Debrecen hírei

2019.01.21. 15:46

Honorálják a példamutatást

Debrecen - Kulturális és nemzetiségi ügyek a soron következő közgyűlésen.

Debrecen - Kulturális és nemzetiségi ügyek a soron következő közgyűlésen.

Többek között a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor résztvevőinek elismeréséről döntenek a debreceni önkormányzati képviselők csütörtökön, a közgyűlésen. A Debreceni Hajdú Táncegyüttes és a Pendely Énekegyüttes részére bruttó 2-2 millió forint, Majer Tamás részére pedig nettó 1 millió forint összegű elismerést javasol „a Fölszállott a páva című műsorban elért sikereikre, valamint Debrecen hírnevének öregbítésére tekintettel” Papp László polgármester.

Díjak

„Debrecen a történelem folyamán mindig is jelentős befolyással volt a nemzet kulturális életére. Hagyományaink, a nemzedékeken át felhalmozódó kulturális értékeink meghatározó szerepet töltenek be városunk megítélésében, mindennapi életében. A média vélemény- és image-formáló szerepe elvitathatatlan. Komoly hatása van egy városról kialakult kép tekintetében annak, ha egy-egy műsor állandó szereplője, fellépője Debrecent is képviseli. A Fölszállott a páva című népzenei és néptánc-tehetségkutató műsor döntőjében a 2018. évben a Kárpát-medencéből Debrecent – egyedüliként – három kategóriában is képviselte fellépő. A Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a Pendely Énekegyüttes, valamint Majer Tamás néptáncos eredményes szereplése Debrecennek is jelentős siker. Elhivatottságuk mindannyiunk számára példamutató és elismerésre méltó” – áll az indoklásban.

Egy másik kulturális támogatás ügye is a testület elé kerül. A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány hagyományaihoz híven, a magyar kultúra napján adja át díjait és alkotói ösztöndíjait. Kuratóriuma január 8-án döntött a Debrecen Kultúrájáért Díj odaítéléséről. A kuratórium – tekintettel arra, hogy több kiemelkedő művészeti tevékenységet folytató és kimagasló eredményt elérő magánszemélyre érkezett felterjesztés – három fő részére adományozza a díjat, ehhez az alapítványnak 400 ezer forint támogatásra van szüksége, amit – az első napirendi pont alapján – működési célú, vissza nem térítendő támogatás formájában kaphat meg az önkormányzattól.

Felülvizsgálat

Egy következő javaslat szerint, a törvényi rendelkezés alapján, minden év január 31. napjáig felül kell vizsgálni a Debrecenben működő hét (bolgár, görög, német, örmény, roma, román, ruszin) települési nemzetiségi önkormányzattal kötött együttműködési megállapodásokat. Papp László polgármester mint előterjesztő megjegyzi: a vonatkozó jogszabályokban és a kialakult együttműködési gyakorlatban sem történt olyan változás az elmúlt egy évben, ami indokolttá tenné a megállapodások módosítását, ezért azok változatlan tartalommal történő hatályban tartását javasolja.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!