Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.12. 14:03

Fenyő van, de nem veszik

<p>A fenyővásár tegnap megkezdődött, a vásárlók azonban egyelőre váratnak magukra. Érdeklődő van, többen megnézik a fenyőket, de venni még senki nem akar.&#160; <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/fenyo-van-de-nem-veszik/cn/boon-news-em_01-20071212-014905"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A karácsonyfa</B></A> [.pdf - 37KB]&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-fenyofa-vasar_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" />&#160; <dia width="850" height="630" alt="Elkezdődött a fenyőfa vásár 2007.12.12."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Elkezd__337_d_tt_a_feny__337_fa_v_s_r_2007_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Elkezdődött a fenyőfa vásár 2007.12.12." /></a></dia></A></p>

Várnak, a kereskedők szerint leginkább arra, hogy olcsóbb legyen a fa . Az általános tapasztalat az, hogy a vásárlók ilyenkor csak szétnéznek, felmérik a kínálatot, az üzlet azonban csak az ünnep előtt 3-4 nappal köttetik meg. Az is előfordul, hogy valaki karácsony napjára hagyja a favásárlást – mesélték tegnap a Búza téri kereskedők. Van, hogy ilyenkor is szerencsével jár valaki, kap szép fenyőt, és aránylag olcsón. Az idén azonban nem tanácsolják ezt a vásárlóknak. Ezt azzal indokolták, hogy kevés fa érkezett hazánkba Hollandiából. Az itthoni faállományból az elmúlt egy-két évben kiment egy vágás, az újjonan ültetettek pedig klicsik. Így, aki karácsonyig nem veszi meg a díszíteni valót, könnyen fa nélkül maradhat – vélekedtek.

Marad a mű

A Búza téri piacon is tegnap kezdődött a fenyővásár, de egyelőre csak néhány helyen találtunk fát. A piac mögötti buszmegállóban csupán hárman kínálnak fenyőt – egyikük csak műfenyőt – de a piac területén sem nagy még a kínálat. Ilyenkor elsősorban az intézmények – iskolák, óvodák – viszik a fákat, hozzájuk korábban köszönt be az ünnep – magyarázza az egyik kereskedő.
Nézelődő is csak elvétve akadt a piacon. Az árakat látva, hallva azonban legtöbbjük továbbment, vagy úgy döntött az idén nem vesz fát. Kucsma András is megnézte a kínálatot, de lemondóan legyintett, mikor megtudta, hogy 5-6 ezer forintba kerülne egy neki tetsző fenyő. Mint mondta: „Marad a régi műfenyőm, azt feldíszítem. Majd veszek egy-két fenyőágat, azt aláteszem, és így meglesz a fenyőillat is.”

Nem pereg

Az idén láthatóan nagy divat lesz a műfenyő, van, aki csak ezt kínálja. Ennek darabja 8-15 ezer forint között van. Az árusok szerint a vásárlók kedvelik, mert tartós, nincs vele gond. A természetvédők pedig különösen kedvelik, hiszen a természet megmarad – vélekedett az egyik árus.
A természetvédők töves fenyőt is vásárolhatnak, amit az ünnep után el lehet ültetni, nem kell kidobni. Ennek darabja 3000 forint, de a kereskedőtől megtudtuk, ez nem annyira népszerű.

Darabra adják

Az ezüst fenyő mellett az idén a nordmann is népszerű. Fényes Zsoltné eladó szerint igaz, hogy drága, de tartós, és kellemes citromillata van.
A vásárlókat csak 20-a utánra várja – mondta. – Az első pár nap nézelődéssel telik, majd az ünnep után megindul a fenyővásárlási roham – fogalmazott.
Az idén nem csak a fenyők nőttek, de az árak is. Mintegy 2-3 ezer forinttal drágábbak a fák. Fényes Zsoltné elmondta: ma már nem méterre, sokkal inkább darabra számítják ki a fenyők árát.

lucfenyő: 2000 forint métere
ezüst fenyő: 5000 forint métere
douglas fenyő: 4000 forint métere

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!