Tudomány hétköznapi köntösben

6 órája

Kutatók Éjszakája 2024: a yoUDay után újabb nagy egyetemi rendezvényre készülhetnek a hallgatók

Alig ért véget a yoUDay, máris bejelentették a következő egyetemi eseményt. A Kutatók Éjszakája 2024 szeptember 27-én lesz és 200 programot kínál.

Balogh Efraim

Vajon melyik program „robban” nagyot a Kutatók Éjszakája 2024-es felvonásán Debrecenben?

Forrás: Illusztráció / MW-archív

A yoUDay után újabb nagy esemény érkezik, ráadásul nem kell rá sokat várni. Szeptember 27-én, pénteken lesz a Kutatók Éjszakája 2024-es felvonása, mely országszerte 2500, a Debreceni Egyetemen csaknem 200 programot, köztük virtuális fogfúrást, lélekgondozást és retro bulit kínál. Nem csak diákok vehetnek részt az eseményeken, így aki érdeklődik, lesznek-e a közeljövőben családi programok Debrecenben, készülhet a hónap végi eseményre. Ennek részleteiről csütörtök délelőtt tájékoztatták a sajtót a szervezők a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. 

Kutatók Éjszakája 2024, családi programok Debrecen, Haon, Debreceni Egyetem
Kutatók Éjszakája 2024: a virtuális programokra nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők
Forrás:  MW-archív

Kutatók Éjszakája 2024: íme a legérdekesebb programok közül néhány

Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese úgy véli, a tudományt mindannyian tudjuk élvezi, persze, attól függően, hogy mennyire mélyek az ismereteink. 

Hangsúlyozta, a Kutatók Éjszakájának célja „utcára vinni” a tudományt, tehát mindenki számára érthető módon átadni azokat az információkat, amelyek társadalmilag is fontosak.

Mint elmondta, közel 200 különböző programra várják a diákokat általánostól középiskoláig, de nemcsak őket, hanem az idősebbeket, akár a nyugdíjasokat is.

– Az Anatómiai Intézet bemutatja, hogy néz ki a koponya, lesz 3D-s nyomtatás (akár élő személyt is ki lehet majd „nyomtatni”, ha odaáll), illetve virtuális tárgyaláson és fogfúráson is részt lehet majd venni – sorolt fel néhányat a programok közül Csernoch László. Ami pedig abszolút újdonság a Kutatók Éjszakája történetében, az többek között a Neurológiai Klinika stroke-előadása, illetve a Pszichiátriai Tanszék lélekgondozása lesz.

Nem véletlenül tartották a sajtótájékoztatót a Zeneművészeti Karon, ugyanis az egyetem ezen részlege is be fog csatlakozni a rendezvénybe öt programmal, melyekről Kissné Mogyorósi Pálma, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar egyetemi docense számolt be. Mint felsorolta,

  • 16 órától az Egyetemi Templomban kürtös latin dallamokat hallhatnak az érdeklődők, 
  • 17 órától a Zeneművészeti Kar Liszt termében a késői romantikát, mint vokális zeneirodalmi változást tárgyalják, 
  • 18 órától az Egyetemi Templomban „Csak ülök és hallgatok!” címmel tart előadást Váradi Judit,
  • 20 órától táncos mulatság (slágerekkel) lesz a főépület előtt a Könnyűzenei Intézet hallgatóinak előadásában,
  • 20:30-tól pedig a Sonus ütőegyüttes rázza fel majd a Nagyerdőt. 
Kutatók Éjszakája 2024, családi programok Debrecen, Haon, Debreceni Egyetem
Mándy Zsuzsanna, a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának ügyvivő-szakértője (balról), Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese és Kissné Mogyorósi Pálma, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar egyetemi docense
Forrás:  Molnár Péter

Családi programnak ígérkezik a Kutatók Éjszakája Debrecenben, a legkisebbekre is gondolnak

Mándy Zsuzsanna, a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának ügyvivő-szakértője arról számolt be, hogy minden olyan településen lesznek programok, ahol megtalálhatóak a Debreceni Egyetem campusai, kora délutántól egészen késő estéig.

A picikre is gondoltunk: megmutatjuk nekik az egyetemet, lesz arc- és ablakfestés is. Lesznek olyan programok is, amelyekre regisztrálni kell, egyes helyszínek (például laborok – a szerk.) korlátozott befogadóképessége miatt. Emellett önkéntesek várják majd a főépületnél azokat a látogatókat, akik valamelyik klinikai programon szeretnének részt venni, de eltévednének ott. Érdemes fél órával a kezdés előtt az egyetem elé menni, és az önkéntesek majd elkísérik a megfelelő helyre az érdeklődőt

 – foglalta össze.

Idén sem maradnak el az ajándékok: ha valaki megtekint öt programot, akkor az értük járó matricákat be lehet majd váltani az Egyetem téren, az Állam- és Jogtudományi Karon, valamint a Böszörményi úti campus főépületében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában