kitüntetés

2019.06.09. 14:13

Két ezüst után arany elismerés

Az embereken való segítés, a véradások szervezése az önkéntes munkája Jambrich Juditnak.

Fotó: Rozsik Rita

– Húsz évvel ezelőtt adtam először vért. Csodálatos érzés volt, hogy beteg embereken segíthetek a véradással. Ekkor határoztam el, hogy önkéntesként én is szeretnék részt venni a véradások szervezésében, hogy minél több rászoruló juthasson donorhoz – beszél a kezdetekről Jambrich Judit, aki ezután lelkesen belevetette magát a Vöröskereszt munkálataiba és rövid időn belül a komádi alapszervezet elnöke lett. Munkája első évében már több mint 200 ifjúsági tagot gyűjtött a helyi szervezetbe, melyet nagy sikerként könyvelhetett el. Judit már 2003-ban ezüst fokozatú kitüntetést kapott a vöröskereszttől, majd 2013-ban a véradások szervezéséért szintén ezüst kitüntetéssel jutalmazták. 2017-ben Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesült. Az önkormányzattal és a településen működő intézményekkel is jó kapcsolatot ápol.

– Mindig számíthatunk a Hajdú-Bihar Megyei és a Berettyóújfalui Területi Szervezet támogatására. Jól együttműködünk Tóth Ferenc polgármesterrel. Öröm a közös munka, melyben mindig újabb ötletek születnek és valósítjuk meg azokat – nyilatkozta Judit. Jelenleg 696 tagja van a komádi szervezetnek, és a szám folyamatosan emelkedik. A Magyar Vöröskereszt a településen tavaly hat alkalommal több mint 270 véradót mozgósított önkéntes véradásra, hogy az egészségügyi intézmények számára szükséges vérkészlet pótlásához hozzájáruljon. Évente kétszer Nosztalgia véradással várják a donorokat, valamint az önkormányzat és a vállalkozók támogatásával minden év novemberében megrendezik a helyi véradóünnepséget, ahol köszöntik a kitüntetett véradókat. A helyi nagyobb rendezvényeken is részt vesz a szervezet, ahol ingyenes kontrollszűréseket végeznek a lakosság körében.

– Önkénteseink lelkesen gyűjtik a lakosságtól az adományokat, melyeket segélyezési akciók során lelkiismeretesen osztanak ki a rászorulóknak. Az adományosztások alkalmával jó minőségű ruhákat, játékokat, decemberben tartós élelmiszercsomagot tudtunk adni a rászoruló embereknek. A sikeres adományosztást segíti a területi és a megyei szervezet – beszélt Judit a szociális tevékenységekről. Elmondta azt is, hogy a helyi ifjúsági vöröskereszt tagjait versenyekre viszik, egészségügyi bemutatókat tartanak nekik, valamint a fiatalok aktívan részt vesznek a szervezet mindennapjaiban is. Judit vöröskeresztes tevékenységéért a Magyar Vöröskereszt országos vezetőségétől arany fokozatú kitüntetést vett át.

Jambrich Judit és Oláh Miklós
Fotó: Rozsik Rita

– Ez a díj nem csak rólam szól. Szeretném, ha ezt a kitüntetést a város lakosai is maguknak éreznék, hiszen együtt értük el ezt a sikert – mondta a díjazott.

Rozsik Rita

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában