Bábszínház az egész világ

2024.08.25. 14:45

Gólyalábas csinnadrattával nyitotta meg az évadot a Vojtina Bábszínház – fotókkal, videóval

Bábok, játékok, gólyalábak. A Vojtina Bábszínháznál vasárnap felgördült a függöny, a szabadban indították az új évadot.

Kosztin Éva

Tömve volt a lelátó a szabadtéri előadáson

Forrás: Molnár Péter

A Vojtina Bábszínház augusztus 25-én, vasárnap Debrecenben a Nagytemplom mögötti Emlékkertben tartotta Idesüss a Figurásra! elnevezésű évadnyitó mulatságát. Az eseményen a Malac és Liba című előadást tekinthették meg az érdeklődők, de készíthettek játékos keretek között padlizsánkrémet székelymenyecske módra is a számtalan szabadtéri mókalehetőség mellett.

vojtina bábszínház, vojtina, évadnyitó
Padlizsánkrémet is lehetett készíteni
Forrás: Molnár Péter

Míg a többség a bábelőadásra figyelt vagy a babasarokban hűsölt, a Haon stábja Asbóth Anikóval, a Vojtina Bábszínház igazgatójával beszélgetett a következő évadról.

– A 2024/2025-ös évad koncepciója is az, amit már évekkel ezelőtt megfogalmaztunk: idén is szeretnénk olyan előadásokat létrehozni, amelyek a mai gyerekek problémáit tükrözik a művészet nyelvén – fogalmazta meg Asbóth Anikó. Mint elmondta, az előadásokat elsősorban a 3-99 éves korosztály számára készítik, de minden életkorban figyelnek a sajátosságokra. – A 3 év alattiaknak úgynevezett babusgató programokat szervezünk, közösségi formában avatjuk be a legkisebbeket a színházi előadások világába, nagyon szeretik a családok. Az iskolásoknál törekszünk rá, hogy olyan témákkal dolgozzunk, amelyeket segítik őket jobban eligazodni ebben a folyton változó mai világban, olyan kérdéseket boncolgatva, amelyekre gyakran még mi magunk is keressünk a válaszainkat – ismertette. Kiemelte, idén az általános iskola felső tagozatosai számára készülnek egy testreszabott újdonsággal: a Sárkánykirály című előadásuk arról az átalakulási folyamatról szól, ami egy kiskamaszban lezajlik.

vojtina bábszínház, vojtina, évadnyitó
Asbóth Anikóval a Vojtina Bábszínház évadnyitóján beszélgettünk
Forrás: Molnár Péter

– Rögtön az évad elején egy másik különlegességet is bemutatunk, Mercs Máté Péter egyszemélyes játékát A halhatatlanság csizmája címmel. A nagyapjának a története ihlette, akit annak idején csak Csizmás Gyuriként tisztelt a közösség, és mindenféle legendák fűződnek a személyéhez. Szintén egy érdekes megközelítéssel találkozhatunk Láposi Terka által, aki ettől az évadtól a Vojtina művészeti vezetéséért felel. Az őzike, akit szerelemnek hívtak címmel a Debreceni Egyetem és egy angol felsőoktatási intézmény közös kutatási anyagából 3 jelenetet állít színpadra. Ebben az együttműködésben azt vizsgálták, hogyan tudják a gyerekek a saját jogaikat megfogalmazni és érvényesíteni óvodáskortól – tájékoztatott Asbóth Anikó.

Kiemelt programok, rekordnézőszám a Vojtina Bábszínházban

Hozzátette, az újdonságok mellett folytatódnak a programok a Vojtina Bábszínház kiállítóterében, valamint készülnek az évad kiemelt rendezvénysorozatára, az egykori bábművész születésének századik évfordulója előtt tisztelgő Kemény Henrik 100-ra. – A Korngut-Kemény Alapítvánnyal közösen tervezzük a programokat januártól júniusig, aminek többek között része lesz a Nemzetközi Vásári Bábjátékosok Találkozója is, de szeretnénk drámapályázatot kiírni Vitéz László-játékokra is – vetítette előre a terveket.

vojtina bábszínház, évadnyitó, vojtina
Nézőkből most sem volt hiány
Forrás: Molnár Péter

Asbóth Anikó a látogatói számokról elmondta, az előző évadban minden eddigi csúcsot megdöntöttek, 44 ezren vettek részt az előadásaikon. –  A korábbi években 35-40 ezer között volt a látogatóink száma, de reméljük, ebben az évadban is tudjuk majd tartani a 2023/2024-es számokat. Jelenleg 2 játszóhelyünkön 4 tér üzemel, ami lehetőséget ad rá, hogy egyszerre 4 helyen is játsszunk. Ez kihívásokat is jelent, hiszen a létszámunk és a feltételrendszerünk alapvetően nem bővült, de Debrecen önkormányzata mindent megtesz, hogy átlendüljünk a nehézségeken – fogalmazta meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában