Krimi

2024.08.20. 16:22

99 éves nőt ítélt el a bíróság

Németországban kedden jogerőre emelték egy egykori náci koncentrációs tábor volt titkárnőjének kétéves felfüggesztett börtönbüntetését.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: New Africa

A 99 éves nő előzőleg fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, amelyet gyilkosságban való bűnrészesség címén szabtak ki rá.

A bűncselekményeket fiatalkorúként követte el, ezért büntetését a fiatalkorúak büntetőjoga alapján szabták ki.

"A fellebbezést elutasítottuk (...), az ítélet jogerős - jelentette be a lipcsei szövetségi bíróság bírája, Gabriele Cirener.

A több mint tízezer ember sérelmére elkövetett emberölésben való bűnrészességgel vádolt Irmgard Furchner ellen 2022. december 20-án emeltek vádat. Ő volt az első polgári alkalmazott, akit egy náci koncentrációs táborban elkövetett bűncselekmények miatt ítéltek el.

A tények elkövetése idején, 1943 és 1945 között, 18-19 éves korában Irmgard Furchner Paul-Werner Hoppénak, a stutthofi tábor parancsnokának volt a gépírónője.

Az ítéletben a bíróság "elképzelhetetlennek" mondta, hogy "a vádlott semmit sem vett észre" abból, ami a táborban történt.

A Danzig (ma Gdansk) közelében fekvő stutthofi táborban mintegy 65 ezer ember halt meg.

Németországban az elmúlt években folytatták az egykori háborús bűnösök utáni kutatást. Legutóbb, 2022 júniusában a Berlintől északra fekvő Sachsenhausen koncentrációs táborának 101 éves őrét ítélték el ötévi börtönre.

Borítókép: illusztráció
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!