A nyár szabadidősport-eseménye

2024.06.11. 23:19

A szervezők idén is tízezernél több indulót várnak a Balaton-átúszásra

Július 20-án Révfülöpről rajtol és Balatonbogláron ér célba az ország legnépszerűbb nyíltvízi szabadidősport-eseménye, a 42. Lidl Balaton-átúszás. A szervezők idén is tízezret meghaladó indulót várnak a Balaton-partra, akik „megúszhatják” a klasszikus 5,2 kilométeres távot, a 2,6 kilométeres Féltávot, vagy teljesíthetik SUP-pal a Lidl Balaton-áthúzást.

MW

Lidl Balaton-átúszás Révfülöp és Balatonboglár között

Forrás: Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

A Balaton-átúszás népszerűségére jellemző, hogy már 40 nappal az esemény előtt az ország 800 települé­séről érkezett előnevezések száma meghaladta a 6000-et.

Az egyedülálló nyíltvízi úszóesemény nemcsak a magyarok, hanem a külföldiek számára is vonzó nyári program: honfitársaink mellett 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.

220723-230-KZ
Lidl Balaton-átúszás 
Fotó: Knap Zoltán / Forrás:  Bors

A nevezők 41 százaléka nő, ami azért figyelemre méltó, mert az első Balaton-átúszásokon mindössze 4 százalék volt a hölgyek aránya, azaz mára megtízszereződött a szebbik nem részvétele.

Biztonságban lesznek a résztvevők

A nagyvilágban is egyedülálló, hogy egy ilyen hatalmas és gyönyörű tavat, ekkora létszámú, biztonságos körülmények között megszervezett esemény keretében át lehessen úszni.

A szervezők legfontosabb törekvése idén is az, hogy az eseményen indulók biztonságos körülmények között tegyék meg Révfülöp és Balatonboglár között az 5,2 kilométeres távot, a Balatonboglárról rajtoló és ugyanoda beérkező 2,6 kilométeres Féltávot, vagy a SUP-os Áthúzást.

A különleges sportesemény biztonságának záloga ezúttal is a 130 vitorlásból, tucatnyi kishajóból és motorcsónakból kialakított úszófolyosó, ahol a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat szakemberei folyamatosan figyelik és ellenőrzik az úszókat. Több mint 1000 szervező, rendező ügyel a résztvevők biztonságára

– mondta Máth István versenyigazgató.

A Lidl Balaton-átúszás kifejezetten amatőr- és hobbiúszóknak szóló nyíltvízi szabadidősport-esemény, amelyen az átlagos úszóidő 3 óra. Az 5,2 kilométert úszók 75 százaléka 2:45–3:10 alatt ér célba.

Az 57:00-ás férfi pályacsúcsot Rasovszky Kristóf úszta 2020-ban, az 1:00:58-as női legjobb időt Risztov Éva jegyzi 2016-ból.

Időjárási információk

A megrendezésről az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumával és a Balatoni Vízirendészettel történő egyeztetést követően, az esemény előtt 2 nappal – július 18-án csütörtökön délben – adnak tájékoztatást a rendezők.

Az esetleges rossz időjárás miatti tartaléknapok: július 21., 27., 28.; augusztus 3., 4., 10., 11.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában