haon-sportoldal

2007.11.29. 14:35

Tisztelet a skót és az angol pioníroknak

<p>Ma 135 esztendeje vívták a futballtörténelem első nemzetek közötti válogatott mérkőzését a Glasgow közelében fekvő Partick városában. A Hamilton Crescent környékén elterülő West of Scotland Cricket Groundon 4 ezez nézőt jegyeztek.</p>

November 30. egyébként nemzeti ünnep Skóciában, a kereszténnyé lett kelta klánok Szent Andrásra, a védőszentjükre emlékeznek, ezért tették e jeles napra a meccset.

Délután kettőre tűzték ki a kezdést, és az angolok vonata pontosan be is futott, ám az időjárás még nem mondta ki az igent, a nagy köd miatt 20 percet csúszott a rendezvény.

A déliek küldöttségét Charles William Alcock, az F.A. szekretáriusa vezette, aki maga is futballozott, egy későbbi angol-skóton gólt is lőtt, de az ominózus elsőn nem lépett porondra, a plebejus tempó nem illett a szövetségi elöljáróhoz.

Ő válogatta össze a gárdát, különben a londoni Wanderers futballistája volt, amikor éppen nem krikettezett, tudniillik e derék férfiú kétlaki sportéletet élt.

A hazai egység a Queen’s Park F. C. sötétkék mezében és vörös kámzsában vonult ütközetbe, azért ebben a szerelésben, mert az összes szóhoz jutott focista Kaledónia kedvenc klubjában terelte a bőrt

 A vendégek vasalt fehér inget viseltek, hozzá simléderes sapkát húztak fejükre, általa adózván a gentleman eleganciának. Hadd lássa az északi pórnép, kikkel van dolga!

Lokális bíró, William Keay dirigált, és nem vádolhatjuk elfogultsággal, miután az első félidőben lőtt skót gólt nem adta meg. A két kapufa közé kifeszített szalagot a gyilkos erejű bomba szétszakította, mivel nem volt még ott léc, ahol manapság van, így nem is tudott arról levágódni a labda a gólvonal mögé, majd a hálóba pattanni. Apróság, hogy gólvonal és háló sem volt anno divatban...
A vizitálók közül hiányzott két sztár, Arthur Kinnaird (Wanderers) és Henry Renny-Tailyour hadnagy (Royal Engineers), egyszerűen nem értek rá elutazni a meccsre (0:0)

 A vendéglátókat Robert W. Gardner kapus és kapitány verbuválta, sokat nem töprenghetett a meghívottak névsorán, valamennyien klubtársai voltak. Feljegyezték, hogy olykor a kapuba parancsolta Robert Smith csatárt, hogy előre mehessen támadni.

Az igen szokatlan 2-2-6-os formációban küzdöttek, míg az ánglusok a bizarrabb 1-1-8-as szisztémát erőltették. Az individualista látogatók önző módon cselezgettek, viszont vendégelőik a passzolós, kollektív stílust valósították meg. Végezetül lássuk a hadak összeállítását!
Skócia: Robert W. Gardner – William Ker, Joseph Taylor, James Thomson, James Smith, Robert Smith, Robert Leckie, Alexander Rhind, Billy MacKinnon, Jerry Weir, David Wotherspoon.
Anglia: Robert Barker (Hertfordshire Rangers) – Ernest Greenhalgh (Notts County), Reginald de Courtenay Welch (Harrow Chequers), Frederick Chappell (Oxford University), William Maynard (Surrey Rifles), John Brockbank (Cambridge University), Charles Clegg (Sheffield Wednesday), Arnold Kirke-Smith (Oxford University), Cutberth Ottaway (Oxford University), Charles Chenery (Crystal Palace), Charles Morice (Barnes).

 - Sándor Mihály -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!