HAON - PR cikk

2016.06.06. 11:20

Jó kéménnyel bárki spórolhat a fűtésen

Minden tizedik háztartásban van cserépkályha vagy kandalló.

Minden tizedik háztartásban van cserépkályha vagy kandalló.

Bár Magyarországon a gázfűtés dominál, a családi otthon melege – a szó legszorosabb és átvitt értelmében – iránti vágy, továbbá gazdaságossága okán is úgy tűnik, reneszánszát éli a kandallóval, illetve rusztikus hangulatot árasztó cserépkályhával való fűtés: minden tizedik háztartásban van kandalló, de ugyanennyi a cserépkályha tulajdonosok aránya is. A fafűtés költséghatékony és egyben biztonságos is akkor lehet, ha a kémény is kifogástalanul működik, állítja a Schiedel Kéménygyár Kft. szaktanácsadója. Mintegy ráadásként, a cserépkályhával, illetve kandallóval fűtő háztartások minden szempontból függetlenek az energiaszolgáltatóktól.

Egy nemrégiben készült felmérés szerint a hazai háztartások öt százaléka a kandallót, hat százaléka pedig a cserépkályhát tartja fő fűtési rendszerének. Ez ugyan viszonylag alacsony arány, ám akinek van kandallója, illetve cserépkályhája, az jellemzően elégedett is vele – 72, illetve 83 százalék nyilatkozott egy megkérdezés alkalmával pozitívan kandallójáról, illetve cserépkályhájáról. Szerepet játszhat ebben az a tény is, miszerint a cserépkályha, illetve kandalló kellemes hőérzetet biztosít – nagyszüleink idejében még sok házban volt cserépkályha és a család minden tagja szeretett a falának dőlve jól átmelegedni egy hideg nap után.

Pénztárcabarát és biztonságos megoldást jelenthet a fával való fűtés még a kandalló vagy cserépkályha megépítéséhez szükséges magasabb induló költségek ellenére is, ha a kémény kifogástalanul működik – állítja Illés Péter építész, a hazai piacvezető kéménygyártó és –forgalmazó Schiedel Kéménygyár Kft. szaktanácsadója.A kandalló és cserépkályha sugárzó fűtőfelületek, tehát nem csupán a levegőt melegítik, ezért alacsonyabb szobahőmérséklet mellett is jobb hőérzetet biztosítanak. A Schiedel németországi statisztikái alapján egy gázfűtéses, normál szigetelésű átlagos családi ház éves energiaköltsége 1.514 euró. Ugyanennek a háznak a fűtési rendszerét ha kandallóval, napkollektorral és szellőztető berendezéssel egészítjük ki, valamint a falakat extra hőszigeteléssel látjuk el, az éves energiaköltség már közel 40 százalékkal csökkenthető, azaz 968 euróra rúg” – teszi hozzá a szakember.

A fafűtéses berendezések kéményei esetében kiemelten fontos a minőségi anyagok használata. „Ezeknek a felépítményeknek extra nagy terhelést is bírniuk kell, hiszen minden egyes begyújtáskor hőterhelés keletkezik a kéményben, ami például falazott kémény esetén a téglákat összefogó habarcs megrepedezését okozhatja, így megszüntetve annak füsttömörségét és csökkentve a füstelvezetés hatásfokát” – hívja fel a figyelmet Illés Péter hozzátéve, hogy „ez a probléma kevésbé jelenik meg a tartósságát jellemzően 30 éves garanciával is biztosított előre gyártott elemes kéménynél”.

Komoly károkat okozhat a nem megfelelően nedvességálló kéményben kicsapódó kondenzátum is, amit tovább fokozhat az, ha nedves, nem régen kivágott fából készült a tűzifa. „Kéményünket ettől viszonylag egyszerűen megvédhetjük, mégpedig úgy, hogy tüzeléshez száraz fát használunk” – tanácsolja az építész. Az újabban nagyon heves esőzések révén a kéménybe kívülről beáramló nedvesség ellen pedig hatékony védelmet jelenthet az ún. esővédő sapka.

A fűtési rendszer szerves részét alkotó kémény működési hatásfokát másképp is lehet javítani: megtakarítást hozhat az, ha a ház falához hasonlóan, a tetőn túli, szabadon álló felépítményt is szigeteljük. „A szigetelés fokozza a kémény hőtartását és időtállóságát, hiszen segítségével ritkábban van szükség a természeti viszontagságok és az idő múlása miatt megrepedezett vakolat felújítására. Mivel a kémény a tetőn helyezkedik el, a vakolat esetleges hiányosságai állandóan szem előtt vannak, viszont a tetőn elvégzendő munka veszélyes lehet, sokszor szakembert igényel, ezért komoly nyűgöt jelenthet minden tulajdonosnak” – jelzi az építész.

Mindezeken túl egy további, ám igen fontos szempontot is érdemes figyelembe venni. Ez pedig az energiafüggetlenség. A kandallóval, vagy cserépkályhával rendelkező háztartások nem függnek az áramkimaradástól és az energiaár-emelkedéstől, ugyanakkor használatukkal bármikor és gyorsan megteremthető a családi otthon melege akár egy hűvösebb nyári napon is, amikor például a távhőszolgáltatók nem szolgáltatnak.

A Schiedelről

A világelső kéményrendszer-forgalmazó vállalatunk, a Schiedel 20 országban több mint 1200 munkatársával évente mintegy 200 millió eurós forgalmat ér el. Piacvezetőként küldetésünknek tekintjük a a legmagasabb minőségű technológiák, anyagok és szolgáltatások ötvözését. Évente közel 400 ezer újonnan épülő családi házba építenek be biztonságos és hosszú élettartamú Schiedel kéményrendszereket Európa-szerte. Eredményeinket nagyban köszönhetjük kitűnő minőségű széles termékválasztékunknak, amelyben mindenki megtalálhatja az igényéhez és pénztárcájához illő megoldást. Termékeink biztonságot és kényelmet nyújtanak, valamint energiahatékony fűtést tesznek lehetővé.

 

Schiedel Kéménygyár Kft.

8200 Veszprém, Kistó u. 12.

T: 88/576-700

F: 88/576-704

E: [email protected]

www.schiedel.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!