alternatív megoldások

2020.03.19. 18:07

Felváltva kondiznak és futnak

A szabadban kocogva vagy gimnasztikázva élsportolókkal is találkozhatunk.

Fotó: Kiss Annamarie

A konditermek bezárásával sokan igyekeznek a szabadban elvégezni az erősítő gyakorlataikat, a legtöbben „csak” futnak vagy kocognak, de az sem ritka látvány, amikor valaki egy leterített polifoamon, takarón tornázik vagy erősít. A tömegben időnkét ismerős arcokat, akár sportolókat is fel lehet fedezni, akik a számukra előírt egyéni penzumot végzik.

Széles Nándor, a NEKA debreceni származású 18 éves irányítója éppen a Nagyerdei Stadion előtti parkban végezte az előírt feladatokat, amikor a Hajdú-Bihari Napló fotóriportere lencsevégre kapta. Nándor a DSI-ben kezdett sportolni, majd egy éves balmazújvárosi játék után igazolt a NEKÁ-ban, ahol immár harmadik esztendeje kézilabdázik.

Fotó: Kiss Annamarie

– A járványveszély miatt a NEKA balatonboglári létesítményeit is bezárták, így mindenkinek haza kellett költöznie – válaszolta a játékos arra a kérdésre, miért a cívisvárosban tartózkodik éppen.

„Egy táblázatban kapjuk az edzéstervet az erőnléti edzőktől, amelyet hétfőtől-péntekig állítanak össze, ebben felváltva van futás és kondiedzés.”

Utóbbit nehezebb megoldani, a trénereknek olyan feladatokat kellett összeállítania, ami figyelembe veszi azt, hogy nem tudunk terembe járni. Így leginkább a saját testsúlyos gyakorlatokon van a hangsúly: húzódzkodás, guggolások, fekvőtámasz különféle kritériumokkal, hogy ne legyen monoton – magyarázta.

Mint megtudtuk, a legalább másfél órás kondizás alatt Nándor általában négy feladatsort végez el: egy feladatsor egy fő- és két kiegészítő gyakorlatból áll, melyeket nyolcszor ismétel, aztán jön a következő. Egy ilyen program minden izomzatot megmozgat, de nagy hangsúlyt kap a dinamika is.

– A futásnál hol sprintelni kell, hol hosszabb táv van beiktatva, különböző légző gyakorlatokkal kombinálva. Polar óra segítségével folyamatosan nyomon követik az edzésmunkát, aki az előírtak mellett még más erősítést is végezne, annak tájékoztatnia kell az erőnléti edzőket – mondta el Nándor.

Szakszerű ellenőrzéssel

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a DVSC Schaefflernél is egyénre szabott edzéstervet kaptak a kézilabdázók, melyet a szakemberek ellenőriznek annak érdekében, hogy a körülményekhez képest a lehető legjobb állapotban legyenek a lányok, ha zöld lámpát kapna bajnokság. Vámos Petra, a gárda válogatott irányítója bevallása alapján nem viseli könnyen a helyzetet.

„Minden sportoló számára a komplex foglalkozások a legideálisabbak, most pedig csak száraz edzések vannak, amelyek a testünket karban tartják, de a meccsek alatt előforduló rengeteg irányváltást például nem tudják pótolni.”

A szakemberek gondoskodtak róla, hogy ne unatkozzunk, a szertárból mindenki egyénre szólóan kapott különböző eszközöket (kettlebell, kézi súlyzó, medicinlabda) amelyeket beépítettek a feladatokba – ismertette Petra.

A lokistáknak is felváltva kell futniuk és kondizniuk, a hétvége ott is pihenésé. A kondizásnál sok a láberősítő feladat, de fókuszban vannak a karok is. Egy gyakorlatot 6-8-szor kell elvégezni, és ebből van hatféle feladatsor. Ami nehézség, hogy a normál konditermi edzéshez képest kisebb súlyokkal dolgoznak a lányok, ezért jóval több gyakorlatot kell elvégezniük a megszokottnál.

– A kondiedzés mindennel együtt 2 órás, a futásnál egy óra alatt már lehet teljesíteni a penzumot. Utóbbinál, ahogy telik a hét rövidülnek a távok, cserébe nő az intenzitás, így azok keményebbek. A vezetők azt kérték tőlünk, hogy maximum párosával dolgozzunk, ez elő is fordul, hiszen így tudjuk húzni, motiválni egymást – avatta be lapunkat néhány műhelytitokba a válogatott játékos.

MSZ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában