Otthonteremtés

2024.06.26. 18:14

Hornung Ágnes: egyre többen veszik igénybe a csok pluszt és a falusi csokot

Egyre többen veszik igénybe a kormány otthonteremtési támogatását: az év első öt hónapjában a csok pluszt hatezren, a falusi csokot pedig 2500-an igényelték - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

MW

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Hornung Ágnes elmondta, a januárban bevezetett csok plusz iránt majdnem 12 ezer házaspár érdeklődött, hatezren igényelték is a kölcsönt átlagosan 26 millió forint értékben, így a befogadott kérelmek összege 160 milliárd forint. 

Az államtitkár beszámolója szerint 

május végéig a kérelmezők 83 százaléka használt ingatlan vásárlására, 16 százaléka új ingatlan építésére vagy vásárlására, egy százaléka pedig meglévő otthon bővítésére kérte a támogatást. 

Az igénylő családok felében az édesanya 30 év alatti, a kérelmezők 57 százaléka gyermektelenként, 36 százaléka egy, hat százaléka két, egy százaléka pedig három vagy több meglévő gyerek mellett kérte a csok pluszt. A házaspárok mintegy fele egy, másik fele pedig kettő vagy több gyermeket vállalt a támogatás igénybevételekor. 

Az egy gyermeket vállalók átlagosan 23 millió, a két gyermeket vállalók 29 millió, a nagycsaládot tervezők pedig 44 millió forint összegben igényeltek kölcsönt. 

Hornung Ágnes kiemelte, az adatok alapján a családok mernek gyermeket tervezni, vállalni és belevágni az otthonteremtésbe, mert 

a kormány biztonságot és kiszámíthatóságot ad nekik, a háborús helyzetben is megvédi őket, valamint megvédi és bővíti a családtámogatásokat is. 

A szintén januárban bővített falusi csok iránt május végéig ötezer házaspár érdeklődött, közülük 2500-an nyújtottak be kérelmet átlagosan nyolcmillió forint összegben, így a falusi csok esetében a befogadott kérelmek összege 20 milliárd forint - ismertette az államtitkár. 

Beszámolt arról is, hogy 

az igénylések hét százalékát új családi ház építésére vagy vásárlására, 56 százalékát használt ingatlan korszerűsítéssel vagy bővítéssel egybekötött vásárlására, 36 százalékát pedig a meglévő korszerűsítésére vagy bővítésére nyújtották be. 

Az államtitkár úgy fogalmazott, a falus csok betölti célját, hozzájárul a kistelepülések lakosságmegtartó erejéhez és a vidék megújulásához. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában