Életstílus

2017.05.27. 13:04

Megeszi magát az agyunk, ha nem alszunk eleget

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Olasz tudósok alváshiányos egerek agyának vizsgálata közben jutottak a fenti meglepő és egyben ijesztő következtetésre - <a href="http://www.dailymail.co.uk/health/article-4546456/Lack-sleep-causes-brain-EAT-ITSELF.html" target="_blank">írja a Daily Mail</a>.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Olasz tudósok alváshiányos egerek agyának vizsgálata közben jutottak a fenti meglepő és egyben ijesztő következtetésre - írja a Daily Mail.

Az agy tisztításáért felelős sejtek ugyanis sokkal aktívabbak kevés alvás után, mint kipihenten. Az úgynevezett asztrociták mini porszívóként működnek, és akkor lépnek igazán működésbe, amikor elfárad az agyunk.

A kutatók szerint a vészjóslóan hangzó, újonnan feltárt igazság valójában félig-meddig örvendetes. Hisz az agyunk rengeteg olyan dolgot tárol, amely valójában szükségtelen. Ezektől az ósdi, idejétmúlt bútoroktól segítenek minket megszabadítani a takarítósejtek. Van azonban a dolognak egy árnyoldala is: a tudósok szerint kevés alvás után az agy olyan aktivitást mutat, amely később kiválthatja az Alzheimer-kórt, sőt a kialvatlanság szívroham, diabétesz, magas vérnyomás és elhízás kockázatát is magában hordozza. Ezeket elkerülendő, aludjunk tehát minden nap minimum 6 órát!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!