Magyarország

2008.05.04. 15:20

Két mohácsi roma család tájékozódik Kanadában a lehetőségekről

<p>A munkavállalás és az esetleges letelepedés lehetőségeiről tájékozódik két mohácsi roma család Kanadában.</p>

Néhány hete utaztak ki, együtt, gyerekeiket is magukkal vitték. Az itthon maradt romák a két család beszámolóját várják, annak alapján döntik majd el, elindulnak-e ők is Kanadába és mikor. Eddig nem érkezett tőlük hír kintről, de körülbelül 100 család már pénzt gyűjt a kiutazáshoz a Baranya megyei városban - tudta meg a Független Hírügynökség vasárnap Kovács Istvántól, a Mohácsi Cigány Kisebbésgi Önkormányzat elnökétől.

Magyarországi romák nem először akarnak külföldre menni: 2006 végén például csaknem 300-an utaztak ki a svédországi Malmöbe, de az ottani bevándorlási iroda elutasította politikai menedékjog kérelmüket, és haza kellett jönniük. 2007 elején is Kanadát célozták meg a romák, és Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke úgy tudja: többen le is telepedtek akkor az észak-amerikai országban.

Mohácson március 18-án a Külügyminisztérium és a kanadai konzul tartott tájékozatót az érintett családoknak, de csak 8 ember volt erre kíváncsi, miközben körülbelül 100 család tervezi a kiutazást. Carol Turner kanadai konzul akkor elmondta: a vízumkényszer márciusi megszüntetésével csak annyi változott, hogy a büntetlen előéletűek érvényes útlevéllel átjuthatnak a határon, és legfeljebb hat hónapig az országban maradhatnak, de ezen időszak alatt nem vállalhatnak munkát. A hat hónapnál hosszabb tartózkodáshoz ezentúl is vízum kell.

Mohácson több mint 3500 roma él, 90 százalékuk munkanélküli, a régiós beruházások és foglalkoztatási programok ellenére sem találnak munkát maguknak, nem tudják biztosítani családjuk megélhetését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!