Helyi sport

1 órája

Gyarmati Olga születésének 100. évfordulójára emlékeztek egykori iskolájában

Az olimpiai bajnok sportoló egykori iskolájában, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában emléktáblát is avattak korábban a cívisvárosi kiválóságnak.

Haon.hu

Gyarmati Olga 1924. október 5-én született Debrecenben. Első magyar bajnoki címét tizenhét évesen, 1941-ben nyerte meg. Az országos bajnokságokon 31 arany-, 4 ezüst-, és 4 bronzérmet szerzett különböző versenyszámokban. Három olimpián képviselte Magyarországot, 1948-ban Londonban, az olimpiai játékok történetében először rendeztek női távolugrásban versenyt, melyen olimpiai bajnoki címet szerzett. 1952-ben Helsinkiben ugyanebben a versenyszámban tizedik, majd 1956-ban Melbourneben tizenegyedik helyezést ért el.

Gyarmati Olga
Gyarmati Olga
Fotó: Reviczky Zsolt / Forrás: MW-archív

Életműve a Hajdú-Bihar Megyei Sporttörténész Egylet javaslatára 2016-ban bekerült a Debreceni Értéktárba.

Egykori iskolájában a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumban 2015-ben emléktáblát helyeztek el a kiváló sportolónő tiszteletére.
A XXII. Matula napok keretében Gyarmati Olga olimpiai bajnok születésének centenáriumán rövid megemlékezést tartottak. Igét olvasott Ablonczy Béla református lelkész, vallástanár. Emlékbeszédet tartott Parádiné Kenéz Tünde, a Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály szakosztályvezetője. 

A program zárásaként az iskola és az egyesület képviselői koszorúkat helyeztek el, ezután a résztvevők közösen elénekelték a Himnuszt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában