Atlétika

2024.08.07. 12:26

Párizsi olimpia: Vigaszágra kerültek a debreceni gátfutók

Kozák Luca és Kerekes Gréta csütörtökön ismét rekortánra léphet. Bár egyik gátas számára sem indult jól a párizsi olimpia, de még van esélyük javítani.

Tóth Huba Elemér

A DSI Debrecen sportolói közül az úszó Senánszky Petra és a rúdugró Klekner Hanga már tisztesen helytállt a párizsi olimpia versenyén, szerdán délelőtt a 100 méteres gátfutás selejtezőjében pedig Kozák Luca és Kerekes Gréta is bemutatkozott a Stade de France-ban. A 100 m gáton az öt előfutamból az első három helyezettek mellett a további három leggyorsabb közvetlenül az elődöntőbe került, közölte az MTI.

párizsi olimpia
Kerekes Gréta keze meg is sérült a futamban
Forrás: MTI

Kerekes Gréta keze megsérült

Kerekes Gréta a harmadik futamban az ötös pályán mérettette meg magát. A cívisvárosi sportolónak 12.97 másodperc volt az idei legjobbja, amellyel reálisan nézve nem pályázhatott a továbbjutó helyekre. 

A rajtja ugyan remekül sikerült, de a futó mellett az ausztrál Michelle Jenneke elesett, ami láthatóan megzavarta, s végül 13.50-es időeredménnyel ért célba hetedikként.

Az ausztrál nemcsak beesett elém, hanem a felboruló gátja felsértette a kezemet, amelyből aztán dőlt a vér. Most csak az volt a lényeg, hogy célba érjek, a holnapi nap lesz majd nagyon fontos, akkor kell kiharcolni a továbbjutást

nyilatkozta az M4 Sportnak a futam után a 31 éves atléta. Ugyanebben a futamban a holland Nadine Visser (12.36) végzett az élen, mögötte az amerikai Masai Russel (12.25) és a francia Cyréna Samba-Mayela (12.31) futott be.

KOZÁK Luca
Kozák Luca többet vár magától, reméli csütörtökön bekerül a párizsi olimpia 24-es mezőnyébe
Forrás: MTI

Kozák Luca nem tartja jónak az új rendszert

A felkészülés során sokáig sérüléssel bajlódó Kozák Luca idei legjobb eredménye 13.01 volt, amit szeretett volna megjavítani. A sprinter a negyedik futamban ezúttal végül 13.11 mp-et futott, és hatodikként haladt át a célvonalon.

Ugyanebben a futamban a jamaicai Danielle Williams (12.32) lett az első, a svájci Ditaji Kambundji a második, a dél-afrikai Marione Fourie (12.49) pedig a harmadik.

Én úgy jöttem ide, hogy nem fogok holnap futni, és az volt a fejemben, hogy benne kell lenni az első háromban, az időket nézve szerintem nem lett volna elképzelhetetlen. Nyilván nem volt egy könnyű szezonom, volt egy kisebb sérülésem, és nem is versenyeztem az Eb óta. Tapogatózva jöttünk ide, de úgy gondolom, én ennél azért jobbat tudok mondta az MTI-nek Kozák Luca, aki szerint az új lebonyolítási szisztéma nem elfogadható.

 Ez a vigaszágas rendszer nem jó megoldás, de most azért örülök, hogy van egy második esélyem, és be tudom bizonyítani, hogy nem ez van csak bennem. Most vissza kell menni a faluba, ki kell üríteni a fejemet, és holnap úgy idejönni, hogy meg tudom csinálni, ott a helyem a legjobb 24-ben

hangsúlyozta. 

A futásról azt mondta, szerinte egyszerűen lassú volt. Technikailag az eleje kicsit billegős volt, utána már nem tudtam felvenni a ritmust fogalmazott.

A párizsi olimpia atlétikai programja folytatódik

A középdöntőbe kerüléshez az első három között kellett volna végezni, így viszont mindkét magyar 100 méteres gátas a vigaszágon folytathatja, amelynek futamait csütörtök délelőtt 10.35 órától rendezik majd. Ezen a napon még két magyar atléta lesz érdekelt, a hétpróbázó Krizsán Xénia és Nemes Rita.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában