PR cikk

2020.07.28. 12:08

Hogyan válasszunk megfelelő mobilklímát?

A legmelegebb nyári hónapokban sokszor már a lakás sem jelent menedéket, mert bent is felforrósodik a levegő. Van az a kinti hőmérséklet, amivel a különböző bevett praktikákkal már nem lehet megbirkózni. Ha nincs beszerelve légkondi, akkor ilyen esetekben érdemes elgondolkodni a mobilklíma vásárlásának lehetőségén.

Portable dehumidifier colect water from air

Fotó: Jordache

Hogyan tudunk védekezni a meleg ellen?

Légkondi híján egy ideig meg lehet próbálni megtartani a hűvösebb levegőt az éjszakai szellőztetéssel, azzal, hogy napközben becsukunk ajtót-ablakot, és besötétítünk, amennyire lehet. A szigeteléstől, illetve a nyílászárók minőségétől függ, hogy mennyi ideig sikerül ezzel élhető hőmérsékletet biztosítani.

Van egy köztes megoldás a telepített klímaberendezés, és a szellőztetéssel való sakkozás között: a mobilklíma. Ezek a szerkezetek képesek kellemesen lehűteni a helyiséget, amiben éppen tartózkodunk, és nem is kerül százezrekbe. Ráadásul, ahogy a nevében is benne van, mobil, így vihetjük magunkkal bárhová a lakásban, ahol szeretnénk egy kicsit levinni a hőmérsékletet.

Mobilklímából viszont rengetegféle van, és nem mindig könnyű eldönteni, hogy melyiket érdemes választani. Az alábbiakban igyekszünk adni némi támpontot arra vonatkozóan, hogy mi alapján célszerű mobilklímát vásárolni.

Ezeket vegyük figyelembe, mikor választunk:

  • Mekkora helyiségben szeretnénk használni? Bár a mobilklímát szabadon cipelhetjük magunkkal bárhová a lakásban, az, hogy pontosan mekkora teljesítményűt kellene vásárolnunk, attól függ, hogy mekkora helyen használnánk. A legnagyobb helyiséget vegyük alapul, ahol beüzemelnénk az eszközt, így biztosan jó lesz mindenhová. Alapvetően 10 négyzetméterre 1 kW teljesítménnyel érdemes számolni.
  • Mennyire süti a nap az adott helyiséget? Nyilván azok a helyiségek, amiket egész nap süt a nap, melegebbek. Ezek esetében nagyobb teljesítményre van szükség. Itt is értelemszerűen a legnaposabb szobát érdemes alapul venni, és ahhoz igazodva vásárolni.
  • Milyen a szigetelés? Ezt alighanem szükségtelen túlmagyarázni: minden épület esetében nagyon sok múlik a szigetelésen, értve ezalatt a falak, valamint a nyílászárók szigetelését egyaránt. Ha tudjuk, hogy nem túl fényes a helyzet ezen a téren, erősebb mobilklíma fog kelleni, hogy tartósan alacsonyabban tudjuk tartani a benti hőmérsékletet.
  • Mennyire zajos? A mobilklímák bizony hangot is adnak, de nem egyforma mértékben. Egyéni, hogy kit mennyire zavarnak a folyamatos, monoton hangok. Akit nagyon, az igyekezzen olyan mobilklímát választani, aminek alacsony a zajkibocsátása. Alapvetően, minél nagyobb a teljesítmény, annál hangosabb a mobilklíma, de a gyártók inventor segítségével tudják csökkenteni a hangerőt.
  • Tisztítja-e a levegőt? A mobilklímák egy része rendelkezik HEPA szűrővel is, így képes a levegő hatékony tisztítására. Nem kötelező elem, de nagyon hasznos, ezért érdemes olyat választani, ami ilyet is tud – bár ezek jó eséllyel drágábbak, mint amik nem rendelkeznek HEPA szűrővel.
  • Párátlanítani tud-e? Mivel a meleg miatt nem szívesen nyitjuk ki az ablakokat, a párátlanítás egy lényeges szempont lehet. Ha van egyébként is páraelszívónk, akkor nem szükséges, hogy a mobilklíma is tudjon ilyet, de ennek híján, jól jöhet. Persze ez is olyan funkció, ami magasabb árfekvéssel járhat.
  • Milyen az energiabesorolása? Mint minden elektromos készülék esetében, a mobilklímánál is érdemes figyelembe venni a választás során, hogy milyen energiaosztályú. Minél jobb a besorolása, annál kevesebbet eszik majd, annál gazdaságosabb lesz a működtetése, és persze annál kevésbé terheli a környezetet. A+ energiaosztálytól fölfele már jónak mondható.
  • Ne felejtsük el, hogy akár a rendes, telepített klíma esetében, a mobilklímáknál is szükség van tisztításra, illetve karbantartásra. Amennyiben ez nem valósul meg, rosszabb lesz a teljesítménye, valamint egyre hangosabb lehet – arról nem is beszélve, hogy nem is túl egészséges.

    A mobilklíma kiválasztásánál a minőség is nagyon fontos tényező. Inkább kerüljön egy kicsit többe, de sokáig tudjuk használni!

     

    (PR)

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!