Yakin megítélése

2024.06.13. 10:13

Szalah is „játszik” a magyar–svájci meccsen, íme a sztori

A svájci labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Murat Yakin színes egyéniség, és ő volt az, aki Szoboszlai Dominik csapattársának, az egyiptomi Mohamed Szalah-nak az európai karrierjét is elindította. A svájci szakember szombaton a magyar válogatott ellen vezeti övéit a németországi Európa-bajnokságon, az első csoportmeccs előtt a Fradi színeiben ellene tizenegyest védő Hajdu Attila segítségével elevenítette fel Yakin eddigi legnagyobb kudarcát a magyarok ellen.

A svájci edző, Murat Yakin a stuttgarti Stadion auf der Waldauban tartott edzésen

Forrás: AFP

Fotó: FABRICE COFFRINI

Murat Yakin megítélése finoman szólva is ellentmondásos Svájcban. A török származású egykori középhátvéd komoly karriert futott be, 49-szer volt svájci válogatott, pedig 1991-ben sokan ellenezték a honosítását. A svájci válogatott angol szövetségi kapitánya, Roy Hodgson kifejezetten szorgalmazta, hogy Yakin bevethető legyen már az 1994-es világbajnokságon, végül mégis kihagyta a keretből – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

Euro 2024: Switzerland Training
Murat Yakin
Fotó: Bernd Weissbrod / Forrás: AFP

Szegény családban nőtt fel

Az angol edző azzal indokolta Yakin kihagyását, hogy a svájci labdarúgó túl sokáig mulatozott egy bárban, és ezt a fegyelmezetlenséget nem tolerálta Hodgson a nemzeti csapatnál.

Yakinnak szövetségi kapitányként is megvannak a történetei. A 2022-es vb előtt például 9,3 kiló csokit küldött az északíreknek – írta meg a Magyar Nemzet. Yakin Bázel külvárosában nőtt fel, török bevándorló szülei közül apja hegesztőként, anyja ápolóként próbált boldogulni, de mégiscsak hét testvér szűkölködött egy kis lakásban. Olyan is előfordult, hogy nem volt pénzük repülőjegyre, amikor látogatóba utaztak Törökországba, ezért inkább hosszú napokig vonatoztak. 

Vagy 25 bevásárlószatyrot cipeltünk magunkkal

– mesélte Yakin a nehéz gyermekkoráról

Yakin első nagy eredménye edzőként az volt, amikor az általa vezetett FC Basel oda-vissza legyőzte José Mourinho Chelsea-jét a Bajnokok Ligája csoportkörében 2013-ban. Akkoriban a svájci edző irányítása alatt kapta meg az első lehetőséget Európában Mohamed Szalah, aki azóta a Liverpool egyik legendás játékosává nőtte ki magát. Yakin edzőként a magyarok ellen is szerzett tapasztalatokat, de a mi szempontunkból az egyik legemlékezetesebb fellépése játékosként volt, amiről a Ferencváros korábbi kiváló kapusa, Hajdu Attila is szép emlékeket őriz.

Hajdu érezte a sarkot

Az 1994/1995-ös BL-csoportkör első meccsén az ő tizenegyesét védte ki Hajdu Attila, amikor a Fradi 3–0-ra győzött a Grasshoppers otthonában.

Mivel rossz volt a talaj, abban bíztam, hogy Yakin jobbal a jobb kezem irányába lövi a labdát biztonsági rúgásra törekedve. Bejött a számításom, így védeni tudtam. Akkor már 2–0-ra vezettünk, de nyílt volt a meccs, sok dolgunk volt hátul. Az a tizenegyes és nem sokkal később a harmadik gólunk vette el a reményt a svájciaktól

– idézte fel a Fradi egykori kapusa, aki viszont a magyar válogatott színeiben vereséget szenvedett a svájciaktól.

Az én időmben az volt a duma, hogy a tisztes helytállás a lényeg. Úgy gondolom, hogy a mostani magyar válogatott ezen a szinten már rég túllépett, úgyhogy én győzelmet várok

jelentette ki Hajdu.

A svájciak szombaton 15 órától játsszák első csoportmeccsüket az Eb-n Kölnben, de a magyarok elleni mérkőzés előtt több botrány is nehezítette a felkészülésüket – olvasható az Origo oldalán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában