Piros-Fehér Történetek

2024.09.17. 16:43

Eltűnt rendőrségi kamera, háború Nyíregyházán – emlékezetes sztorik a ’70-80-as évekből

Bács Zoltán és Sándor Mihály voltak az este vendégei. Kiváló sztorik kerültek elő a Debreceni VSC korabeli szurkolói szcénájából.

Molnár Szilárd

Ezúttal is remek volt a hangulat a Piros-Fehér Történeteken.

Forrás: Czinege Meilnda

A régi idők lelátójának hangulatába kaptak ízelítőt azok, akik megtekintették a Piros-Fehér Történetek legújabb részét a Nagyerdei Víztoronyban múlt csütörtök este. Az Ultras Debrecen szerevezésében létrejött beszélgetés vendége ”két régi motoros”, Bács Zoltán és Sándor Mihály voltat. Ahogy Macskin László moderátor fogalmazott, őket a Debreceni VSC egy drukkerének sem kell bemutatni, hiszen már több évtizede szurkolnak a Vasutasnak otthon és idegenben is. Most is villámkérdésekkel kezdtünk, melyekből kiderült, Sándor Mihály egyik legemlékezetesebb Loki-meccshez fűződő jelenete az volt, amikor 2005-ben a Hajduk Split–DVSC meccsen az egyik horvát kommandós minden debreceni gólnál magasba lendítette a kezét, mint megtudták Dinamo Zagreb-szurkoló volt, azért örült annyira Sándor Tamásék jó játékának. A legszebb Loki-mez sem maradhatott ki a kérdések közül: Sándor Mihály az 1999-es váci kupadöntőn viselt dresszre voksolt, míg Bács Zoltán az 1970-es évek végi adidas mezt választotta, de mint fogalmazott, „a lényeg, hogy a piros domináljon benne”.

debreceni vsc, DVSC, Loki, Bács Zoltán, Sándor Mihály, Nagyerdei Víztorony, Macskin László, Ultras Debrecen, Piros-Fehér Történetek
Sok Debreceni VSC-drukker volt kíváncsi a Piros-Fehér Történetek legutóbbi részére 
Forrás: Czinege Meilnda

Bírókergetés volt az első meccsélménye a Debreceni VSC bajnokiján

Ezt követően két mókás – tanulságos – sztori került elő a múltból. Az első egy FTC elleni meccshez kapcsolódott: – Az Üllői útra mentünk a szurkolói busszal. Egy Kamion nevű társunk megivott fél liter pálinkát az odaúton, majd mivel a busz nem állt meg olyan sűrűn, a hátsó ajtónál elvégezte a dolgát, aztán egy idő után belefeküdt – elevenítette fel Sándor Mihály a nézők hahotája közepette. Bács Zoltán sztorija után sem maradt el a nevetés, ő Szőke Sándorral, egy néhai barátjával megtörtént esetet idézett fel. – Sanyi IFA-val járt akkoriban, és éppen meggyet szállított. A Loki Szolnokon játszott, ő pedig nem tudta kivárni a hosszú sort a debreceni konzervgyárban, így a megpakolt teherkocsival eljött megnézni a fiúkat.

A meccset megnyertük, majd hazajöttünk a csapattal. Az IFA ott maradt, a meggy kifolyt, és ennek következményei lettek

– emlékezett vissza.

A következő blokk bevezető kérdése adta magát, kinek mi volt az első meccsélménye. Sándor Mihály – sokaknak Sándor Misi – az 1971. július 31-i, Komló elleni MNK-meccset jelölte meg: – Pár hete költöztünk Debrecenbe, így még annyira nem ismertük a várost az öcsémmel, ezért megkérdeztünk a Béke útján (mai Szent Anna utca) egy bácsit, merre van a DVSC-pálya? A válasz: Menjetek a büdös bunkó bányász anyátokba! Komlóinak nézett bennünket. A meccsen a régi fedett lelátón ültünk, és végül nyertünk 2–1-re az akkor élvonalbeli bányászcsapat ellen, ami nagy bravúr volt, hiszen a Loki a másodosztályban szerepelt – hangsúlyozta.
Bács Zoli 7 esztendővel később jutott ki először egy meccsre. Az Erzsébet utcában laktak, a szomszéd házban élt Vaczlavik Ferenc, a csapat egyik játékosa, akivel jó viszonyt ápoltak, így kimentek a Váci Izzó elleni hazai bajnokira. –

Azon a meccsen buktuk el az NB I.-be jutást, volt bírókergetés, Hajdúszoboszlón szedték le a vonatról a sporit, 9 évesen nagyon élveztem ezeket a híreket

– elevenítette fel.

debreceni vsc, DVSC, Loki, Bács Zoltán, Sándor Mihály, Nagyerdei Víztorony, Macskin László, Ultras Debrecen, Piros-Fehér Történetek
Macskin László
Forrás: Czinege Meilnda

Háborúba ment

Mint két régi B-közepes, annak idején az ország számos pontjára elkísérték a Lokit, és természetesen azokban az időkben volt pár olyan helyszín, illetve csapat, amely riválisnak számított. –

Az Egert utáltuk mint a bűnt, mert rendőrcsapat volt

– így Sándor Mihály. – Általában 3-400-an mentünk oda, és a rendőrök többször is megvertek minket. A ’70-es években az egriek mellett a Békéscsaba, a Diósgyőr, a Kazincbarcika, a Hódmezővásárhely és később a Nyíregyháza voltak a legnagyobb riválisaink. Az 1978-as nyíregyházi meccsre úgy mentem, hogy nem tudtam háborúba megyek, alig szálltunk le, egyből dobáltak. A másodosztályban 25 ezer néző volt ott, köztük 7 ezer lokista. AZ 1979. június 3-i visszavágón Debrecenben 30 ezren voltunk, és azzal a győzelemmel a DVSC 15 év után újra felkerült az NB I.-be – emelte ki.
Bács Zoltán úgy emlékezett, hogy az 1980-as években ciklikusan változtak a riválisok. –

Akkoriban a diósgyőriek, valamint a szparisták számítottak leginkább annak, de ahogy jöttünk fel, s lett egyre stabilabb NB I.-es az együttes, úgy lettek egyre jobban a pesti csapatok az ellenfelek.

Ahogy elkezdtünk sikeresek lenni, úgy utáltak meg egyre jobban minket, addig csak sajnáltak – nevettette meg a közönséget.

CM20240913_Pdebreceni vsc, DVSC, Loki, Bács Zoltán, Sándor Mihály, Nagyerdei Víztorony, Macskin László, Ultras Debrecen, Piros-Fehér Történetekiros-Fehér Történetek_HAON (3)
Sándor Mihály
Forrás: Czinege Meilnda

Eltűnt a kamera

A beszélgetés egy pontját szóba került a szurkolók és csapat akkori kapcsolata. Sándor Mihály szerint akkoriban az volt lényeg, hogy jutnak ki a meccsre, azzal kevésbé foglalkoztak, miként jutnak haza. Felidézte, akkoriban a legtöbb játékossal közvetlen volt kapcsolatuk, a vezetőkkel nem mindig, de ettől függetlenül, ha volt hely a csapatbuszon, hazahozták őket. A legjobb külföldi túraként Sándor Misi a 2005-ös donyecki 5 napos vonatos túrát jelölte meg, ami szavai szerint olyan volt, mintha visszamentek volna az időben.
Bács Zoli a 2004-es brugge-i meccsre voksolt, ami valójában egy egy hetes túrát takart. – Nem tudtuk mikor jutunk ki legközelebb a nemzetközi kupára, így megadtuk a módját – mondta, és felidézett egy utólag már igen mulatságos történetet: –

Korábban sok buszos utat szervezetem a meccsekre, ezek egyike volt az 1999-es váci kupadöntő is. Másnap még az öröm mámorában olvastam a Nemzeti Sportban, hogy eltűnt a rendőrség kamerája a váci stadionból. Egy óra múlva hívnak a Cézár Tours-tól, hogy figyelj már Zoli, van itt valami a busz kalaptartóján.

Elmentem megnézni, mondom ez a kamera lesz. Csak egyetemistákkal voltunk, felhívtam Képíró Jánost a DVSC akkor főrendezőjét, hogy írta az NS eltűnt a rendőrségi kamera, szerintem én tudom hol van, gyorsan odaviszem, leteszem, és aztán nem láttuk. Így lett meg a kamera, és később az is kiderült, az egyik bölcsész hallgató a lefújás után, amikor örömében mindenki relikviákat – kapuhálót, füvet – gyűjtött, ő a kamerát hozta el, de mire hazaértünk rájött, hogy nem kell neki – mondta el Bács Zoli.

debreceni vsc, DVSC, Loki, Bács Zoltán, Sándor Mihály, Nagyerdei Víztorony, Macskin László, Ultras Debrecen, Piros-Fehér Történetek
Bács Zoltán
Forrás: Czinege Meilnda

Remélik, viszatérnek a nagy sikerek

Az este további részében szóba került még milyen volt anno egy ideális meccsnap, illetve Loki-drukkerként számukra mi okozta a legnagyobb örömöt és bánatot. Utóbbi természetesen valamelyik kieséshez kapcsolódott: Zolit az 1991-es zalaegrszegi osztályozó elbukása, és utána pár játékos viselkedése a buszon szomorította el leginkább, a legszívesebben pedig a 2009-es a Levszki Szófia elleni budapesti visszavágóra emlékszik, ami után bejutott a DVSC a Bajnokok Ligájába. Ahogy fogalmazott, „ ott nagyon sokan sírtunk”. Misi számára legnagyobb trauma a legutóbbi kiesés volt, míg óriási örömként az 1979-es feljutást, a Liverpool elleni idegenbeli BL-meccs hajráját, a spliti 5–0-t, illetve a váci kupagyőzelmet sorolta fel.
Az este utolsó moderátori kérdése arra vonatkozott, vajon visszatérhetnek-e a régi szép idők, a sikerek a DVSC-nél? Vérbeli debreceni drukkerként természetesen mindketten ebben bíznak.
– Remélem megélem, hogy újra bajnok lesz a Loki az NB I.-ben, és remélem megélek még egy olyan túrát, mint a tavalyi bécsi volt, mert az emlékeztetett a régi szép időkre – válaszolt Sándor Misi.
Bács Zoli szerint megváltozott a világ, és a magyar foci is egyre inkább a pénzről szól. – De én nem bánom, hogy mi nem vagyunk ellátva annyi pénzzel, így magunk tudunk lenni, még ha sok kínlódással is jár. Bízom benne én is, hogy vissza fognak térni a régi sikerek. Nem mondom, hogy sokszor egymás után bajnokok leszünk, én annak is örülni fogok, ha stabil harmadikok leszünk. 

debreceni vsc, DVSC, Loki, Bács Zoltán, Sándor Mihály, Nagyerdei Víztorony, Macskin László, Ultras Debrecen, Piros-Fehér Történetek
Jókedvből nem volt hiány
Forrás: Czinege Melinda

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában