Munkalátogatás

2024.06.24. 15:58

Orbán Viktor Giorgia Melonival tárgyalt Rómában – frissült

Hírt adott római egyeztetéséről a kormányfő.

MW

Giorgia Meloni olasz kormányfő fogadja hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt Rómában

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A munkalátogatásról a miniszterelnök a Facebook-oldalán is beszámolt:
„Olaszország fontos szövetségesünk a magyar EU-elnökség céljainak elérésében! A migrációt megállítani, Európa versenyképességét fejleszteni. Ez a magyar terv!” – olvasható a bejegyzésben.

Korábban írtuk:
Orbán Viktor délután érkezett Rómába, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel tárgyaljon.

A magyar kormányfő érkezéséről a Hír TV olasz lapok híradásaira hivatkozva számolt be. A tárgyalások középpontjában Magyarország uniós soros elnöksége, valamint a Fidesz csatlakozásának letisztázása lesz a Meloni vezette Konzervatívok és Reformerek pártcsaládhoz.

A bevándorlásról, a demográfiai kihívásról, és az európai szuverenitásról egyetért Orbán Viktor és Giorgia Meloni, az uniós vezetők kinevezéséről és Ukrajna támogatásáról azonban eltérnek a nézőpontjaik. Nicola Procaccini az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsalád társelnöke a napokban úgy nyilatkozott, ha a Fidesz csatlakozni akar a legnagyobb konzervatív alakulathoz, akkor alá kell írnia a Kijev támogatásáról szóló egyezményt.

Az olasz lapok szerint nem kizárt, hogy a ma esti találkozó a miniszterelnöki palotában közös megegyezéssel, elválással zárul, ez azonban nem jelent kockázatot a magyar–olasz kapcsolatokra nézve. A Giorgia Meloni és Orbán Viktor közötti együttműködés továbbra is szilárd, egyetértenek az Európai Unió megváltoztatásának szükségességéről. Az Il Corriere della Sera napilap szerint az sem zárható ki, hogy Orbán Viktor egy harmadik jobboldali csoport megalakítására tesz kísérletet.A munkalátogatásról a miniszterelnök Facebook-oldalán is beszámolt:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán jelezte: rövidesen kezdődik az olasz–magyar miniszterelnöki csúcs

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában