Sport

2015.10.07. 10:36

Mogyorósi-Klencs János, a halhatatlan tornász

Debrecen - Mogyorósi-Klencs Jánost a Magyar Torna Szövetség posztumusz a halhatatlanok sorába fogadta.

Debrecen - Mogyorósi-Klencs Jánost a Magyar Torna Szövetség posztumusz a halhatatlanok sorába fogadta.

Mogyorósi-Klencs János 1922. március 31-én született Debrecenben, ahol elkezdett sportolni, s a torna lett a kedvence. Az alacsony termetű, kiváló fizikai adottságokkal rendelkező, szorgalmas gyereket szülei elvitték a Debreceni Torna Egyletbe, ahol Aradi Gyula edző gondjaira bízták. Olimpikonok közösségébe került, ahol magas szinten űzték a sportágat. Tóth Lajos, Mogyorósi Győző, Sántha Lajos, Kovács Károly, Mező Béla, Békési Sándor, Réthy Sándor kiváló tornászok, valamennyien olimpikonok voltak. Mogyorósi is a világ legjobbjai közé tartozott, két olimpián is részt vett: 1948-ban Londonban műszabadgyakorlatával ezüstérmet, csapattagként és egyéniben lóugrásgyakorlatával egyaránt bronzérmet szerzett. Négy év múlva Helsinkiben csapatban hatodik, lóugrásgyakorlatával kilencedik lett. Nyolcszor volt magyar bajnok, a főiskolai világbajnokságon műszabadgyakorlatával és lóugrásával aranyérmet nyert, csapatban ezüstérmes.

A debreceni felkészülése 1950-ben véget ért, edzőjével és tornásztársai egy részével Budapestre távozott. Neve bekerült Debrecen sporttörténetébe, a mai tornászok példaképévé vált. A magyar és a nemzetközi tornasportban elért kimagasló eredményei elismeréseként fogadták a halhatatlanok sorába. 1997. július 22-én Budapesten hunyt el.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!