Gazdaság

2018.05.14. 08:49

Gémestől a nyomós kútig hosszú az út

Debrecen - Jövőre elkezdődhet a hiányzó vízvezetékszakasz kiépítésének előkészítése a Bellegelő utcán.

Debrecen - Jövőre elkezdődhet a hiányzó vízvezetékszakasz kiépítésének előkészítése a Bellegelő utcán.

Hiába járunk már alaposan benne a XXI. században, az ország második legnagyobb városának határában még mindig akadnak olyan lakott területek, ahol nincs mindenütt vezetékes ivóvíz.

Az egyik ilyen a Meggyes városrésztől mindössze egy-másfél kilométerre keletre eső, a Vámospércsi utat az Acsádi úttal összekötő Bel­legelő út. Ott ugyan többnyire ritkásan, egymástól sokszor 50-100 méterre állnak házak, de mivel csaknem két kilométer hosszan ilyen a helyzet, összességében mégis több százan élnek az utcában.

Vezetékes víz hiányában ezek az emberek a Vámospércsi úti buszforduló közelében lévő, utcai nyomós kútból autóval, biciklivel, gyalog, kanákkal, műanyagpalackokkal hordják rendszeresen az éltető nedűt.

Vizet reméltek, de…

A Bellegelő út közepén már messziről látszik Mózsi Istvánék takaros portája. A két jó állapotú lakóház előtt gémes kút. Gyorsan kiderül, hogy az már csak dísz. – A gém eltörött, a benne lévő vizet nem használjuk – mondta az idős háziasszony, Mózsi Istvánné.

Fotó: Derencsényi István

Aztán arról beszélt, hogy családja tíz éve költözött ki oda a nagyvárosból abban a reményben, hogy mivel egyre többen tesznek hozzájuk hasonlóan, előbb-utóbb majdcsak belterületté válnak, lesznek ott is közművek. (Ehhez képest most csak villany van.)

Sok idős és szegény ember lakik itt. Nem gondoltuk, hogy öreg korunkra a vizet kell majd cipelnünk"

– panaszkodott. Mózsiéknál azért mégis van valamennyi víz, melyet az udvaron fúrt kútból nyernek. Igaz, annak a víznek annyira magas a vastartalma, hogy azt meginni, azzal főzni nem lehet. Csak mosakodásra, takarításra, mosogatáshoz használják.

Nincs műszaki akadály

Mózsi Istvánné szerint a problémát viszonylag egyszerűen meg lehetne oldani, hiszen az Acsádi úti vízvezeték nagyjából egy kilométer hosszan már benyúlik az utcájukba. A Vámospércsi út felőli oldalon (a sarokhoz közel) pedig ott a Debreceni Vízmű kútja, telepe. (A már említett nyomós kút is az ottani fák között bújik meg.)

– Szerintem a két vezeték összekötésével járó költségekhez az itt lakók nagy része akár hozzá is járulna – fogalmazott. Becsky István, a környék önkormányzati képviselője kérdéseinkre azt közölte, hogy a Bellegelő úton a kért ivóvízvezeték kiépítése műszakilag megvalósítható. Az Acsádi út felőli és a Vámospércsi út felőli részen is 110-es átmérőjű polietilén-vezetékek vannak a földben.

A két rész összekötéséhez csaknem 980 méternyi új vezetéket kellene lefektetni – a Kondoros csatorna alatti átvezetéssel, tolózárral és tűzcsapokkal kiegészítve.

A kért beruházás vízjogi engedélyhez kötött, melynek becsült költsége bruttó 15 millió forint. Az ott lakóknak ingatlanonként 180 ezer forintot, plusz áfát kellene kifizetniük, mely a bekötések, az aknák, az elzárók, a vízmérők költségét tartalmazná.

Jövőre megvalósulhat

A képviselő válaszából az is kiderült, hogy ezidáig a debreceni polgármesteri hivatalhoz ilyen megkeresés nem érkezett az érintettektől. Az önkormányzat 2018. évi költségvetésében a beruházás megvalósításához szükséges fedezet nem szerepel, a 2019. évi költségvetés tervezésekor viszont a kívánt fejlesztést figyelembe veszik.

Ahol egy utcának három neve is van

A helyzetet kissé bonyolultabbá teszi, hogy az önkormányzat a közelmúltban három részre osztotta a nyíl­egyenes Bellegelő utat.

Mint megtudtuk, a Bellegelő út elnevezés mellett Fátyolfelhő utca és Pehelyfelhő utca neveket is adott a közgyűlés. Erre azt válaszolta a polgármesteri hivatal, hogy az átnevezésekre többnyire lakossági kezdeményezések nyomán került sor.

A szervezési osztály az elnevezés előkészítése során a műszaki osztálytól szakvéleményt, az önkormányzat által megbízott nyelvészszakértőtől pedig konkrét névjavaslatot, valamint szakvéleményt kért. A polgármesteri hivatali válaszadó megjegyezte: az, hogy egy egyenesvonalú utca szakaszai más-más nevet kapnak, nem ritka a városban.

Például a nyugati kiskörút egyik részét Antall Józsefről, a másikat Tisza Istvánról nevezték el.

- Orosz Csaba -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!