Labdarúgás

2024.06.24. 15:50

Herczeg András: Nagyon boldog voltam, csodálatos futballélmény volt a győzelem

A magyar labdarúgó-válogatott fantasztikus sikert aratott a skótok ellen. Herczeg András szerint a csapategység döntött a csoportrangadón.

Orosz Krisztofer

Magyar labdarúgó-válogatott: A csapategység sok mindent legyőzhet, Csoboth Kevin gólja örökre emlékezetes marad

Forrás: AFP

Ahogy portálunk korábban elsőként kereste meg Herczeg András egykori vezetőedzőt, mit vár az Európa-bajnokság csoportküzdelmei során a magyar labdarúgó-válogatottól, úgy annak végeztével szintén a cívisvárosi szakember véleményére voltunk kíváncsiak. 

Herczeg András, DVSC, Labdarúgás, Magyar labdarúgó-válogatott, Európa-bajnokság
Magyar labdarúgó-válogatott: Herczeg András szerint hatalmasat küzdött az együttes Skócia ellen
Forrás: Napló-archív

Herczeg András szerint a Svájc elleni meccsből is lehetett építkezni 

Nagyjából másfél hete kezdődött az Európa-bajnokság a mieinknek, az első meccsen rögtön a bombaerős Svájc ellen kellett bizonyítani. Az alpesi ország válogatottja az első félidőben már kettővel ment, amelyre még Varga Barnabásnak volt válasza, de a végén Embolo beállította a 3–1-es végeredményt. Herczeg András szerint, talán az első félidőn ment el a nyitómeccs. – A válogatott hozzászokatott minket a jó eredményekhez. Svájc ellen az első félidő nem volt az igazi, de a fordulást követően szépítettünk, már jobb arcukat mutatták a srácok. 

Többet is kockáztattak, így benne volt, hogy kaphatunk még egyet, de Xhakáék ellen is jeleztük, van tartás bennünk!

 – kezdte a szakember. 

Következett a házigazda 

A svájciak elleni fiaskót követően előzetesen a legnehezebb feladat várt a mieinkre: Stuttgartban hazai közönség előtt kellett győzelemre játszani Németország ellen. A magyar labdarúgó-válogatott jól is kezdett Sallai Roland és Bolla Bendegúz is közel állt a gólhoz, de az első találatot mégis a németek szerezték. Igaz, a rangadón „remekül” tevékenykedő – nagyjából az amatőr, tét nélküli bajnokságok meccsein komolyabb és következetesebb az aktuális sípmester – játékvezető is tett arról, hogy egy több mint véleményes szituáció után előnybe kerüljön a Nationalelf, amelyet követően teljesen ki kellett nyílnia a magyar együttesnek. A DVSC mesteredzője úgy fogalmazott, a németek ellen mindent beleadtak a fiúk. – A házigazdák kiváló formában várták a meccset, de a mi teljesítményünkre is büszkék lehetünk. Az összes játékos beletett mindent a rangadóba, voltak helyzeteink is. Elég, ha Sallai ziccerére, Bolla lövésére, Varga fejesére vagy Szoboszlai szabadrúására gondolunk. 

Egy kiváló ellenfél ellen is partiban tudtunk lenni, már ekkor biztató volt a játék

 – mondta a kiváló tréner. 

Hihetetlen győzelem 

Az „A” csoport utolsó találkozóján abban a helyzetben volt Marco Rossi együttese, hogy csak a győzelem megszerzése jelenthetett reményt az esetleges továbbjutásra. A találkozón végig a mieink akarata érvényesült, de valahogyan a skótoknak mindig volt egy blokkja a magyar kísérletekre. Amikor már veszni látszott a meccs, s azzal együtt a továbbjutás is, megtörtént a csoda: egy skót szöglet után Csoboth Kevinék megállíthatatlanul robogtak a brit válogatott kapujának irányába, Sallai középretett labdáját pedig az Újpest fiatal szélsője vágta a kapuba a 100. percben! Jelenleg továbbjutó helyen áll így a nemzeti együttes, reméljük, így is marad ez a csoportküzdelmek után. A debreceni szakember szerint a skótok legyőzésének a kulcsa, a csapat egysége volt. – A vasárnapi meccs forgatókönyve egészen szenzációs volt! Fantasztikus érzés volt látni, mit is jelentett a szurkolóknak a győzelem, teljes katarzis jellemezte a lelátót. 

Az ilyen ki-ki mérkőzések mindig nehezek, ez mutatja az együttesek mentális erejét és tartását. Nagyon boldog voltam, csodálatos futballélmény volt. 

Úgy érzem, a szövetségi kapitánynak és a szakmai stábnak is nagy szerepe volt a sikerben. A németek elleni teljesítmény már bizakodásra adhatott okot a futballistáknak, de egyébként a csoportmeccsek alatt mindössze egy gyengébb félidőnk volt. A szakmai elemzéseken kívül fontos a lélektan is, ezek szerint ez is rendben volt – nyilatkozta Herczeg András. 

Rengeteg magyar szurkoló kaphatott a szívéhez, amikor Varga Barnabás elterült a földön, de azóta kiderült, már meg is műtötték a klasszis centert. Herczeg András reméli, mihamarabb meggyógyul a csatár, és még sok alkalommal segíti gólhoz a magyar labdarúgó-válogatottat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában