Párizsi olimpia, atlétika

2024.08.08. 12:00

A debreceni gátfutók jobban teljesítettek, de a reményfutamból nem jutottak tovább

Kozák Luca a futamában harmadikként végezve az idei legjobbját érte el, Kerekes Gréta pedig hiába rajtolt futamában a legjobban, többen is megelőzték, így végül ötödikként zárt. A debreceni gátasok értékelték is a teljesítményüket.

Tóth Huba Elemér

Kozák Luca és Kerekes Gréta számára nem jött ki a lépés a szerdai selejtezőben a párizsi olimpián. Azonban a debreceni gátasok javíthattak, ugyanis a vigaszágon folytatták a küzdelmeket csütörtök délelőtt. Nem volt egyszerű dolga az atlétáknak, ugyanis futamonként csak az első két helyezett kvalifikálta magát a középdöntőbe.

KOZÁK Luca
Kozák Luca csütörtökön már elérte idei legjobbját, de ez enm volt elég a továbbjutáshoz
Forrás: MTI

Büszkék lehetünk az olimpikonjainkra!

Kerekes Gréta az első reményfutamban lépett elsőként a Stade de France rekortánjára. Ifjabb Tomhauser István tanítványa a 7-es pályán nagyszerűen rajtolt, azonban a táv felénél többen is elhaladtak mellette, s végül 13.20-as idővel az 5. helyen ért célba. A futamot a dél-afriakai származású Marione Fourie nyerte meg, másodikként pedig a holland Maayke Tjin-A-lim jutott még tovább.

Az atléta a verseny után az M4 Sport kamerái előtt kiemelte, hogy ugyan nem most volt élete formájában, büszke az olimpiai szereplésére, és mosollyal az arcán utazik majd haza Párizsból.

– Az idővel nem vagyok elégedett, de viszonylag jó volt a futás. Az eleje, ami az erősségemnek számít, arra koncentráltam, minél jobb legyen, ami sikerült is. Úgy éreztem, nagyon jól ment, mosollyal jöttem le a pályáról, élveztem a versenyt. A szerdai futam után mindenképp javítani akartam, hiszen a zavaró körülmények ellenére is az egy nem rám valló futás volt. Egy hete egyébként én is nagyot estem, a selejtezőben pedig a kezem megsérült. A nagypapám ráadásul múlt elveszítettem, így több dolog is megnehezítette azt, hogy a maximumot nyújtsam, de mindent kiadtam magamból. 

A negyvenedik helyen kvalifikáltam magam az olimpiára, célom az volt, hogy ne hogy utolsóként menjek haza az olimpiáról, és teljesítettem is a vágyam

– fogalmazott Kerekes Gréta, aki végül arról is szót ejtett, mit jelentett számára az, hogy részt vehetett az ötkarikás játékokon. – Hazudnék, ha könnyű lenne az olimpiára vezető út. Rengeteg áldozatot kell hozni, én már közel harminc évet fektettem bele ebbe az életemből. Hétfőn érkeztem meg a helyszínre, addig a tv képernyője előtt figyeltem a történéseket, mert egyébként minden sportágat imádok. 

Nagyon szomorú vagyok, hogy sok magyar szurkoló negatívan kommentál ahelyett, hogy büszkék lennének azokra, akik az olimpián szerepelhetnek. Itt voltam a világ legjobb női száz méteres gátasai között, most boldogság tölt el

– tette hozzá a DSI Debrecen kiválósága.

KEREKES Gréta
Kerekes Gréta rajtja tökéletes volt
Forrás: MTI

Az idei legjobbja nem eredményezett továbbjutást

Kozák Luca a harmadik futamban a 2-es pályán állt rajthoz. Suba László tanítványa az utolsó méterig harcban volt a továbbjutást jelentő két hely egyikéért, ám végül a finn Lotta Harala és a japán Tanaka Yumi mögött 12.96-nál megállítva az órát – ezzel az idei legjobbját futva – harmadikként futott be, ami már nem eredményezett továbbjutást a középdöntőbe – végül a reményfutamok összesítésében a 10. helyen végzett. 

– Összességében nem volt egy rossz futás, főleg a tegnap után, mert rendesen össze kellett magamat szedni és fejben helyre tenni, hogy képes vagyok egy jobb teljesítményre. Örülök, hogy versenyben voltam végig. 

Azt éreztem, hogy ami az erősségem szokott lenni, hogy a végén még van egy fokozat, az most nem volt meg. Nyilván nagyon sok mennyiségi edzés kimaradt. Azt próbáltuk, hogy a gyorsaságom jöjjön vissza és már nem volt arra idő, hogy az állóképességet fejlesszük

– mondta a versenyt követően Kozák Luca. Kiemelte, nem ezért az eredményért érkezett Párizsba, de most mégis tud ennek az eredménynek örülni.

Nagyon erős a gátas mezőny. Az elmúlt hat-hét évben mindig hoztam világversenyen az extrát, most ebben az évben ez nem sikerült, de majd jövőre talán megint

– fogalmazott Kozák Luca.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában