Debrecen-Józsa hírei

2017.07.08. 11:28

Fotók: Új távlatok nyílhatnak a ruszinok életében

Debrecen-Józsa - Remélik, az új közösségi ház idővel a ruszinok vallási és társadalmi központjává válik.

Debrecen-Józsa - Remélik, az új közösségi ház idővel a ruszinok vallási és társadalmi központjává válik.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a honi ruszin közösség: pénteken ünnepélyesen letették a Görögkatolikus Ruszin Közösségi Ház alapkövét, amelyet dr. Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke áldott meg. Beszédében Tircsi Richárd, az Emberi Erőforrások Minisztérium nemzetiségi főosztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, bár – lévén nincs országuk – sokan sajnálják a ruszinokat, de a ruszinság igazi otthona a katolikus anyaszentegyház.

Fotó: Derencsényi István

Giricz Vera, az Országgyűlés ruszin nemzetiségi szószólója elmondta, egy tavaly elindult folyamat eredménye az, hogy most lehetőség nyílik a közösségi ház alapkőletételére. – A ruszinokat mindenki Kárpátaljával és Magyarországgal kapcsolja össze. Bár a történelem közbeszólt, és a ruszinság különböző országok területeire szóródott szét, mi mindig otthon éreztük magunkat Magyarországon. Ez a ház rendkívül fontos szerepet fog beölteni a ruszinság életében, hiszen a szomszédos országokban lévő közösségeket fogja majd összekapcsolni, ezáltal tudunk egymással beszélgetni, találkozni, a vallásunkat gyakorolni – fogalmazott a pénteki eseményen.

HBN–MSz

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!