Ünnepség

4 órája

Búcsú Hajdú-Biharban: templomi fényjáték és Sub Bass Monster

Az ünnepi hétvége csúcsa a fények éjszakája volt. Sub Bass Monster is fellépett a búcsún.

B.Kiss Andrea

Búcsúval emlékeztek Újiráz születésnapjára a helyiek és a hazalátogató elszármazottak október 12-én, szombaton. 112 éve ugyanis a nagyváradi káptalan hívására száz Békés megyei katolikus telepes alapított a semmi közepén egy virágzó kis községet. 

Az újirázi búcsúban egész hétvégén lehetett válogatni a portékák közül
Az újirázi búcsúban egész hétvégén lehetett válogatni a portékák közül
Forrás: B. Kiss Andrea

Délután szentmisével kezdődött a jeles nap, ahol Rákóczi Jenő plébános emlékezett meg azokról a telepesekről, akik korábbi életüket feladva tették le az új falu alapköveit. A templom előtti téren Furák Károly polgármester és Vitányi István országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, majd az alapítók névsorát tartalmazó emléktáblát és a világháborús, valamit a forradalmi hősök emlékművét koszorúzták meg. Ajándékokat adtak át az elmúlt egy évben született gyermekeknek, a jubiláló házaspároknak, a legidősebb házaspárnak, a falu legidősebb női és férfi lakosának, továbbá minden 85 éven felülinek.

A vásárban reggeltől kezdve tömeg hömpölygött a máskor néptelen utcákon. Nagyon sok árus kínálta portékáit, az emberek pedig jó hangulatban nézelődtek, válogattak egészen sötétedésig. 

A búcsú este lett igazán ünnepi

A római katolikus templom a község alapítása óta szimbóluma a településnek, így szombat este a falára vetített fényfestéssel méltó csúcspontja volt az ünnepségnek. A látványos fénykompozíciók teljesen más megvilágításba helyezték az iráziak szeretett épületét. A fényfestés előtt Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat elnöke szólt az ünneplő közönséghez. 

Az újirázi templom új színekbe öltözött a jeles nap alkalmából
Az újirázi templom új színekbe öltözött a jeles nap alkalmából
Forrás: B. Kiss Andrea

Az estét szabadtéri programok tarkították. Hevesi Imre gyerekműsora után színpadra lépett Sub Bass Monster, az Ocho Macho és a Show & Bors zenekar. 

Sub Bass Monster indította az estét Újirázon
Sub Bass Monster indította az estét Újirázon
Forrás: B. Kiss Andrea

Vasárnap újra szentmisére gyűlhetett össze a közösség, amit ezúttal Eiben Tamás atya celebrált. A tartalmas ünnepi hétvége az önkormányzat, a római katolikus egyházközség és az Újiráz Szülőfalunkért Alapítvány összefogásából jöhetett létre.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában