haon-sportoldal

2008.03.13. 16:25

Közös vizilabda EB pályázatot nyújt be Nagyvárad és Debrecen

<p>Nagyvárad - A két város polgármestere Nagyváradon is bejelentette hivatalosan: Debrecen és Nagyvárad közösen pályázza meg a 2010-es felnőtt vizilabda Európa Bajnokságot.</p>

"Ilyesmire még nem volt példa a két osrszág történetében, hogy egy ilyen rangos nemzetközi sporteseményt közösen pályázzunk meg", kezdte nagyváradi sajtótájékoztatón Kósa Lajos, Debrecen polgérmestere. A mi jelentkezésünk abszolut innovatív abban a tekintetben is, hogy nem a két ország kormánya, hanem a két önkormányzat találta ki és fejlesztette tovább az ötletet, tette hozzá. "A két város marketingje szempontjából is óriási dolog lenne, ha megnyernénk a rendezési jogot, hiszen olyan tévés közvetítések lehetnek a két városból, amelyekre egyébként irdatlan nagy összegeket kellene költeni." A két város jövő héten Eindhovenben mutatja be pályázatát. A nagyváradi polgármesteri hivatal nagytermében levetítették azt a kisfilmet is, amelyet a Nemzetközi Úszó- és Vizilabda Szövetség (LEN) is látni fog. "Nekünk Horvátországot kell legyőzni a pályázáskor", tette hozzá Kósa, aki lapunknak elmondta, hogy egyelőre a Nagyvárad-Debrecen pályázat mellett Zágráb pályázott, de információi szerint Moszkva és Paleormo is gondolkozik azon, hogy pályázatot nyújtson be.

Akár már holnap

Mihai Groza Nagyvárad polgármestere is bízik a közös pályázat sikerében ugyanis a magyarországi vizilabda világszinvonalú, míg Nagyvárad a hazai pólózás fellegvára. Biró Rozália Nagyvárad alpolgármestere a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy ez az esemény egy fontos lépés lehetne a 2020-ra kitűzött Debrecen-Nagyvárad urbanisztikai agglomeráció megalakításának. Arra a kérdésünkre, hogy milyen infrastrukturális fejlesztésekre van még szükség a két városban ahhoz, hogy a vizilabda EB a lehető legjobban sikerüljön, Mihai Groza elmondta, hogy a rendezéshez szükséges minden infrastruktúra már rendelkezésre áll. Kósa Lajos hozzáfűzte, hogy noha az alapinfratruktúra már megvan, Debrecen meg kíván építeni egy nyitott, 50 méteres uszodát is. Fontos lenne továbbá, - noha nem kapcsolódik kizárólag az EB megrendezéséhez - autópályakapcsolat kiépítése a két város között. Kósa Lajos elmondta, hogy a megrendezési jogra vonatkozó licitálási díj 300 ezer euro, de erre a pályázók még rálicitálnak. A debreceni polgármester becslése szerint a két önkorményzatnak fejenként mintegy 70 millió forintot kell még hozzáadnia az EB megrendezésére szponzorizálásokból és a két kormány támogatásából már meglévő összeghez. A tervek szerint a 2010 augusztus 27 - szeptember 5. között lebonyolítandó EB-n a csoportmeccseket és a kvalifikációs mérkőzéseket párhuzamosan rendeznék a két városban, a női döntőt Nagyváradon, a férfi döntőt Debrecenben rendeznék meg.

Pap István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!