reményeink szerint igazán minőségi szórakozást fog nyújtani minden generációnak. Ezért tűztük műsorra a Carmen című operát, Szabó Magdától a Tündér Lalát, és Ábrahám Pál operettjét, a Viktóriát – tájékoztatott a színházigazgató. Hozzátette, a vidám darabok kedvelőiről sem feledkeztek meg: a héten elkezdték a Függöny fel! vígjáték próbáit, és tervezik bemutatni a Leenane szépe tragikomédiát. 

csokonai színház, évadnyitó, évadnyitó társulati ülés
Mátyássy Szabolcs  ismertette a Csokonai Színház új évadnak kínálatát
Forrás:  Molnár Péter

Összesen 15 bemutatót tervezünk az új évadban, több tavalyi sikerdarabot műsoron tartunk és lesz 4 vendégjáték is. A Csokonai Teátrum színpadán a musicaleken, az operettek, és a vígjátékokon lesz a hangsúly, míg a Csokonai Fórum játszótereiben inkább a művészi, költői előadások kapnak helyet

 – mondta Mátyássy Szabolcs.

Arra is kitért, hogy Magyarországon egyedülállóan a Csokonai Színházban vendégszerepel az Oscar- és Golden Globe-díjas Tim Robbins és társulata, a The Actor's Gang. – Szeptember 18-án és 19-én mutatják be a filmsztár által írt és rendezett Topsy Turvy-t, azaz Ramazurit. Nagy élmény lesz a kortárs amerikai színjátszás egyik ikonikus alakjával személyesen találkozni. Különlegesség, hogy az előadások után Tim Robbins válaszol a nézői kérdésekre, ezzel a szokottnál teljesebb színházi élményt nyújtva – tudtuk meg a részleteket a produkcióról.

Szervezeti változások

– Az a célunk, hogy az előző évadhoz képest növelni tudjuk a látogatóink számát. Ennek elérése érdekében változtatok a vezetői struktúrán: ezentúl az egyszemélyes művészeti vezető munkáját egy 5 fős művészeti tanács veszi át, amelynek a tagjairól és működéséről még jelenleg folyamatban vannak az egyeztetések – közölte Mátyássy Szabolcs. A színházigazgató arról is beszélt, hogy a tánctagozat vezetését a 2024/2025-ös évadtól Domoszlai Edit, számos hazai és nemzetközi elismeréssel díjazott táncművész vette át.

csokonai színház, évadnyitó, évadnyitó társulati ülés
Domoszlai Edit a nemzetközi kapcsolataira is építene
Forrás:  Molnár Péter

– Pályafutásomat a Pécsi Nemzeti Színházban kezdtem a Pécsi Balett tagjaként. Az elmúlt 10 évet külföldön töltöttem, Londonban 8 évig az első számú kortárs tánctársulatban szerepeltem. Remélem, hogy az ott szerzett a kapcsolatokra itt is tudok építeni, és felléphetünk fesztiválokon, szervezhetünk workshpokat – mutatkozott be Domoszlai Edit. A táncművész-koreográfus megjegyezte, a Csokonai Színház tánctagozata egyedülállóan színes csapat, akikkel szeretné a tánc univerzális nyelvén megszólítani a közönséget.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában