jegyzet

2020.06.03. 11:02

Tudj utána tükörbe nézni!

Okkal válik egyre gyakoribbá Magyarországon a dash cam (belső kamera) használata.

Péter Szabolcs

A közúti balesetek, büntetőfékezések, ordibálások, mutogatások és a folyamatos kihágások bizonyítására is alkalmas eszköz remek jellemrajzot ad a mai magyar autós társadalomról. Fontos kiemelni, hogy nem csak a lesötétített luxuslimuzinos és a rokkantparkolóra álló terepjárós okoz elkerülhető baleseteket. A külföldről behozott, agyontuningolt exprémiumjárművektől kezdve a zöldségesfurgon két sávban haladásáig, minden formájú és típusú autó volánja mögött követnek el arcpirító szabálytalanságokat a sofőrök.

Régi igazság, hogy egy ember személyisége jól kiolvasható abból, miként vezet autót. Aki gyalogosan is előzgeti az előtte sétálókat, ordibál, ha nem halad a sor a postán, és mutogat, ha elvették előle az utolsó friss kiflit a boltban, az az utakon sem változik meg. Üvölt, ha a parkolóhelyét elfoglalják, dudálva tolja le a villamossínről a villogó mentőautót, és a legkisebb dugóban is berregteti a motort, várva a kilövésre.

Fontos, hogy amint volán mögé ülünk, ne veszítsük el a fejünket! Ne vegyük fel a kesztyűt, ne üljünk fel a provokációnak, és főként ne veszélyeztessük mások és a saját testi épségünket kivagyiságból! A munkából való elkésést nem azzal az egy-két perccel ússzuk meg, de lehet, hogy valakinek megmentjük az életét egy felesleges, záróvonalas előzés mellőzésével. Mindenkit várnak otthon, tekintsünk egymásra példaképként, és vezessünk úgy, mintha minden mozdulatunkat figyelnék a szeretteink! Legyünk türelmesek, empatikusak, és a közmegítélés is javulni fog.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!