Sajtótájékoztató

2021.06.17. 14:40

Fidesz-KDNP-frakcióülés: adó-visszatérítés és adóeltörlés

Büszke, szép, rendezett, és a jövőbe mutatóan nagyon sok példát adó város Debrecen.

Kihelyezett Fideszes frakcióülés sajtótájékoztató

Fotó: Kovács Péter

Ekképpen jellemezte Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője a hajdúsági megyeszékhelyt az országgyűlési Fidesz–KDNP-­frakciószövetség kihelyezett ülésének csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján. Mint arról hírt adtunk, a két kormánypárt parlamenti képviselőcsoportja szerda estétől péntek délig a cívisvárosban tartja közös kihelyezett ülését.

– Papp László polgármester a köszöntőjében részletes tájékoztatást adott a város fejlődéséről és terveiről, amelyek finoman szólva is lenyűgözőek és irigylésre méltóak. „Bezzegváros”-ként is emlegetik Debrecent, de ez az itteniek munkáját dicséri – tette hozzá a Napló kérdésére adott válaszában Kocsis Máté. Szavait Simicskó István, a KDNP országgyűlési frakciójának a vezetője azzal egészítette ki, hogy ide érdemes befektetni. Ezt pedig tudják a vállalkozások, a gazdasági élet szereplői és a kormány is, amely támogatja Debrecen törekvéseit.

Mint azt a két politikus elmondta, a frakcióülés középpontjában a gazdaság újraindítása áll. Hangsúlyozták, ha az idén sikerül elérni a gazdaság 5,5 százalékos növekedését, akkor a világon példa nélküli népjóléti intézkedések lépnek életbe.

Kocsis Máté | Fotó: Kovács Péter

Megváltozott a világ

Nemzeti konzultációt indít a járvány utáni életről a Fidesz–KDNP-pártszövetség

– hangzott el a sajtótájékoztatón.

Mint mondták, kiemelten foglalkoztak a járvány sikeres kezelésével és a gazdaság újraindításával. Hangsúlyozták: az, hogy az európai uniós országokhoz képest egy-másfél hónappal korábban lehetett indítani az életet, a gazdasági növekedésben körülbelül egyszázalékos többletet jelent. Mindkét frakció megalapozottan várja a kormánytól, hogy a gazdasági növekedés erőteljesebb, dinamikusabb legyen a válság előttinél, azaz az éves 5,1 százalékosnál. – 5,5 százalékosnál magasabb növekedés esetén beszélhetünk a munkát terhelő adók csökkentéséről, a gazdaság egészét érintő bérnövekedésről. Tehát 200 ezer forintra emelhetjük a minimálbért, és 260 ezer forint fölé a diplomás minimálbért, illetve az idén a növekvő infláció kompenzálása miatt nyugdíjprémiumot kapnak a nyugdíjasok, jövő év februárban pedig folytatjuk a 13. havi nyugdíj visszaépítését. Lesz családi adó-­visszatérítés is, februárban visszaadjuk a gyermekeket nevelő családoknak a 2021-ben befizetett adót. A munkát vállaló 25 év alattiak adóját eltöröljük. Sem erre, sem a családi adó-visszatérítésre nincs sehol példa a világon. A fegyveresek is megkaphatják jövő év elején a hathavi fegyverpénzüket – részletezte a várható kedvezményeket Kocsis Máté, hozzáfűzve: a frakcióértékelés, a hozzászólások és álláspontok alapján ez teljesen reális célkitűzés.

A politikus bejelentette, hogy a járvány utáni életről nemzeti konzultációt indítanak. Azt azonban hangsúlyozta, hogy világosan látni, a pandémia előtti élet már nem tér vagy nem úgy tér vissza, ahogy azt sokan várnák. Egy veszélyesebb élet, veszélyesebb világ vár ránk, a járványok, a népvándorlások kora következik. Emiatt egyre élesebb verseny lesz a beruházásokért, a munkahelyekért. Ezért az országot, a magyarokat minden létező gazdasági eszközzel meg kell erősíteni. A frakció azzal a kéréssel fordult a kormányhoz, hogy a rászorulók számára tartsa fenn a hitelmoratóriumot.

– Beszéltünk a politikai ellenfeleinkről, a baloldalról. A frakcióülésen szóba került, hogy a gazdasági kihívásokon túl és a népvándorlás korszaka mellett Magyarországon a múlt visszatérése is veszélyt jelent. Tetszik, nem tetszik, Gyurcsány Ferencre potenciális veszélyként tekintünk, mert ismerjük a kormányzását, ismerjük a módszereit, az eladósító és adóemelő, a nemzeti vagyont kiárusító, az erőszakos, hatalmához ragaszkodó politikáját. Nem különlegességként tekintünk arra a tényre, hogy azt a csapatot, amit mi politikai ellenfeleinknek tekintünk, azt Gyurcsány Ferenc vezeti. A többiek csak epizódszereplők. A Parlament falai között teljesen nyilvánvaló, hogy ő osztja a lapokat, ő ad feladatokat, és ő is von vissza embereket. Ezért azt gondoljuk, hogy a jövő évi választás arról is fog szólni, hogy Gyurcsány Ferenc és az általa képviselt megszorító és erőszakos, nyugodtan mondható, véres politika visszatér-e.

Simicskó István | Fotó: Kovács Péter

Simicskó István részletezte, hogy a pandémia miatt hosszú ideig nem volt lehetőségük a debrecenihez hasonló kihelyezett, közös frakciótanácskozásra. – Az, hogy most itt lehetünk, mutatja, hogy a kormány sikeresen szervezte meg a védekezést. Áttekintettük a tavaszi ülésszak törvényalkotó munkáját is. A parlament végig tudott ülésezni, és a védekezéshez szükséges kormányzati támogatást garantáltuk a parlamenti döntéshozatal során. Úgy látjuk, hogy a kormány eredményesen szervezte meg a védekezést – fogalmazott a KDNP frakcióvezetője, hangsúlyozva az erős családok által alkotott erős nemzet jelentőségét. Ezen keresztül pedig a családok támogatására hívta fel a figyelmet. A politikus szólt a szeptember 5. és 12. között Budapesten tartandó Eucharisztikus Világkongresszusról, amelyet a „keresztény világ egyfajta lelki olimpiának tart”.

Kovács Zsolt

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/orban-viktor-harom-veszely-fenyegeti-az-orszagot-a-nepvandorlas-a-jarvanyok-es-gyurcsany-5374940/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-jovo-evi-koltsegvetes-volt-az-est-fokuszaban-5374772/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában